Jump to content

Reîntoarcerea la Outlander. De ce îl recomandăm în izolare


IngeruDrogat
 Share

Recommended Posts

397643l-640x400-b-578470b4.jpg

 

Şase motive pentru care serialul Starz ţi-ar putea distrage atenţia în vremea pandemiei

 

Au trecut aproape cinci ani şi jumătate de când am recomandat prima oară Outlander/Străina, serialul Starz disponibil şi pe platforma Netflix, iar zilele trecute l-am inclus într-o listă de propuneri de seriale dramatice numai bune de distras atenţia în vremuri de pandemie. Cum am ajuns la zi cu episoadele celui de-al cincilea sezon, ne-am dat seama că povestea de dragoste a englezoaicei Claire şi a scoţianului Jamie, despărţiţi de două secole, are şase calităţi care o fac companionul desăvârşit în aceste săptămâni încercate.

 

Citeşte şi despre cele nouă filme şi seriale pe care le recomandăm pe Netflix în aprilie.

 

Distanţa în timp

Sigur, ţi-ai putea ocupa vremea cu toate filmele şi serialele realizate vreodată despre epidemii care mai de care mai ucigătoare. Chiar şi noi am publicat o listă cu 14 astfel de titluri, dar cu siguranţă unii dintre cititori vor prefera un serial cu un mesaj pozitiv, cumva suspendat în propriul timp, la distanţă de tot ce ne apasă acum. Exact aşa este Outlander, cu povestea sa despre Claire (Caitriona Balfe), infirmiera engleză din anii '40 teleportată ca prin minune în Scoţia secolului 18 după atingerea unor pietre cu puteri magice. Deşi eroinei nu-i lipsesc deloc aventurile extreme, serialul are un ritm pe cât de acaparant, pe atât de liniştitor.

Apologia cunoaşterii


În primul episod al serialului o vedem pe Claire ajungând în Scoţia anului 1743, exact în mijlocul unei bătălii pe viaţă şi pe moarte dintre scoţieni şi armata engleză. Capturată urgent de localnici, Claire este ameninţată cu spânzurătoarea pentru că ar spiona pentru Anglia. Doar că ea reuşeşte, graţie cunoştinţelor de medicină, să se facă indispensabilă. Este o temă recurentă în serial (în sezonul cinci o vedem pe Claire încercând să obţină penicilină, cu 170 de ani înainte ca ea să fie descoperită de medicul Andrew Fleming) şi această temă are bătaie chiar şi în zilele noastre bântuite de zvonistica de pe facebook.

 

Stoicismul, perseverenţa
Când citim cuvântul englezesc "fortitude" (nu avem un echivalent în română, dar să-l traducem cu "tărie sufletească" sau "tărie de caracter"), nouă ne vine în minte Outlander. Puţine sunt serialele care să exploreze acest concept şi această stare de spirit de-a lungul a nenumărate aventuri pe două continente şi în perioade de timp diferite. Alături de nobilul scoţian Jamie Fraser (Sam Heughan), Claire va naviga apele tulburi ale istoriei, iar faptul că ştie detalii din încercata relaţie dintre Scoţia şi Anglia nu o va împiedica pe eroină să se găsească în cele mai riscante situaţii. Oricât de neputincioşi s-ar descoperi uneori în faţa adversităţii, resemnarea nu este niciodată o soluţie pentru Claire şi Jamie.

 

Compasiunea
Pregătirea de infirmieră şi experienţele extreme din Al Doilea Război Mondial o transformă pe Claire într-unul din cele mai luminoase personaje femine pe care le-am văzut vreodată într-un serial. Ea îi ajută pe suferinzi, indiferent de naţionalitate, rasă şi religie, chiar şi atunci când ştie că aceştia ar putea căpăta influenţă de cealaltă parte a baricadei, ameninţând în viitor viaţa ei şi a celor apropiaţi. Acestă constantă a protagonistei este iarăşi un exemplu extraordinar de atitudine şi filozofie de viaţă, arătând puterea compasiunii şi propovăduind efectele terapeutice ale facerii de bine.

 

Cameleonismul
Deşi rămâne întotdeauna un serial de epocă, în care flintele, pumnalele şi spadele rezolvă multe conflicte, Outlander oferă un cameleonism reconfortant, reuşind adesea să schimbe tonul şi decorul. Din bârloagele rezistenţei scoţiene ajungem în palate franţuzeşti, plantaţii de sclavi, insulele Caraibelor şi zorii societăţii americane din Carolina de Nord. Desigur, serialul este inegal (şi am putea spune că îşi pierde întrucâtva miza în sezonul cinci, lansat în februarie), dar amatorii de aventură cu siguranţă vor aprecia aceste schimbări de decor.

 

Perspectiva pozitivă şi încrederea în viitor
Dar poate mesajul cel mai benefic al serialului este încrederea în viitorul pe care Claire îl cunoaşte deja, cel puţin în linii mari. Această încredere o determină pe eroină să se dedice cu abnegaţie binelui comun, adesea lăsând deoparte propriile interese şi dorinţe. Este un exemplu pe care îl putem urma cu toţii în aceste săptămâni încercate.

 

Ai văzut Outlander? L-ai recomanda în această perioadă?

 

cinemagia.ro

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.