Jump to content
Hostul a fost schimbat. Daca vedeti serverul offline readaugati rpg.b-zone.ro sau 141.95.124.78:7777 in clientul de sa-mp ×

Ce se întâmplă dacă circuli cu geamurile deschise?


Dark Night
 Share

Recommended Posts

Sofer-cu-masca-scaled.jpg

 

Circuli cu geamurile deschise? Atunci trebuie să știi că ești expus poluării cu 80% mai mult decât cei care aleg să țină geamurile mașinii ridicate. Este rezultatul unui studiu efectuat de Universitatea din Surrey și publicat de revista științifică Știința Mediului.

 

Aproximativ 7 milioane de oameni se sting din viață anual din cauza unor boli provocate de poluare, arată Organizația Mondială a Sănătății. 9 din 10 persoane sunt expuse unui nivel ridicat de poluare.

 

Pe lista celor mai poluate orașe din lume incluse în studiu se află Dhaka din Banghladesh, Chennai din India, Guangzhou din China, Cairo din Egipt, Sao Paulo din Brazilia, Medellin din Columbia, Addis Ababa din Etiopia, Blantyre din Malawi și Dar-es-Salaam din Tanzania. Sunt orașe în care foarte puțini șoferi dețin automobile cu sistem de aer condiționat. În plus, dacă mașinile lor sunt echipate cu aer, șoferii renunță să-l folosească pentru că va crește consumul de carburant.

 

noi taxe

 

Potrivit experților, nu numai șoferii din aceste orașe sunt expuși suplimentar poluării dacă circulă cu geamurile deschise. Cercetătorii au descoperit și că cei care selectează modul de recirculare a aerului sunt și ei supuși riscurilor din cauza prezenței particulelor nocive PM2,5 și PM10 în cabină. Mai mult, în orele de vârf, procentajul de risc crește la 91% în orele de vârf. În cazul lor însă, riscul scade cu 80% în comparație cu situația în care ar alege să parcurgă aceeași rută cu geamurile deschise. Filtre de aer mai eficiente ar putea reduce riscul expunerii la poluare.

 

“Adevărul este că trebuie să reducem drastic numărul de mașini de pe șosele. Sau trebuie să creștem numărul vehiculelor electrice pentru a reduce expunerea la poluare”, este soluția propusă de profesorul Prashant Kumar de la Universitatea din Surrey.

 

Alte dezavantaje atunci când circuli cu geamurile deschise

Nu vom include în lista noastră sintagma “te trage curentul”. Și nici nu vom face referire la muzica dată tare de șoferul aflat în coloană în apropierea mașinii tale. Dar care sunt totuși dezavantajele unei călătorii cu geamurile deschise, în afară de expunerea suplimentară la poluare?

 

  • Cabina se umple de praf mult mai rapid
  • Nivelul ridicat de zgomot
  • Pot intra insecte în mașină

 

Sursa

Link to comment
Share on other sites

Pe lângă insecte și poluare, ai șanse sa faci cunoștință cu o răceală sănătoasă gen cum ar spune romanul: Ai tras curent. Articolul e important pentru cei ce călătoresc în acele zone, pentru ca e bine sa te ferești de asa ceva.

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.