Jump to content

Amânarea ratelor la bănci și IFN-uri nu afectează situația la Biroul de Credite


F4L John
 Share

Recommended Posts

Ratele către bănci ori instituții financiare nebancare (IFN), ce au fost amânate în contextul epidemiei de coronavirus, nu apar în Centrala Riscului de Credit (CRC) ca datorii, ci sunt înregistrate complet separat de acestea la CRC, transmite, printr-un comunicat de presă, Banca Națională a României (BNR). Asta înseamnă că amânarea nu le afectează celor cu rate la bănci relația cu instituțiile de creditare și șansa de a contracta un alt credit sau serviciu bancar viitor.

 

Mai exact, în comunicatul BNR, se specifică clar că “amânarea la plată determinată de pandemia coronavirusului SARS-CoV-2 nu trebuie asociată unei noțiuni de dificultate financiară a debitorului, fapt pentru care nu sunt afectate negativ relațiile cu banca ale debitorilor respectivi, indiferent dacă este vorba despre persoane fizice sau juridice”.

 

Așadar, nici persoanele fizice și nici firmele ce beneficiază de facilitățile introduse, în condițiile problemelor economice apărute din cauza epidemiei de coronavirus, de către Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 37/2020, respectiv posibilitatea de a amâna ratele bancare sau la IFN-urinu sunt considerate rău-platnice și nu sunt afectate în raport cu băncile.

 

De fapt, prin regulile pe care le-a stabilit BNR, “sunt evidențiate explicit aceste diferențe calitative legate de înregistrarea creditelor, astfel încât facilitățile OUG nr. 37/2020 să nu afecteze caracterul bancabil al clienților care au apelat la această prevedere. Modul de înregistrare la CRC (fostă Centrala Riscurilor Bancare - n. red.) a suspendării obligațiilor de plată potrivit OUG nr. 37/2020 evidențiază caracterul complet diferit al restructurării de credit la care s-a apelat în situația determinată de pandemie, astfel încât aceasta să nu fie considerată o problemă specifică a debitorului”.

 

BNR a venit cu aceste precizări, deoarece, într-o declarație publică, reprezentanții Uniunii Naționale a Transportatorilor Rutieri din România au transmis ideea greșită că, prin regulamentele BNR, ratele amânate la bănci, ce sunt transmise CRC, le afectează celor ce au credite șansele viitoare de a accesa alte servicii bancare.

 

După cum subliniază și BNR în comunicat, cei ce au apelat la facilitățile aduse de OUG 37/2020 nu vor avea de suferit în niciun fel în relația cu băncile, în momentul reluării plății ratelor. “Cu toate acestea, subliniem că decizia de creditare a unui client este o decizie internă a creditorului, în conformitate cu politica proprie de creditare”, mai transmite BNR.

 

OUG 37/2020 stabilește, mai exact, amânarea plății ratelor la credite pe o perioadă de până la nouă luni, dar nu mai mult de sfârșitul acestui an. Amânarea a putut fi cerută, până pe 15 iunie, de către toți cei care aveau credite contractate la bănci sau la IFN-uri, indiferent dacă erau persoane fizice sau firme.

 

Sursa: avocatnet.ro

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.