Jump to content

Lucid Air este sedan-ul electric care promite să depășească Tesla în termeni de accelerație si autonomie


Dark Night
 Share

Recommended Posts

Lucid Air este sedan-ul electric care promite să depășească Tesla în termeni de accelerație si autonomie

 

Creație a producătorului american Lucid Motors, Lucid Air este primul autoturism cu propulsie electrică care promite să depășească Tesla chiar în țara natală, oferind autonomie de până la 830 km și timp de accelerare 0-100 km/h de 2.5 secunde, în pachetul unui Sedan de lux.

 

Rival direct pentru Tesla, Lucid Air are cam aceeași problemă ca primul, luând forma prețului de achiziție exorbitant, de puțin sub 80000 dolari în varianta cu echipare de bază. În schimb, pentru prețul plătit, cumpărătorii cu buzunare adânci se aleg cu unul dintre cele mai luxoase și neconvenționale autoturisme de pe piață.

 

Dezvoltat pe durata a mai bine de 10 ani, Lucid Air reunește tehnologii testate mai întâi pe mașinile de Fomula E. Cunoscută inițial sub numele Atieva, Lucid Motors a pornit la drum cu promisiunea de a face o berlină de dimensiuni medii care să se poată fi condusă ca un vârf de gamă masiv și spațios. Vehiculul ar fi trebuit să fie dezvăluit la Salonul Auto de la New York la începutul acestui an, dar a fost întârziat de pandemia COVID-19.

 

Dezvoltat sub ghidarea fostului inginer principal Tesla, responsabil cu dezvoltarea Model S – Peter Rawlinson,  Lucid Air pornește la drum cu premisa de a viza în mod direct supremația Tesla ca și brand pramium pe segmentul de mașini electrice.

 

Lucid Air, un rival Tesla cu preț cam mare?

La fel ca și noul model Volkswagen ID.3, Lucid Air este perceput în mod automat ca un rival Tesla, chiar în timp ce compania lui Elon Musk își pregătește asaltul decisiv asupra piețelor asiatice și europene.

 

Însă ceea ce dă putere alternativei Lucid Air este tocmai inovația, produsul companiei Lucid Motors fiind aproape la fel de diferit de rivalul Tesla, precum Tesla diferă de Volkswagen și alți producători auto „convenționali”.

 

Lucid-Air-interior.jpg

 

Spre deosebire de alte companii care și-au propus să detroneze Tesla, Lucid Motors are în spate susținători foarte bogați și o rețea cu acoperire globală. Fără a pierde timpul, compania promite să alăture modelului de debut și SUV cu dotări cel puțin la fel de premium, atrăgând și mai mulți clienți de la rivalul Tesla.

 

Dar până atunci, problema cu Lucid Air este identică celei de care s-au lovit și primii fani Tesla – costul exorbitant:

 

Lucid-Air.jpg

 

Chiar și în varianta cu dotări de bază, Lucid Air pornește cu un preț orientativ de 80000 dolari americani, care nu poate decât să crească dacă vehiculul este importat în Europa, eventual, după bifarea câtorva dotări opționale.

 

Principalul element de atracție este timpul de accelerație (estimat la 3.2 secunde în cazul variantei de 95000 dolari și viteza excelentă la încărcarea acumulatorului Li-ion, de 480 km în numai 20 de minute timp de așteptare la o stație rapidă. În condiții ideale, viteza de încărcare ar putea atinge chiar și 1900 Km/h, pe durate scurte de timp.

 

Printre caracteristicile Lucid Air mai intră și integrare Amazon Alexa, permițând setarea adresei de navigație și accesarea altor funcții ale vehiculului fără a interacționa cu ecranul touch. Totuși, Lucid va întrece Tesla în privința complexității interiorului, abătându-se de la strategia oarecum învechită a tabletei supradimensionate, instalată pe un tablou de bord cât se poate de minimalist. În schimb, experiența la bordul Lucid Air se desfășoară mult mai mult pe orizontală, producătorul auto alegând să profite de forma naturală a autoturismului pentru a livra o suprafață de afișare generoasă.

 

Lucid Air trebuia să intre în producție în 2018, dar compania a întâmpinat probleme în obținerea finanțărilor necesare, estimate la 700 milioane de dolari pentru construcția fabricii din statul american Arizona. Soluția salvatoare a venit din partea unui fond de investiții din Arabia Saudită, care ar fi oferit aproximativ 1 miliard de dolari.

 

Încrezători în forțele proprii, proprietarii Lucid acceptă rezervări contra sumei de 1000 dolari pentru modelul de bază Lucid Air, respectiv 7500 de dolari pentru ediția Dream cu dotări ultra-lux și preț de 169000 dolari, livrările urmând să înceapă din primăvara anului 2021.

 

Sursa

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.