Jump to content

ICCJ: Un act de procedură penală trimis prin e-mail în ultima zi a termenului e considerat valid, chiar dacă înregistrea lui are loc mai târziu


F4L John
 Share

Recommended Posts

In cazul în care un act de procedură penală este transmis prin mijloace electronice, respectiv prin e-mail sau fax, în preziua expirării termenului, e considerat a fi făcut la timp, cu toate că, de fapt, înregistrarea la organul judiciar se face după ce data-limită a trecut, rezultă dintr-o decizie recentă a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ).

 

Este vorba, mai exact, despre Decizia ICCJ nr. 12 din 28 aprilie 2020, document emis recent de Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală și care se va aplica de la data publicării în Monitorul Oficial.

 

Astfel, după cum apare în documentul ICCJ, transmiterea "pe ultima sută de metri", prin mijloace electronice, a unui act de procedură e considerată ca fiind făcută în termen, cu toate că înregistrarea efectivă la organul judiciar se face după expirare acestuia.

 

"[ICCJ] stabilește că în interpretarea dispozițiilor art. 269 şi art. 270  din Codul de procedură penală, dacă actul de procedură care trebuie făcut într-un anumit termen, este trimis prin e-mail sau fax, în ultima zi a termenului care se calculează pe zile, este socotit a fi făcut în termen, chiar dacă actul de procedură se înregistrează la organul judiciar după expirarea termenului", se precizează în document.

 

Această decizie a ICCJ a apărut în urma unei sesizări formulate de către Curtea de Apel Timişoara – Secția penală, prin care se solicita pronunțarea unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea chestiunii prezentate mai sus.

 

Sursa: avocatnet.ro

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.