Jump to content

Facilități fiscale pregătite pentru importatorii care ajută la combaterea efectelor coronavirusului


F4L John
 Share

Recommended Posts

TVA taxa pe valoare adăugată

 

Importatorii de produse destinate combaterii efectelor coronavirusului vor beneficia atât de amânarea plății TVA-ului în vamă, cât și de scutiri de taxe vamale și TVA, conform unor informări ale Ministerului Finanțelor Publice (MFP).

 

Înainte de toate, este vorba de o ordonanță de urgență adoptată aseară de Guvern, ce prevede amânarea plății TVA-ului în vamă pentru firmele care importă kituri de testare pentru coronavirus, echipamente de protecție și dezinfectanți, echipamente medicale și medicamente pentru tratarea persoanelor care au contactat virusul, conform unui prim comunicat al MFP.

 

Concret, personalul vamal nu va cere plata TVA-ului în vamă pentru importurile acestor produse atât timp cât România este în stare de urgență, dar și timp de 30 de zile după încetarea stării de urgență.

 

TVA-ul pentru importuri se va evidenția în decontul de TVA atât ca taxă colectată, cât și ca taxă deductibilă.

 

Apoi, conform unui al doilea comunicat al MFP, în curând s-ar putea aplica o scutire de taxele vamale și de TVA pentru importurile destinate prevenirii și combaterii răspândirii coronavirusului. Această măsură a fost cerută de autoritățile de la noi Comisiei Europene. Autoritățile europene ar urma să se pronunțe  prin decizie chiar azi, mâine sau poimâine.

 

Practic, scutirea de taxe vamale și de TVA va fi acordată pentru importurile de echipamente de protecție, alte dispozitive sau echipamente medicale, medicamente, ce sunt făcute de către organizații de stat, de organizații caritabile sau filantropice, aprobate de autoritățile competente, sau de agenții/organizații pentru ajutor în caz de dezastre, potrivit comunicatului al doilea.

 

Bunurile importate vor fi distribuite sau puse la dispoziție gratuit victimelor ori pentru nevoile legate de prevenirea, limitarea și combaterea răspândirii coronavirusului.

 

Sursă: avocatnet.ro

 

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.