Jump to content
Hostul a fost schimbat. Daca vedeti serverul offline readaugati rpg.b-zone.ro sau 141.95.124.78:7777 in clientul de sa-mp ×

Râsul este o formă invizibilă de conectare între oameni


South Silviu.
 Share

Recommended Posts

Râsul Este O Formă Invizibilă De Conectare între Oameni

 

Încă nu există un antidot pentru virusul nemilos care a pus planeta în așteptare. Însă noi, ca specie, deținem instinctiv unul dintre cele mai importante instrumente pentru atunci când dăm de greu: râsul.

 

Dincolo de grija pe care este necesar să o acordăm igienei fizice, este la fel de indicat să nu ne pierdem simțul umorului în tot acest timp, pentru a ne păstra starea de bine. Și este lesne de înțeles că avem nevoie de ea, întrucât, dacă pe de-o parte ne detensionează, pe de altă parte ne ajută să ne menținem și relațiile cât se poate de apropiate. De asemenea, nu putem exclude nici faptul că, deși la o primă vedere poate fi un răspuns instinctiv, râsul implică activitatea mai multor regiuni ale creierului.

 

Pare greu de crezut, însă oamenii râd înainte de a învăța să vorbească.

 

În acest sens, el a fost utilizat cu mult timp înainte ca limbajul să devină o formă de comunicare. Mai mult decât atât, la copiii în vârstă de 17 zile, s-au putut identifica forme ale acestuia, inclusiv în cazul celor cu dificultăți de auz sau de văz. De unde tragem concluzia că încă din fragedă pruncie dispunem de acest mecanism de apărare, de care ne putem folosi mai apoi pe tot parcursul vieții.

7 adevăruri despre râs, descoperite de știință…

1. Râsul este rareori legat de umor

 

Un studiu despre râs a fost realizat și inclus în lucrarea Râsul: o investigație științifică, a lui Robert R. Provine (profesor de psihologie și neuroștiințe la Universitatea Baltimore). Mai exact, acesta împreună cu câțiva asistenți ai săi au ascultat conversațiile purtate în mall-urile locale, iar dintr-un total însumat de 1.200 de accese de amuzament natural, doar un procent de 10% dintre acestea au rezultat în urma unei glume. Concluzia lui Provine a fost că „râsul are o funcție de legătură între oamenii dintr-un grup“. Practic, este motivul perfect să facem „abuz“ de el în această perioadă, în care nici glumele nu mai au aceeași savoare. Putem să-l folosim pentru a ne schimba tuturor psihicul.

 

2. Și maimuțele, respectiv, șobolanii râd

 

Poate suna hilar la o primă vedere, însă specialiștii au realizat studii pentru a argumenta afirmația de mai sus. Mai precis, președinta fundației „Gorilla“, Penny Patterson, susține că gorila recunoscută pentru abilitățile sale „lingvistice“, Koko, emitea sunete precum „ho-ho“, la vederea vizitatorilor pe care îi plăcea. De asemenea, cercetătorul Jaak Panksepp (de la Bowling Green State University) și studenții săi au observat că rozătoarele, atunci când erau gâdilate în timpul somnului, scoteau zgomote pe care aceștia le-au catalogat drept râsete. Așadar, dacă primatele și alte mamifere au aceste abilități, ne-am putea folosi și noi la maximum de ele.

 

3. Cuplurile care râd împreună… rămân împreună

 

Prima întâlnire este esențială pentru a testa eventuala compatibilitate ce se creează între viitorii iubiți. Și, într-un astfel de context, fiecare dintre noi face tot posibilul să se vândă cât mai bine (accentuându-și atuurile și analizând cu atenție gesturile și răspunsurile celuilalt, făcute pentru a fi placul său). Este important să apelăm și la amuzament, în acele momente de stângăcie fățișă. Cu cât reușim să ne relaxăm și să fim mai naturali, cu atât avem șanse mai mari să existe și o a doua întâlnire.

 

Iar pentru că râsul are un rol important în dinamica conjugală, profesorul de psihologie Robert Levenson (de la Universitatea California din Berkeley) a invitat diverse cupluri în laboratorul său, rugându-l pe fiecare dintre parteneri să menționeze un lucru care-l enervează la celălalt. Cei care au răspuns ajutându-se de râs nu numai că au înregistrat niveluri crescute de satisfacție în sânul cuplului, însă au și supraviețuit împreună mai mult timp, față de cuplurile care nu au evidențiat nici măcar un zâmbet. Poate că ne este greu să ne regăsim echilibrul emoțional mereu, însă omul are capacitatea de a se adapta și dispune de o flexibilitate uimitoare, chiar și în această situație absurdă împletită cu incertitudine. Putem să ne ajutăm de toate pârghiile pe care le deținem, pentru a ne armoniza cuplul și pentru a ne face, într-un final, traiul cât mai plăcut.

