Jump to content

Ce putem face, în timp ce respectăm regulile de distanțare socială?


South Silviu.
 Share

Recommended Posts

Ce Putem Face, în Timp Ce Respectăm Regulile De Distanțare Socială?

 

Zilele acestea am tot citit și auzit informații despre „distanțarea socială“, ca strategie de atenuare a răspândirii coronavirusului (COVID-19).

 

Epidemiologii folosesc această expresie pentru a face referire la un efort conștient de reducere a contactului între oameni, în speranța de a încetini transmiterea virusului în interiorul comunităților. Cum arată, de fapt, „distanțarea socială“ pentru o persoană care încearcă să-și trăiască viața în continuare, protejându-și sănătatea proprie și pe-a celor din jur? Ce înseamnă acest lucru tradus în activitățile zilnice, care până mai ieri nu ne făceau să ne punem întrebări sau probleme de genul: Îmi pot vizita prietenii din alt oraș? Dacă sunt invitat la o nuntă sau un botez într-o săptămână sau două, mă duc? Mai pot merge la sală? Mă pot plimba prin parc? Dacă am o întâlnire romantică, mă mai duc? Pe ce perioadă ar trebui să îmi anulez participarea la diferite evenimente? Dar vacanțele?

 

Dacă nu știi cum să reacționezi și toate informațiile primite din mediul extern îți aduc mai multă confuzie decât claritate, să știi că nu ești singurul!

 

Există mesaje conflictuale și contradictorii venite din mass-media și din surse mai puțin oficiale, care bulversează. Sunt țări ce abordează diferit strategia împotriva coronavirusului – unele au ales continuarea activității, imunizarea prin expunerea la virus și protejarea economiei, iar altele acționează la polul opus, susținând autoizolarea persoanelor care au călătorit în zone afectate de COVID-19, limitarea expunerii oamenilor prin anularea evenimentelor cu un număr mare de persoane, închiderea școlilor și universităților, desfășurarea de acasă a tuturor activităților etc.

 

Aceste abordări diferite ne fac să ne adresăm și mai multe întrebări, ne accentuează anxietatea și contribuie la distorsionarea imaginii noastre asupra lumii înconjurătoare, imagine ce capătă acum intense accente negative.

 

„Hai să trăim fiecare zi pe rând!“ sunt cuvintele care mi-au adus liniște și echilibru și m-au ajutat să mă recalibrez în acest context incert. Nu trebuie să luăm toate hotărârile acum, ci doar pe cele care ne influențează astăzi sau în viitorul apropiat!

 

Dacă unele evenimente pot fi amânate, cred că acest lucru este, cu siguranță, mai productiv. Cumva trebuie să acceptăm „griul“ situației actuale, dar să acționăm cu transparență și prudență față de noi și față de ceilalți. Lumea, într-o formă sau alta, o să fie aici și mâine! Ajută să ne gândim că aceasta e o altă experiență pe care o trăim și că orice experiență ne poate speria, dar ne poate și învăța ceva despre noi sau despre lume.

 

De asemenea, este ceva ce trăim „acum“ și orice „acum“ devine, la un moment dat, „atunci“!

Reziliența se antrenează, mai ales acum

Să nu uităm că reziliența (capacitatea de adaptare la situații nefavorabile, puterea de a reveni la starea de echilibru după evenimente sau momente dificile) nu este înnăscută, ci este o abilitate care se antrenează. „Reziliența nu înseamnă că nu trăiești momentele grele, ci că nu rămâi neputincios în fața lor.“ Nu putem controla multe dintre contextele din viața noastră, dar putem controla felul în care ne raportăm la acestea. Relațiile cu ceilalți sunt o sursă extraordinară pentru dezvoltarea rezilienței. Tocmai în acest sens, „distanțarea socială“ (ca măsură de a ține sub control răspândirea coronavirusului) nu trebuie să devină deconectare socială sau emoțională.

 

Chiar și în această perioadă, avem familie, prieteni, cărți, muzică și, bineînțeles, speranță. Împărtășiți-vă îngrijorările cu cei dragi, dar nu punând accent pe acestea, ci discutând și despre alte aspecte ale vieții, depănând amintiri, cu umor și atitudine pozitivă. Aduceți-vă aminte de alte situații dificile din viața voastră și de lucrurile care v-au ajutat să le traversați.

 

  • Păstrați contactul cu natura, fie că ieșiți la geam, fie în balcon sau în curtea casei, măcar cât să vă bucurați de razele soarelui și de aer curat, stimulând eliberarea naturală de endorfine, care sunt responsabile pentru buna dispoziție a fiecăruia.
  • În același scop vine și recomandarea de a face sport, chiar dacă nu la sală, ci în confortul casei voastre – cu sau fără ghidaj online. Exercițiile fizice pot deveni foarte ușor o activitate pe care s-o poată desfășura întreaga familie și un prilej de zâmbet, mai ales că fiecare membru al familiei poate juca, pe rând, rolul antrenorului.
  • Gătiți, inventați rețete noi și creați rutine de servire a mesei pe care să le păstrați și după depășirea acestei etape.
  • Limitați contactul cu sursele de informații (telefon, televizor etc.), pentru a nu vă mări anxietatea și a vă putea concentra asupra altor activități.
  • Stabiliți un program zilnic pentru voi și cei mici, astfel încât să normalizați pe cât posibil situația, să păstrați un ritm activ și să nu gravitați în jurul ideii de virus, boală și iminență a îmbolnăvirii.

 

Da, este normal să vă simțiți speriați, confuzi, frustrați. Dar nu vă gândiți atât de mult la ce nu puteți face, ci mai degrabă la ce puteți face în situația dată – și faceți puțin mai mult decât ați face în mod normal, într-o situație în care ați fi cuprinși de teamă. Iar pentru că gândurile noastre influențează modul în care ne simțim și ne comportăm, adoptați gânduri alternative celor de teamă (adică gânduri adaptative și pozitive), apoi transformați-le în mesaje de încurajare, inclusiv pentru cei din jurul vostru. Nu uitați că puterea de a face lucruri vine din interiorul vostru, așa că fiți blânzi cu voi! 

 

 

 


Sursa

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.