Jump to content
Hostul a fost schimbat. Daca vedeti serverul offline readaugati rpg.b-zone.ro sau 141.95.124.78:7777 in clientul de sa-mp ×

Ministerul Educației: Se amână simulările pentru bacalaureat și toate activitățile extrașcolare, iar cursurile se vor ține la distanță


uS DeviL
 Share

Recommended Posts

Ministerul Educației: Se amână simulările pentru bacalaureat și toate activitățile extrașcolare, iar cursurile se vor ține la distanță

 

90019370_207413273700447_3402338483321176064_n.jpg?_nc_cat=111&_nc_sid=eaa83b&_nc_ohc=0rx80_RL-c4AX-DNe9o&_nc_ht=scontent.fotp3-1.fna&oh=f47bf65782ecda87f4ece3a5a0393f10&oe=5E9102FF

 

 

Ministerul Educației și Cercetării (MEC) a luat mai multe măsuri cu privire la protejarea elevilor și a cadrelor didactice, dar și pentru limitarea răspândirii virusului. Chiar dacă, în următoare perioadă, programul școlar va fi unul atipic, autoritățile asigură întreg personalul care lucrează în învățământ că salariile nu vor suferi modificări.  

 

Potrivit Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență (CNSSU), cursurile din toate unitățile de învățământ preuniversitar sunt suspendate până la data de 22 martie 2020. În plus, mai multe universități din țară au decis suspendarea cursurilor "față în față", până la finalul lunii martie. În acest context, MEC a făcut mai multe precizări cu privire la activitatea din domeniul educației și a asigurat cadrele didactice că salariile nu le vor fi afectate, se arată într-un comunicat publicat pe site-ul instituției.

 

Profesorii își vor primi salariile în continuare, însă nu ar trebui să mai meargă la școală

MEC a garantat că salariile profesorilor nu vor fi afectate de măsurile de siguranță luate în educație, în contextul infectării cu coronavirus. Însă, cu toate că au fost anulate cursurile, în unele școli, angajații au fost chemați în continuare la muncă. În acest sens, au fost făcute mai multe sesizări către autorități, prin care li se cere să le impună inspectorilor și directorilor să nu mai cheme personalul didactic la școală.

 

De asemenea, sidicatele profesorale atenționează asupra faptului că sunt încălcate drepturile constituționale ale angajaților din educație, prin impunerea forțată a prezenței la lucru. Pe lângă faptul că este pusă în pericol sănătatea acestora, familiile lor sunt și ele supuse acelorași riscuri de îmbolnăvire.

 

Simulările pentru examenele naționale și activitățile extrașcolare se amână ori se suspendă

MEC precizează că simulările pentru evaluările naționale și pentru examenul național de bacalaureat, dar și diferite probe practice sau diverse concursuri se vor amâna până la o dată care va fi comunicată ulterior. 

 

De asemenea, se anulează și toate activitățile extrașcolare, la fel cum se va întâmpla și cu activitățile din cadrul programului „Școală după școală”, care funcționează în unitățile de învățământ de stat sau particulare.

 

Mai mult, se suspendă, până la final de lună, inclusiv programele de studii privind schimbul de experiență, precum și stagiile de practică în spitale ale studenților și cursanților școlilor postliceale sanitare, dacă nu au fost începute înainte de suspendarea cursurilor.

 

Cursuri-suport asistate de programe informatice și Teleșcoală

Pentru ca elevii să rămână conectați totuși la mediul școlar, vor fi realizate cursuri-suport pentru aceștia, asistate de platforme informatice. Chiar dacă ele nu înlocuiesc cursurile clasice, acestea au rolul de a menține comunicarea între elevi și cadrele didactice. În acest sens, MEC recomandă profesorilor să folosească aplicații precum G Suite for Education și Office 365 A1.

 

De asemenea, pentru a asigura continuitatea cursurilor și a pregătirii în vederea susținerii examenelor naționale, MEC, în parteneriat cu Televiziunea Română, va realiza cursuri pentru elevi, în cadrul proiectului Teleșcoală. Detaliile privind grila de programe vor fi comunicate în următoarea perioadă.

 

Înscrierea în clasa pregătitoare se va face online și va fi prelungită

Înscrierea pentru clasa pregătitoare se va realiza numai online, iar validarea înscrierii se va prelungi cu o săptămână, după deschiderea școlilor. Totodată, și activitatea de evaluare  psihosomatică pentru clasa pregătitoare se va amâna până după reluarea cursurilor. Înscrierea se va desfășura tot în două etape și se va încheia la data de 15 mai. 

 

MEC a mai precizat că modalitatea de recuperare a cursurilor suspendate în perioada 11-22 martie 2020 va fi stabilită de Consiliile de Administrație ale unităților de învățământ. În această perioadă în care copiii nu merg la școală, părinții și elevii sunt sfătuiți să nu se expună spațiilor aglomerate și, pe cât posibil, să nu părăsească domiciliul.

 

Reamintim că un proiect ce își așteaptă votul decisiv al deputaților ar putea oferi părinților posibilitatea de a primi zile libere plătite, dacă se suspendă cursurile școlare.

 

Și universitățile suspendă cursurile temporar

Aceleași măsuri luate pentru învățământul preuniversitar se aplică și la nivel de universități, după ce autoritățile au recomadat suspendarea cursurilor și desfășurarea acestora de la distanță.

 

Astfel, mai multe universități din țară dar și din București au decis să nu mai țină cursurile la facultate, ci doar online. Prin urmare, universitățile care luaseră deja această măsură au prelungit termenul până la finalul lunii martie, iar altele vor suspenda cursurile în zilele ce urmează, în funcție de hotărârile luate la nivel de Consiliu de Administrație.

 

 

Sursa: avocatnet.ro

Edited by uS DeviL
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.