Jump to content

„Să nu se revină la cum era înainte de pandemie”, îndeamnă mai multe vedete de la Hollywood


IngeruDrogat
 Share

Recommended Posts

522412l-640x400-b-5ddda79e.pngJ

 

Juliette Binoche, Joaquin Phoenix, Cate Blanchett, Robert De Niro, Madonna sunt printre cei care susțin cauza

 

Le Monde a publicat apelul semnat de către Juliette Binoche și de către un astrofizician, semnat ulterior de peste 200 de vedete, ce îndeamnă - atât conducătorii politici cât și simplii cetățeni -  la schimbare.

 

Pe măsură ce carantina indusă de COVID 19 este ridicată în tot mai multe părți ale lumii, un număr de 200 de artiști renumiți, oameni de știință și alți formatori de opinie au semnat un apel, publicat în Le Monde săptămâna trecută, în care - atât politicienilor cât și cetățenilor obișnuiți - li se cere să ia atitudine pentru a evita un viitor dezastru ecologic.

 

Intitulată „Un NU întoarcerii la normal”, scrisoarea este semnată în primul rând de Juliette Binoche alături de fizicianul și filosoful francez Aurelien Barrau. Printre alți semnatari se numără Robert De Niro, Cate Blanchett, Joaquin Phoenix, Alfonso Cuarón, Barbra Streisand, Madonna, Rooney Mara, Marion Cotillard, Adam Driver, Alejandro G. Iñárritu, Paolo Sorrentino, Mikhail Baryshnikov, Pedro Almodóvar, Guillaume Canet, Penélope Cruz, Hirokazu Kore-eda, Nathalie Baye, Monica Bellucci și Willem Dafoe.

 

Scrisoarea cere societății întregi să își reconsidere sistemele de valori și să privească dincolo de consumerism, înainte de o întoarcere grăbită la normalitate, ceea ce ar însemna un colaps la nivel global, posibil ca un al doilea val al epidemiei. Partea bună a situației, așa cum o văd semnatarii scrisorii, este că epidemia de COVID-19 a impus ca activitățile să fie încetinite, iar mentalitatea agresivă a societății umane să fie temperată, mentalitate care „a pus sub semnul întrebării valoarea vieții înseși”.

 

Iată conținutul scrisorii

 

Pandemia de COVID-19 este o tragedie. Această criză, însă, e o invitație să examinăm ceea ce este esențial. Și ceea ce vedem este ceva simplu: „reglajele” nu sunt suficiente. Problema este la nivel de sistem.

 

Catastrofa ecologică care se petrece este o meta-criză: suntem în fața unei distrugeri masive a vieții pe Pământ, și totul indică o amenințare direct la însăși existența noastră. Mai grav decât o pandemie, oricât de severă, un colaps ecologic global va avea consecințe incomensurabile.

 

De aceea ne adresăm solemn tuturor liderilor politici – și tuturor cetățenilor – să renunțe la gândirea nesustenabilă care încă se mai poartă și să își revizuiască în profunzime obiectivele, valorile și sistemele economice.

 

Cursa consumerismului și obsesia productivității ne-au condus în punctul în care negăm importanța vieții în sine: cea a plantelor, a animalelor, și a tot mai multe ființe umane. Poluare, schimbările climatice și distrugerea zonelor naturale nealterate câte au mai rămas au adus lumea în punctul de colaps.

 

Pentru toate aceste motive, la care se adaugă inegalitățile sociale, credem că este intolerabil să „revenim la normal”.

 

Schimbarea aceasta radicală de care avem nevoie – la toate nivelurile – cere hotărâre și curaj. Nu va avea loc fără o implicare masivă și radicală. Trebuie acționat acum. E o problemă de supraviețuire, dar și de demnitate și de solidaritate.

 

cinemagia.ro

Link to comment
Share on other sites

  • Ailime locked this topic
Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.