Jump to content
Hostul a fost schimbat. Daca vedeti serverul offline readaugati rpg.b-zone.ro sau 141.95.124.78:7777 in clientul de sa-mp ×

Termenele în care amenzile pot fi plătite la jumătate și contestate sunt suspendate pe perioada stării de urgență


F4L John
 Share

Recommended Posts

Evenimentele generate de criza coronavirus și schimbările impuse prin diferitele modificări ale unor reguli au efect și asupra termenelor în care persoanele care sunt amendate contravențional pot să plătească sancțiunea la jumătate din valoarea acesteia și pot face plângere împotriva procesului verbal de contravenție. Mai exact, curgerea acestor două termene este suspendată pe perioada cât este decretată starea de urgență și, dacă nu au început să curgă înainte de a fi instituită acea stare, acestea nu mai curg (însă doar pe perioada stării de urgență).

 

Prin Decretul președintelui României nr. 195/2020, din 16 martie, au fost luate mai multe măsuri pe durata stării de urgență, printre care și suspendarea tuturor termenelor de decădere (sau prevenirea curgerii lor, pe perioada stării de urgență, dacă acestea nu au început să curgă). Această măsură este relevantă și pentru persoanele sancționate contravențional, care, odată amendate, au două termene foarte importante la dispoziție (conform Ordonanței de urgență nr. 2/2001).

 

E vorba de un termen de 15 zile, în care ei pot depune plângere împotriva procesului-verbal de contravenție (de la momentul înmânării sau comunicării acestuia) și de un alt termen, tot de 15 zile, în care contravenienții pot achita jumătate din minimul amenzii stabilit de actul normativ în care este prevăzută sancțiunea. 

 

Aceste două termene, având în vedere prevederile decretului menționat mai sus, vor fi suspendate și ele pe perioada în care este decretată starea de urgență (16 martie-14 aprilie, urmând ca aceasta să fie prelungită, luni, cu încă 30 de zile, până în 14 mai). Acest lucru ține de natura celor două termene, care sunt de decădere

 

Faptul că vor fi suspendate sau nu vor începe să curgă cele două termene, pe perioada stării de urgență, a fost confirmat și de Dan Năstase, consilier juridic, cu care am vorbit despre aceeași problemă.

 

De asemenea, acesta a spus că, în situații precum actuala stare de urgență, va fi suspendată și curgerea termenelor pentru sancțiunile contravenționale aplicate pentru nerespectarea măsurilor instituite pe timpul stării de urgență (puteți afla mai multe detalii aici). 

 

Mai mult, a continuat Dan Năstase, trebuie luat în considerare și faptul că, prin decret, a fost suspendată și judecarea majorității proceselor civile, ceea ce ar face injustă curgerea termenelor. Altcumva, termenele ar curge în defavoarea contravenienților, dar ei nu ar avea cum să acționeze înăuntrul lor, ținând cont de suspendarea judecății acelor procese. 

 

Sursă: avocatnet.ro

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.