 

4. Râsul ne controlează creierul

 

Americanii uzitează proverbul Fake it, until you make it („Prefă-te, până reușești“). Studiile de specialitate arată că, până și dacă râdem fără motiv, simplul gest are capacitatea de a determina lobii frontali să se detensioneze, transmițând la rândul lor, la nivel cortical, o stare de bine. De asemenea, dacă vedem pe cineva râzând, automat putem observa cum zâmbim și noi, instinctiv. În acest sens, Sophie Scott (neurocercetătoare la University College London) a studiat activitatea cerebrală a mai multor persoane în timp ce acestea râdeau și a observat că astfel li se activa regiunea corticală premotorie (responsabilă de pregătirea mușchilor feței pentru a se mișca). Nu numai că ne creăm o stare de bine, însă ne punem în mișcare și sistemul nervos.

 

5. Râsul arde calorii

 

Majoritatea dintre noi reflectează cu înfrigurare la kilogramele pe care le acumulăm în timp ce nu mai avem activitate fizică și mâncăm compulsiv toate bunătățile pe care le pregătim, descoperindu-ne talente gastronomice nebănuite. Și totuși, dincolo de mișcarea pe care încercăm să o facem (fie cu ajutorul aparatelor, fie cu instructori prin intermediul tehnologiei online), potrivit unui studiu realizat la Universitatea Vanderbilt, 10-15 minute de amuzament pe zi pot arde până la 40 de calorii. Ne putem relaxa și bine dispune, dar ne putem și menține în formă. Dacă mai luăm în calcul să vizionăm și spectacole de stand-up comedy, putem spune că ne antrenăm ca la sala de sport.

 

6. Râsul este cel mai bun medicament

 

Aceasta este una dintre cele mai vechi zicale. Însă se pare că, în spatele acestei vorbe bătrânești, studiile științifice realizate la Universitatea Lima Linda ne arată că râsul îmbunătățește memoria adulților ajunși la vârsta senioratului. Iar cercetătorii Școlii de Medicină de la Universitatea din Maryland au demonstrat că filmele de comedie îmbunătățesc funcția vaselor de sânge, în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 20 și 30 ani, în timp ce alte studii au menționat că pasajele hilare vizionate aveau un efect pozitiv asupra imunității, dar și asupra normalizării glicemiei și somnului. Dincolo de sănătatea fizică, este important să ținem cont și de sănătatea psihică – fizicul și psihicul având o acțiune simbiotică. (Oricare dintre ar fi afectată, automat ar produce dezechilibre și în cealaltă.)

 

7. Simțul umorului se moștenește din familie

 

Familiile în care se propagă cu precădere umorul sunt acelea în care s-a înregistrat o atmosferă caldă și apropiată. Nu de puține ori, suntem comparați de-a lungul vieții cu părinții sau bunicii noștri, atât pentru exemplele pozitive, cât și pentru cele mai puțin pozitive. Într-un studiu realizat în cadrul Universității Northwestern pe mai mult de 300 de persoane, Claudia M. Haase (coautoare a studiului) menționează că „oamenii cu alelele scurte în gena 5 HTTLPR pot înflori într-un mediu pozitiv și pot suferi într-unul negativ, în timp ce persoanele care au aceste secvențe ADN lungi sunt mai puțin sensibile la condițiile de mediu“. De menționat că această genă specială era folosită, în general, la studierea depresiei; însă iată că în acest mod a putut fi asociată și stărilor emoționale pozitive.

 

Avem nevoie, acum mai mult ca oricând (dincolo de orice reinterpretare a normalului), de momente de destindere, de o păstrare a contactului cu realitatea de dinaintea izolării. De aceea, este vital să nu uităm să zâmbim și să râdem, ori de câte ori avem ocazia. Iar dacă nu o avem prea des, să facem în așa fel încât să nu treacă o zi fără să creăm cel puțin un moment hilar în familia noastră. Cu toții suntem afectați din diverse motive de pandemia cu COVID-19, însă este necesar să facem rai din ceea ce avem. Iar dacă ne uităm de jur-împrejur și observăm că suntem înconjurați de familie, de iubire, de căldura căminului, dacă realizăm că oamenii dragi nouă sunt sănătoși, atunci avem toate motivele să râdem și să ne bucurăm de tot ceea ce experimentăm. Este indicat să nu uităm că, oricât de greu ne-ar fi, împreună putem răzbi – atâta vreme cât avem o gândire clară și un zâmbet senin.

 

 

 

 

Sursa

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.