Jump to content
Hostul a fost schimbat. Daca vedeti serverul offline readaugati rpg.b-zone.ro sau 141.95.124.78:7777 in clientul de sa-mp ×

Stare de alertă: Guvernul redeclară azi starea de alertă, pentru a se conforma legii speciale


uS DeviL
 Share

Recommended Posts

Stare de alertă: Guvernul a redeclarat ieri starea de alertă, pentru a se conforma legii speciale. Măsurile pot fi modificate de Parlament

 

STARE DE ALERTĂ. Premierul Orban a cerut ministerelor să vină cu ...

 

 

Hotărârea de vineri a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, prin care s-a instituit starea de alertă, este înlocuită azi cu o hotărâre a Guvernului, astfel că vom avea, de fapt, cel puțin 33 de zile de stare de alertă. Practic, prima hotărâre fusese dată pentru a evita un vid legislativ de trei zile, până ce legea specială adoptată de Parlament urma să intre azi în vigoare. Astfel, de azi avem un set ajustat de măsuri pentru starea de alertă, care este complementar cu legea amintită.

 

Hotărârea Comitetului 24/2020, care prevedea inițial intrarea în starea de alertă, s-a aplicat numai vineri, sâmbătă și duminică. De azi, aceasta este înlocuită de Hotărârea Guvernului 394/2020, dată pentru reinstituirea stării de alertă în baza Legii 55/2020. Astfel, România se va afla în stare de alertă cel puțin până la data de 16 iunie 2020.

 

„Am organizat ședința de Guvern la această oră a dimineții ca urmare a intrării în vigoare a Legii 55 privind instituirea stării de alertă. După analiza situației din punct de vedere legislativ, am hotărât să organizăm această ședință de Guvern pentru a lua decizia instituire a stării de alertă, în conformitate cu prevederile Legii 55, care intră în vigoare începând de astăzi. După cum bine știm, exista temeiul anterior, stabilit de Ordonanța 21. În schimb, după intrarea în vigoare a legii, pentru a nu avea niciun fel de comentariu, niciun fel de pe polemică privitoare la starea de alertă, pentru ca lucrurile să fie clare și să nu avem foarte multe, să spun, dispute și polemici, decizia de a institui starea de alertă prin hotărâre de guvern, în conformitate cu prevederile legii, este decizia pe care am adoptat-o”, a declarat azi-dimineață premierul Ludovic Orban.

 

Măsurile stabilite prin noua hotărâre, care se aplică în timpul stării de alertă, urmează să fie aprobate în Parlament în maximum cinci zile. Totodată, deputații și senatorii vor putea să le modifice, dacă așa consideră că este necesar.

 

 

Iată cele mai importante chestiuni stabilite de Guvern:

 

1. Masca de protecție, obligatorie. Masca facială de protecție este obligatorie în spațiile publice închise, în spațiile comerciale, în mijloacele de transport în comun și la locul de muncă. Urmează să se dea un ordin concret al ministrului afacerilor interne și al ministrului sănătății cu condițiile aplicării acestei obligații.

 

2. Carantină sau izolare pentru toți cei care intră în țară. Mai precis, pentru toate persoanele care vin în România din străinătate este obligatorie carantinarea sau izolarea acasă sau în alt loc declarat de fiecare persoană în cauză, împreună cu colocatarii, inclusiv familia/aparținătorii. Cine nu vrea izolare poate cere carantinare instituționalizată.

 

3. Anumite persoane scapă de carantizare/izolare la intrarea în țară. Este vorba de persoanele care n-au simptome specifice coronavirusului și care respectă măsurile de protecție - șoferii autovehiculelor de marfă cu o greutate mai mare de 2,4 tone, șoferii autovehiculelor pentru transportul persoanelor cu mai mult de nouă locuri pe scaune (inclusiv șoferii care se deplasează dintr-un stat membru UE în altul în interes de serviciu), piloții de avioane și personalul navigant, mecanicii de locomotivă și personalul feroviar, personalul navigant maritim și fluvial, lucrătorii transfrontalieri care vin din țările vecine ale României, salariații firmelor din România care se întorc de la muncă și alte persoane.

 

4. Fără mitinguri, concerte și alte evenimente în aer liber. Sunt interzise organizarea și desfășurarea de mitinguri, demonstrații, procesiuni, concerte sau alte tipuri de întruniri în spații deschise, inclusiv cele de tip drive-in. Totodată, sunt interzise și întrunirile culturale, științifice, artistice, sportive sau de divertisment în spații închise.

 

5. Sunt permise evenimentele private în spații închise, însă numai dacă sunt implicate maximum opt persoane și numai dacă se respectă regulile de distanțare socială.

 

6. Activitățile sportive, posibile în baza unui ordin ministerial. Mai exact, activitățile de pregătire fizică în cadrul structurilor și bazelor sportive, constând în cantonamente, antrenamente și competiții sportive, pot fi desfășurate numai în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului tineretului și sportului și al ministrului sănătății.

 

7. Activitățile sportive permise în aer liber. Ca activități recreative și sportive în afara locuinței, sunt permise cele la care participă maximum trei persoane - ciclism, drumeții, alergare, canotaj, alpinism, vânătoare, pescuit și alte activități recreative și sportive desfășurate în aer liber, ce sunt stabilite prin ordin comun al ministrului sănătății și al ministrului tineretului și sportului, al ministrului mediului, apelor și pădurilor sau al ministrului agriculturii.

