Jump to content
Hostul a fost schimbat. Daca vedeti serverul offline readaugati rpg.b-zone.ro sau 141.95.124.78:7777 in clientul de sa-mp ×

[30 mai] 1934 - naşterea lui Alexei Leonov


BIS aka OldNab
 Share

Recommended Posts

A murit Aleksei Leonov: Cosmonautul rus care a efectuat prima ...

 

 

 

Cosmonautul sovietic Alexei Leonov, primul om care efectuat o ieşire în spaţiu în 1965 şi comandantul primei misiuni spaţiale comune a URSS şi a Statelor Unite ale Americii, a murit, la 11 octombrie 2019, la 85 de ani, într-un spital din Moscova, în urma unei îndelungi boli.

La 18 martie 1965, Alexei Leonov, echipat cu un costum de astronaut şi legat cu un cablu lung de 5,35 metri, a rămas în afara navei Voskhod-2 timp de 12 minute şi 9 secunde, obţinând porecla de primul "pieton spaţial". ''Era atât de linişte încât puteam să îmi aud bătăile inimii. Eram înconjurat de stele şi pluteam fără prea mult control. Nu voi uita niciodată acel moment. Am simţit de asemenea un sentiment incredibil de responsabilitate", a declarat Leonov mult mai târziu pentru o agenţie britanică de ştiri, conform space.com.

Acesta a fost urmat la doar trei luni de astronautul NASA Ed White, care a fost primul american ce a ieşit în spaţiu.

Alexei Leonov a fost, de asemenea, comandantul misiunii Apollo-Soyuz în 1975, care a marcat începutul unei importante cooperări tehnologice în domeniul explorării spaţiului între Washington şi Moscova.

S-a născut la 30 mai 1934, în oraşul Listvyanka, de lângă lacul Baikal din Siberia. A fost cel de-al optulea dintre cei nouă copii ai familiei. Şi-a demonstrat abilităţile în mecanică reuşind să realizeze o bicicletă din mai multe componente găsite, potrivit www.esa.int.

După război, familia sa s-a mutat în Kaliningrad, iar Leonov s-a înscris la Academia de Arte din Riga în 1953, anunţând că ar dori să urmeze o carieră de artist.

A părăsit Academia de Arte şi s-a înscris la Şcoala Forţelor Aeriene Chuguyev din Harkov, Ucraina, pe care a absolvit-o în 1957, şi s-a specializat ca instructor de paraşutism pentru Forţele Aeriene Sovietice după ce a reuşit cu succes peste 100 de salturi. A fost un împătimit al sportului, practicând volei, scrimă şi navigaţie.

În martie 1960, a fost selectat, alături de Iuri Gagarin, pentru a face parte din primul grup de cosmonauţi sovietici dintr-un număr de 19 de potenţiali candidaţi pentru misiuni spaţiale.

Astfel, alături de Pavel Beliaiev, a fost selectat pentru echipajul misiunii Voşkod 2, o versiune de două locuri a navetei Vostok, indică www.esa.int.

În perioada 1976-1982, a fost comandant al echipei de cosmonauţi şi director adjunct al Centrului de antrenament pentru cosmonauţi Iuri Gagarin. S-a retras din activitate în 1992.

A scris împreună cu Valentin Selivanov scenariul pentru filmul de ficţiune "'The Orion Loop". A colaborat cu astronautul american David Scott la lucrarea biografică şi istorică "Space Race Between United States and the Soviet Union", care a fost publicată în 2006. A contribuit, de asemenea, la lucrarea "Into That Silent Sea", care descrie aspecte ale vieţii şi activităţii sale.

A primit cele mai înalte distincţii ale Uniunii Sovietice şi Federaţiei Ruse, precum şi din partea unor state precum Bulgaria, Ungaria, Ucraina, Vietnam, Italia şi Statele Unite ale Americii.

 

 

SURSĂ: AGERPRES.

Edited by BIS aka OldNab
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.