Jump to content

ICCJ: Persoanele amendate de instanță pentru că au făcut cereri abuzive pot să conteste acest lucru doar prin cerere de reexaminare


F4L John
 Share

Recommended Posts

Printr-un recurs în interesul legii, Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a stabilit că persoanele care au fost amendate de instanță pentru că au introdus, cu rea-credință, anumite cereri sau pentru că au exercitat căi de atac vădit netemeinice nu pot să conteste amenda respectivă decât printr-o cerere de reexaminare.

 

Practic, decizia ICCJ (Decizia nr. 12) înlătură de la posibilitatea de a contesta amenda primită calea apelului și a recursului, după cum reiese dintr-un comunicat de presă recent al Curții Supreme: „partea în sarcina căreia s-a stabilit amenda judiciară [...] pentru introducerea, cu rea-credinţă, a unor cereri principale, accesorii, adiţionale sau incidentale, precum şi pentru exercitarea unor căi de atac vădit netemeinice, prin aceeaşi hotărâre prin care au fost soluţionate aceste cereri, poate formula critici care vizează amendarea sa numai pe calea cererii de reexaminare”.

Instanța Supremă a continuat și a stabilit că astfel de amenzi nu pot fi contestate „prin intermediul apelului sau recursului”.

 

Conform sesizării care a stat la baza deciziei ICCJ, existau două orientări jurisprudențiale în privința problemei de mai sus. Prima este și cea confirmată de decizia Instanței Supreme, care vedea cererea de reexaminare ca fiind singura cale de contestare a amenzii, din cauza caracterului specific al acesteia (și derogatoriu de la procedurile obișnuite, de drept comun), în esență. 

 

A doua orientare, în schimb, accepta posibilitatea de contestare a amenzii judiciare și prin căile de atac ale apelului și recursului. Practic, se considera că, atât timp cât amenda a fost dispusă prin aceeași hotărâre prin care a fost soluționată și cererea principală, adițională sau incidentală ori pentru exercitarea unei căi de atac.

Amenda judiciară este aplicată de instanța de judecată pentru situații diverse, printre care și, cum reiese din paragraful anterior, cereri și declarări a unor căi de atac abuzive (sau cu rea-credință).

 

Atenție! Decizia ICCJ va deveni obligatorie doar de la momentul publicării acesteia în Monitorul Oficial.

 

Sursa: avocatnet.ro

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.