Jump to content
Hostul a fost schimbat. Daca vedeti serverul offline readaugati rpg.b-zone.ro sau 141.95.124.78:7777 in clientul de sa-mp ×

Noi reguli pentru bugetari: Pot fi chemați oricând la muncă din concediu sau pot fi trimiși în concediu forțat


F4L John
 Share

Recommended Posts

Angajații care lucrează la stat pot fi obligați să revină la muncă în cazul în care se află în concediu, pe perioada stării de urgență, potrivit decretului de prelungire a stării de urgență. Mai mult, angajatorul poate decide să-i trimită în concediu pe cei care lucrează în instituțiile statului, chiar dacă ei nu doresc acest lucru.

 

Potrivit Decretului nr. 240/2020, pe perioada stării de urgență astfel prelungită până pe 14 mai, bugetarii care se află în concediu (de odihnă, suplimentar, fără plată, pentru studii sau pentru formare profesională) pot fi chemați oricând la muncă, dacă angajatorul decide acest lucru.

 

Marginal, trebuie să menționăm, că, atât în sectorul privat, cât și în cel public, Codul muncii dă posibilitatea angajatorului să se opună unor plecări în concediu, dacă acestea nu au fost programate din timp, astfel încât angajatorul să nu se confrunte cu o lipsă acută de personal, din cauza unor concedii luate pe ultima sută de metri. Deci, chiar și în lipsa decretării stării de urgență, anagajatorii pot refuza unele cereri de concediu dacă acestea nu sunt înregistrate din timp (Codul muncii prevede că ele trebuie stabilite până la finalul anului în curs, pentru anul următor).

 

A doua prevedere din noul Decret care îi vizează pe bugetari este aceea că pot fi trimiși în concediu de odihnă sau concediu de odihnă suplimentar, dacă angajatorul decide asta, pe durata stării de urgență. Până acum, acest lucru nu era posibil, pentru că, potrivit Codului muncii, angajatul nu poate fi obligat să își ia concediu de odihnă. Programarea zilelor de concediu trebuie să fie făcută de comun acord, așa încât dacă angajatorul vrea ca angajatul său să își ia concediu într-o anumită perioadă, el trebuie să discute cu salariatul și să îl consulte în această privință.

 

Potrivit noii prevederi din Decretul nr. 240/2020, situația se schimbă, pe perioada stării de urgență, pentru cei care lucrează la stat. În această perioadă, angajatorul poate decide, fără să ceară acordul salariatului, că acesta din urmă trebuie să își ia concediu.

 

Reamintim că, din cauza epidemiei de coronavirus și a numărului în creștere de persoane infectate, președintele țării a emis un decret prin care prelungește starea de urgență cu încă 30 de zile. Astfel, România va rămâne în stare de urgență până pe data de 14 mai.

 

Sursă: avocatnet.ro

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.