 

8. Activitățile culturale, desfășurate în baza unui ordin ministerial. Și activitatea muzeelor, bibliotecilor, librăriilor, cinematografelor, studiourilor producătoare de film și audiovizuale, a instituțiilor de spectacole și/sau concerte, a centrelor și/sau a căminelor culturale și a altor instituții de cultură, dar și evenimentele culturale în aer liber și festivalurile publice și private se pot desfășura în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului culturii și al ministrului sănătății.

 

9. Activitățile religioase, desfășurate în baza unui ordin ministerial. Activitatea cultelor religioase, inclusiv slujbele private, pot fi desfășurate în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului sănătății și al ministrului afacerilor interne.

 

10. În localitate, persoanele pot circula în grupuri de câte trei. Cu alte cuvinte, orice altă deplasare sau întrunire în grupuri pietonale mai mari de trei persoane este interzisă. Excepția este reprezentată de familii.

 

11. În afara localității/zonei metropolitane, persoanele pot circula numai pentru anumite motive. Adică în interes de muncă, în scopuri de voluntariat, pentru activități agricole, pentru comerțul cu produse agroalimentare, pentru îngrijirea sau administrarea unei proprietăți din altă localitate, eliberarea de documente sau obținerea unor drepturi, proceduri medicale, asistență medicală, îngrijirea/însoțirea unei persoane, decesul unui membru de familie, activități recreative sau sportive în aer liber, participarea la evenimente familiale, întreținerea mașinilor, asigurarea de bunuri pentru necesitățile personale, ale animalelor sau pentru muncă. Persoanele prezintă o adeverință de la angajator/legitimația de serviciu sau o declarație pe propria răspundere.

 

12. Zboruri suspendate. Sunt suspendate zborurile spre Austria, Belgia, Elveția, Franța, Germania, Iran, Italia, Marea Britanie și Irlanda de Nord, Olanda, Spania, Statele Unite ale Americii și Turcia și din aceste țări către România, pentru toate aeroporturile noastre. Excepție fac, printre altele, transportul lucrătorilor și al mărfurilor.

 

13. Transporturi rutiere suspendate. De asemenea, sunt suspendate transporturile rutiere internaționale de persoane prin servicii regulate, servicii regulate speciale și servicii ocazionale în trafic internațional, pentru toate cursele spre Italia, Spania, Franța, Germania, Austria, Belgia, Elveția, Marea Britanie și Irlanda de Nord, Olanda și Turcia și din aceste țări către România. Sunt permise, printre altele, transportul lucrătorilor.

 

14. Restaurantele, barurile și terasele rămân închise. Mai precis, deși legea permite deschiderea teraselor, aceasta este doar o chestiune opțională. Astfel, Guvernul a optat să păstreze închise aceste unități, cel puțin momentan. Sunt permise numai activitățile ce presupun vânzarea produselor și consumul lor în alte locuri.

 

15. Permisiuni pentru centrele comerciale. Se pot deschide centrele comerciale mici, care au sub 15.000 mp și magazine individuale cu sub 500 mp fiecare. Se pot deschide magazinele din mall-uri care au intrare separată, dar și magazinele de electronice și electrocasnice livrate la client, magazinele agroalimentare, farmaciile, cabinetele stomatologice, curățătoriile de haine și centrele de îngrijire personală, opticile medicale.

 

16. Fără cazinouri, săli de sport, piscine și locuri de joacă în spații închise. Mai precis, dacă au activitatea în spații închise, e interzisă momentan redeschiderea cazinourilor, caselor de pariuri, sălilor de jocuri, sălilor de fitness, piscinelor, sanatoriilor balneare. Sunt permise doar activitățile de îngrijire personală, în condiții speciale. În plus, plajele, ștrandurile și piscinele din exterior rămân și ele închise.

 

17. Triaj epidemiologic și dezinfectarea mâinilor în instituțiile publice și la firme. Concret, la intrarea în sedii trebuie să se facă un triaj epidemiologic (de principiu, prin luarea temperaturii) și dezinfectarea mâinilor, atât pentru salariați, cât și pentru vizitatori. În acest sens, se va da un ordin al ministrului sănătății și al ministrului afacerilor interne.

 

18. Cabinetele stomatologice și unitățile sanitare activează în condiții speciale. Mai precis, activitatea acestor entități se va face în baza regulilor stabilite prin ordin al ministrului sănătății.

 

19. Reguli speciale și pentru alte afaceri. Este vorba de firmele cu activități de îngrijire personală, hoteluri și birouri de tip open space - acestea trebuie să respecte regulile date prin ordin al ministrului economiei și ministrului sănătății.

 

20. Cursurile în școli sunt suspendate în continuare, așa cum s-a anunțat deja în prealabil că va fi. Regula se aplică până la finalul anului școlar, dar se aplică și până la finalul anului universitar, în condițiile stabilite prin ordin al ministrului educației și al ministrului sănătății. Sunt permise numai pregătirea elevilor pentru examenele naționale și susținerea acestora.

 

 

Sursa: avocatnet.ro

Edited by uS DeviL
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.