Jump to content
Hostul a fost schimbat. Daca vedeti serverul offline readaugati rpg.b-zone.ro sau 141.95.124.78:7777 in clientul de sa-mp ×

Decizie CJUE: Termenul de retragere pentru creditele bancare trebuie să fie menționat explicit în contract


uS DeviL
 Share

Recommended Posts

Decizie CJUE: Termenul de retragere pentru creditele bancare trebuie să fie menționat explicit în contract

 

Un tribunal din Amsterdam cere CJUE să clarifice drepturile ...

 

 

Consumatorul trebuie să fie informat clar și concis cu privire la termenul de retragere atunci când face un credit bancar. Aceste informații trebuie să se regăsească în contract, o simplă trimitere legislativă în acest sens fiind insuficientă, a decis recent Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE).

 

Pe scurt, Curtea a hotărât că o instituție bancară care nu precizează explicit termenul de retragere în contractele de credite, ci doar face trimitere la anumite proceduri legislative, se face vinovată de faptul că nu a informat corespunzător consumatorul.

 

Concret, un consumator din Germania a luat, în 2012, un credit cu garanții reale (acele credite pentru care nu se justifică scopul utilizării banilor) de 100.000 de euro, cu dobândă anuală fixă de 3,61 %, până la data de 30 noiembrie 2021.

 

Patru ani mai târziu, adică în 2016, consumatorul a comunicat băncii că se retrage din contract, însă banca a invocat faptul că nu a respectat termenul de retragere.

 

Potrivit legislației europene, persoana care se împrumută are la dispoziție 14 zile pentru a se retrage, termen care curge după încheierea contractului de credit și după ce împrumutatul a fost informat cu privire la toate informațiile obligatorii. Acest lucru este stipulat inclusiv în legislația românească, în OUG nr. 50/2010.

 

În cazul de față, în contractul de credit al consumatorului german nu scria explicit care este termenul de retragere și cum se calculează. Instituția bancară făcuse o trimitere la anumite dispoziții din dreptul german, dar fără a specifica exact în ce condiții se poate retrage un împrumutat din contractul de credit.

 

Consumatorul a dat, așadar, în judecată banca și a avut câștig de cauză. Curtea a decis că, potrivit Directivei 2008/48/CE (Directiva Europeană privind contractele de credit pentru consumator), în contractele de credit trebuie să se menţioneze în mod clar şi concis modalităţile de calcul a termenului de retragere. În cazul de față aceste precizări nu existau, așa încât consumatorul german s-a aflat în imposibilitatea de a determina modul în care se poate retrage din contractul de credit.

 

Important! Potrivit Directivei Europene privind contractele de credit, dacă un consumator se retrage din contract, el trebuie să plătească, în maxim 30 de zile calendaristice, partea de credit și dobânda aferentă de la data însușirii creditului, până la data la care a fost rambursat. Cele 30 de zile se calculează din momentul în care a fost trimisă notificare de retragere către creditor.

 

 

Sursa: avocatnet.ro

Edited by uS DeviL
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.