Jump to content
Hostul a fost schimbat. Daca vedeti serverul offline readaugati rpg.b-zone.ro sau 141.95.124.78:7777 in clientul de sa-mp ×

Profesorii sunt obligați să participe la examenele naționale, potrivit Inspectoratului Școlar Prahova. Ce acte normative invocă


South Silviu.
 Share

Recommended Posts

teacher-2454399_1280.jpg
 Presiuni din partea inspectoratelor la adresa conducerii școlilor pentru a le impune profesorilor prezența la examene. Inspectoratul Școlar Prahova a trimis o scrisoare metodică prin care le tansmite tuturor directorilor de școală că profesorii sunt obligați să participe la examenele naționale, atât la desfășurarea cât și la organizarea acestora, potrivit documentului obținut de Edupedu.ro. Tot azi Edupedu.ro a scris despre o scrisoare adresată de Inspectoratul Școlar al Sectorului 1 către directori în care era semnalat faptul că „situația resursei umane necesară susținerii examenului de Bacalaureat 2020 este în acest moment dezastruoasă. Practic nu putem desfășura acest examen”. În scrisoare directorii aveau ultimatum până azi să rezolve problema.

Reprezentanții ISJ Prahova le transmit conducerilor unităților școlare că pe baza unei note data anul trecut de un secretar de stat, pe baza Contractului Colectiv de muncă din Învățământ și pe baza unui Ordin al ministrului Educației din 2011 consiliile de administrație trebuie să le transmită tuturor profesorilor obligativitatea de a participa la organizarea și desfășurarea examenelor naționale,

 
Ce transmite ISJ Prahova în Scrisoarea Metodică nr. 1256 din 27.05.2020

„În scopul adecvării demersurilor manageriale la specificul pandemiei SARS-CoV-2 pe care o traversam vă solicităm să întreprinde următoarele acțiuni:

 

”Consiliul de administrație înștiințează toate cadrele didactice cu privire la obligativitatea participării la organizarea și desfășurarea examenelor naționale, în temeiul Contractului Colectiv de Muncă Unic la nivel de sector de activitate art. 29, alin (2), Contractul Colectiv de Muncă încheiat la nivelul ISJ Prahova art 29, alin (2), OMECTS 5.559/2011 art. 1 alin. 2 Norme metodologice privind efectuarea concediului de odihnă al personalului didactic din învățământ
“Perioadele de efectuarea concediului de odihnă pentru fiecare cadru didactic se stabilesc de Consiliul de administrație, în funcție de interesul învățământului și al celui în cauză, dar cu asigurarea personalului didactic necesar pentru desfășurarea examenelor naționale”; Nota MEN 2344 din 18.10.2019.”

 

scrisoare-ISJ-PH-724x1024.jpg

Ce prevăd aceste documente invocate de ISJ Prahova:

Contractului Colectiv de Muncă Unic la nivel de sector de activitate art. 29, alin (2) prevede:

 

„Perioada de efectuare a concediului de odihnă pentru fiecare salariat se stabilește de către consiliul de administrație al unității/instituției prevăzute în Anexa nr. 3, împreună cu reprezentantul organizației sindicale, afiliate la una dintre federațiile sindicale semnatare ale prezentului contract colectiv de muncă, al cărei membru este salariatul, în funcție de interesul învățământului și al celui în cauză, în primele două luni ale anului școlar. La programarea concediilor de odihnă ale salariaților, se va ține seama și de specificul activității celuilalt soț”.

 

OMECTS 5.559/2011 art. 1 alin. 2 prevede:

 

„Perioadele de efectuare a concediului de odihnă pentru fiecare cadru didactic se stabilesc de consiliul de administrație, în funcție de interesul învățământului și al celui în cauză, dar cu asigurarea personalului didactic necesar pentru desfășurarea examenelor naționale”.

 

Nota MEN 2344 din 18.10.2019 – este despre efectuarea concediilor de odihnă si menționaează de două ori același lucru:

 

„Consiliul de administrație al unității instituției de învățământ preuniversitar va stabili măsurile necesare pentru ca personalului de predare și de conducere se efectueze concediul de odihnă în perioada vacanțele școlare, cu asigurarea personalului necesar pentru desfășurarea examenelor naționale/evaluare.

 

Consiliul de administrație al fiecărei unități de învățământ preuniversitar va întreprinde măsurile necesare ca întregul personal de predare și de conducere din cadrul unității de învățământ se efectueze concediul de odihnă în perioada vacanței școlare, cu asigurarea personalului didactic necesar pentru desfășurarea examenelor naționale/evaluare.”

 

Situația din județul Prahova vine după ce Edupedu.ro a scris despre o scrisoare adresată de Inspectoratul Școlar al Sectorului 1 către directori în care era semnalat faptul că „situația resursei umane necesară susținerii examenului de Bacalaureat 2020 este în acest moment dezastruoasă. Practic nu putem desfășura acest examen”, potrivit unei adrese obținute de Edupedu.ro. Într-un tabel pus în documentul citat, numărul necesar ar fi de 1.436 de cadre didactice pentru desfășurarea examenului de Bacalaureat 2020, dar până acum sunt înscriși doar 397 de profesori.

 

De ce apar astfel de situații

 

Bacalaureatul din 2020 va fi cel mai mare eveniment din învățământul preuniversitar din istoria recentă a României, după cum arăta o analiză Edupedu.ro din 12 mai 2020. Pentru cei peste 187 de mii de elevi care sunt în clasa a XII-a vor fi impuse reguli de distanțare, iar asta înseamna că vor fi necesare foarte multe săli de clasă și implicit profesori supraveghetori. În plus, temerile care țin de sănătate și de eventuala expunere la noul coronavirus, fac ca unele cadre didactice să opteze pentru a nu participa.

 

Dacă ar fi câte 10 elevi într-o clasă, ar fi nevoie de 18.700 de clase alocate pentru desfășurarea Bacalaureatului 2020, potrivit estimărilor Edupedu.ro. Asta înseamnă 37.400 de profesori asistenți care să supravegheze probele, câte 2 pe sala de examen, plus câte 4-5 membri în comisiile de examen pe școală. De precizat, însă, că profesorii de Limba română nu vor putea supraveghea proba la această disciplină, cei de Chimie examenul la materie șamd. În total, în învățământul liceal sunt 53.835 de profesori, potrivit datelor INS. Pot fi aduși și profesori din gimnaziu și învățători la supraveghere, iar la nevoie chiar cadre didactice auxiliare, dar ei tocmai ies din examenele de Evaluare Națională, când începe BAC-ul.

 

Pentru că toate școlile vor fi deschise, va fi necesară prezența în școală pe toată perioada Bacalaureatului a secretarilor, administratorilor, personalului auxiliar. Paza școlilor trebuie asigurată și ea, fiind examene naționale.

 

Și toată această desfășurare de forțe nu va fi doar pentru o zi, ci pentru 3 zile, chiar 4 acolo unde se va susține și proba scrisă la limba maternă.

 

 

 

 

Sursa

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.