Jump to content
Hostul a fost schimbat. Daca vedeti serverul offline readaugati rpg.b-zone.ro sau 141.95.124.78:7777 in clientul de sa-mp ×

CCR pendinte: daunele moratorii în cazul obligaţiilor băneşti (art. 1535 din Codul civil)


Madalin
 Share

Recommended Posts

În data de 02.07.2020 s-a constituit un nou dosar (862D/2020) pe rolul Curţii Constituţionale, urmând a fi analizate dispoziţiile art. 1535 din Codul civil (cauza Geprocon S.A.).

 

Conform motorului de căutare de pe pagina Curții Constituționale, acesta esteprimul dosar în care această dispoziție formează obiectul unui control de constituționalitate.

Instanţa de trimitere este Curtea de Apel Galați, care a precizat că excepția are în vedere verificarea constituționalității dispozițiilor menționate în măsura în care, în interpretarea și aplicarea art. 22 și art. 34 din Legea nr. 255/2010, împreună cu art. 21-27 din Legea nr. 33/1994, se consideră că despăgubirea stabilită prin procedura prevăzută de legea specială, prin hotărâre judecătorească definitivă, este incompatibilă cu aplicarea dispoziţiilor art. 1535 din Codul civil.

 

Nici pe portalul instanţei de trimitere, şi nici pe portalul Curţii Constituţionale nu se precizează în raport de ce dispoziţii din Constituţie se va realiza controlul de constituţionalitate.

 

Dispoziţiile criticate au următorul conţinut normativ:

 

Art. 1535 – Daunele moratorii în cazul obligaţiilor băneşti
(1) În cazul în care o sumă de bani nu este plătită la scadenţă, creditorul are dreptul la daune moratorii, de la scadenţă până în momentul plăţii, în cuantumul convenit de părţi sau, în lipsă, în cel prevăzut de lege, fără a trebui să dovedească vreun prejudiciu. În acest caz, debitorul nu are dreptul să facă dovada că prejudiciul suferit de creditor ca urmare a întârzierii plăţii ar fi mai mic.
(2) Dacă, înainte de scadenţă, debitorul datora dobânzi mai mari decât dobânda legală, daunele moratorii sunt datorate la nivelul aplicabil înainte de scadenţă.
(3) Dacă nu sunt datorate dobânzi moratorii mai mari decât dobânda legală, creditorul are dreptul, în afara dobânzii legale, la daune-interese pentru repararea integrală a prejudiciului suferit.

 

Sursa

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.