Jump to content
Hostul a fost schimbat. Daca vedeti serverul offline readaugati rpg.b-zone.ro sau 141.95.124.78:7777 in clientul de sa-mp ×

Porţi mănuşi la cumpărături? Experţii spun că e o greşeală!


South Silviu.
 Share

Recommended Posts

Porţi mănuşi la cumpărături? Experţi spun că e o greşeală!

 

Noua normalitate în care suntem nevoiţi să ne desfăşurăm aduce cu sine măsuri de precauţie suplimentare. Şi, pentru că vorbim de o situaţie nemaiîntâlnită, experţii au dificultăţi în a se pune de acord asupra unor aspecte. De pildă, măştile şi mănuşile de protecţie.
În condiţiile în care mersul la cumpărături presupune, adesea, staţionarea într-un spaţiu închis, cu risc de contaminare crescut, masca de protecţie s-ar putea dovedi benefică. În schimb, nu acelaşi lucru se poate spune despre mănuşi. Iată de ce!

Mănuşile, de orice fel, nu te feresc de contaminare

Virusurile şi bacteriile de pe suprafeţele pe care le atingi ajung la fel de bine şi pe mănuşi, la fel ca pe mâini. Dacă îţi atingi faţa cu mănuşile pe care să, zicem, ar exista noul coronavirus, riscul de infectare este acelaşi. În plus, după ce ai terminat cumpărăturile, ar trebui să-ţi dezinfectezi mănuşile înainte de a le scoate. Sau să te speli pe mâini imediat ce le-ai scos.

 

Infectarea cu noul coronavirus este mult mai probabilă prin contactul direct cu un purtător de virus, prin picături de salivă sau secreţii nazo-faringiene.

 

Mult mai importantă decât purtarea mănuşilor la cumpărături este menţinerea distanţei de minim 3 metri, purtarea corectă a măştii şi planificarea: fă o listă de cumpărături, astfel încât să petreci cât mai puţin timp în magazin şi alege o perioadă din zi în care este mai puţin aglomerat.

Mănuşile nu înlocuiesc igiena mâinilor

Recomandările generale sunt ca, înainte de purtarea mănuşilor, mâinile să fie spălate cu apă şi săpun. Însă, cel mai sigur, atunci când mergeţi la cumpărături, este să aveţi la îndemână un gel dezinfectant, să igienizaţi mânerul căruciorului sau al coşului de cumpărături, să alegeţi produse bine ambalate.

 

La întoarcerea acasă, spălaţi mâinile cu apă şi săpun minim 20 de secunde şi nu uitaţi să dezinfectaţi cheile, telefonul, portofelul şi sacoşele reutilizabile.

Mănuşile nu-i protejează pe ceilalţi

Dacă o persoană infectată a atins un produs, pe care îl manevraţi şi voi, chiar dacă purtaţi mănuşi, asta nu exclude contaminarea.

 

Evitaţi să atingeţi prea multe obiecte şi nu duceţi înapoi la raft un produs pe care l-aţi pus anterior în coş.

Mănuşile obturează bariera naturală de protecţie a pielii

Pielea are o capacitate naturală de a forma o barieră împotriva virusurilor şi a bacteriilor. Purtarea mănuşilor obturează acest microbiom, afectează tegumentul şi duce la proliferarea microorganismelor dăunătoare. Menţinerea pe mâini a mănuşilor timp îndelungat poate agrava eventualele afecţiuni ale pielii.   

Irosiţi materiale de protecţie pentru personalul medical

Mănuşile chirurgicale sunt destinate personalul sanitar, pentru a-i proteja de fluidele corporale în timpul examinărilor sau efectuării de diferite procedee medicale. În această perioadă, nevoia de echipamente de protecţie, inclusiv mănuşi, este crescută, mai ales că recomandările internaţionale precizează că mănuşile trebuie înlocuite după consultul fiecărui pacient.

 

Nu uitaţi: cel mai eficient mod în care vă puteţi proteja este să aveţi o igienă riguroasă a mâinilor, să purtaţi mască în zonele aglomerate şi să păstraţi distanţarea socială.

 

 

 

 

 

Sursa

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.