Jump to content
Hostul a fost schimbat. Daca vedeti serverul offline readaugati rpg.b-zone.ro sau 141.95.124.78:7777 in clientul de sa-mp ×

Transportul de lemn, fără documente care să ateste proveniența legală, a devenit, de azi, infracțiune


uS DeviL
 Share

Recommended Posts

Transportul de lemn, fără documente care să ateste proveniența legală, a devenit, de azi, infracțiune

 

POZE LEMNE POVERGIA 15 07 2016 - PRESSALERT.ro

 

 

Cele mai recente modificări la Codul silvic, care au intrat în vigoare astăzi, au transformat fapta de a transporta material lemnos, fără deținerea de documente care să ateste legalitatea provenienței lemnului, în infracțiune. Mai mult, conform aceluiași act normativ ce a introdus schimbările menționate, și vehiculul folosit la transportul lemnului va fi confiscat.

 

Modificările au fost făcute prin Legea nr. 197/2020, care a adus câteva schimbări de substanță Codului silvic, printre care și criminalizarea transportului de lemn, fără documente specifice.

 

„Transportul cu orice mijloace de transport al materialelor lemnoase, în volum de peste 10 m3, neînsoțite de documentele specifice de transport [...], constituie infracțiune și se sancționează cu amendă sau cu închisoare de la 6 luni la un an și cu confiscarea materialelor lemnoase care fac obiectul transportului”, este prevăzut în noua formă a Codului silvic.

 

În ceea ce privește documentele specifice de transport, acestea sunt definite, puțin mai sus (tot în Codul silvic), ca fiind cele din care rezultă „cu certitudine legalitatea provenienței” materialelor lemnoase.

 

Mai mult, vehiculul folosit la comiterea infracțiunii precizate mai sus va fi confiscat, împreună cu orice „alte bunuri care au fost folosite, în orice mod, sau destinate a fi folosite la săvârșirea” acelei infracțiuni. Despre problemele constituționale ridicate de această prevedere am scris mai multe aici.

Ce se întâmplă, însă, dacă aceeași faptă e comisă, însă volumul de masă lemnoasă transportată e mai mic de 10 m3? Fapta va fi sancționată, în continuare, însă doar contravențional.

 

Mai exact, Legea nr. 171/2010 prevede că „transportul [...] materialelor lemnoase fără avize de însoțire a materialelor lemnoase [...], așa cum sunt prevăzute de normele referitoare la proveniența, circulația și comercializarea materialelor lemnoase [...]” este contravenție și se sancționează cu amendă de la 1.000 la 5.000 lei, pentru un volum de până la 10 m3, inclusiv.

 

Chiar dacă formularea prevederii din Legea nr. 171/2010 diferă ușor de formularea infracțiunii din Codul silvic, se poate vedea că, în esență, ele vizează aceeași faptă, adică transportul de lemne fără documente care să ateste proveniența legală a masei lemnoase transportate.

 

O problemă apare în situațiile în care masa lemnoasă transportată fără documente depășește 10 m3. Conform Legii nr. 171/2010, aceasta constituie contravenție și se sancționează cu amendă:

 

  • de la 5.000 la 10.000 lei, dacă volumul de masă lemnoasă transportată este între 10,01 m3 și 30 m3, inclusiv;
  • de la 10.000 la 15.000 lei, pentru volumul de masă lemnoasă ce depășește 30 m3.

 

Există, așadar, la acest moment, două sancțiuni diferite pentru fapta precizată mai sus - o sancțiune penală și una contravențională.

 

Ideal ar fi fost ca existența, în paralel, a unei contravenții și a unei infracțiuni ce vizează aceeași faptă să fi fost evitată, prin abrogarea faptei contravenționale (având în vedere că infracțiunea a fost introdusă prin Legea nr. 197/2020, parlamentarii clar dorind să înăsprească regimul sancționatoriu aplicabil transportului de lemn fără documente). Însă acest lucru nu s-a întâmplat, astfel că problema se va rezolva altcumva.

 

Ținând cont de faptul că cineva nu poate fi sancționat de două ori pentru aceeași faptă, agentul constator al faptei de transport de lemn fără documente nu va mai aplica sancțiunea contravențională și va informa autoritățile penale, potrivit articolului 39, din cadrul Legii nr. 171/2020.

 

În plus, am făcut o solicitare Ministerului Mediului prin care să clarifice dacă, într-adevăr, agenții constatori vor ține cont de această prevedere și vor evita să aplice sancțiunea contravențională.

 

 

Sursa: avocatnet.ro

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.