Jump to content

O nouă categorie de salariați va beneficia, în curând, de reducerea vârstei de pensionare


uS DeviL
 Share

Recommended Posts

O nouă categorie de salariați va beneficia, în curând, de reducerea vârstei de pensionare

 

Poliţiştii din Satu Mare au ridicat mai multe arme şi muniţii ...

 

 

Cei ce au lucrat, în mod frecvent, cu explozivi, respectiv au participat la fabricarea, manipularea ori transportul acestora, vor beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare cu nu mai puțin de 13 de ani, apare într-un proiect de ordonanță ce se află pe ordinea de zi a ședinței săptămânale a Guvernului, ce are loc chiar azi.

 

 

Reducerea cu 13 ani a vârstei de pensionare urmează să se aplice, potrivit proiectului de OUG, celor ce au desfășurat activități legate de:

 

  • fabricarea, manipularea, transportul nitroglicerinei, explozivilor, pulberilor negre, pulberilor fără fum, produselor pirotehnice în unităţile de producţie a explozivilor, precum şi fabricarea nitrocelulozelor şi a celuloidului în aceleaşi unităţi de producţie a explozivilor;
  • fabricarea muniţiilor şi a elementelor de muniţii, locurile de muncă în care se execută operaţii cu exploziv de iniţiere, exploziv cu caracteristică de sensibilitate mare, precum şi locurile de muncă în care se execută operaţii cu explozivi aromatici, la care angajaţii vin în contact direct cu aceştia;
  • operaţii de distrugere a muniţiilor încărcate şi a elementelor de muniţii încărcate, a pulberilor, a explozivilor şi a produselor pirotehnice;
  • delaborarea (demontarea - n. red.) muniţiilor şi a elementelor pirotehnice încărcate cu substanţe explozive sau incendiare.

 

Așa cum apare în proiect, de pensie pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare cu 13 de ani beneficiază cei ce au desfășurat activitățile menționate mai sus, pentru un stagiu de cotizare de cel puțin 25 de ani realizat în aceste activități.

 

Așadar, vor beneficia de reducerea vârstei de pensionare doar cei care au lucrat efectiv cu explozivi timp de cel puțin 25 de ani, perioadă care este, de fapt, stagiul complet de cotizare în cazul acestor persoane.

 

De prevederile cuprinse în proiectul de OUG vor beneficia, la cerere, și persoanele ieșite la pensie înainte de intrarea în vigoare a acestora, iar pensia recalculată se va primi din luna următoare efectuării cererii.

 

Această măsură a reducerii vârstei de pensionare pentru anumite categorii de salariați nu e singura din ultima perioadă. Mai exact, de la începutul lunii iunie, soldații sau gradații profesioniști pot beneficia, alături de o parte a militarilor, polițiștilor sau funcționarilor publici cu statut special care se bucură deja de această măsură, de reducerea vârstei standard de pensionare.

 

Atenție! Proiectul de ordonanță de urgență NU se aplică momentan. Pentru asta, el are nevoie să fie adoptat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial, urmând să intre în vigare în momentul publicării.

 

 

Sursa: avocatnet.ro

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.