Jump to content
Hostul a fost schimbat. Daca vedeti serverul offline readaugati rpg.b-zone.ro sau 141.95.124.78:7777 in clientul de sa-mp ×

Atenție: Cartea Verde ar trebui să poată fi prezentată fizic, în original, iar, în unele state, și polița RCA


uS DeviL
 Share

Recommended Posts

Atenție la ieșirea din țară cu mașina: Cartea Verde ar trebui să poată fi prezentată fizic, în original, iar, în unele state, și polița RCA

 

AGORA - Zonele unde companiile de asigurări din Moldova au înregistrat cele  mai multe daune pentru Cartea Verde

 

 

Poate că în interiorul granițelor putem să arătăm polița de răspundere civilă auto (RCA) pe telefon - electronic, de principiu - dar, la ieșirea din țară, Cartea verde (care de la 1 august nu mai e propriu-zis pe culoare verde imprimată) trebuie să existe în format fizic în mașină, pentru a evita eventualele neplăceri în statele străine vizitate. Iar dacă vorbim de țări nemembre ale Uniunii Europene, atunci toate documentele, inclusiv polița RCA ar trebui să poată fi prezentate, la nevoie, în original, pe hârtie.

 

Așa cum spuneam zilele trecute, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a făcut unele modificări legislative pentru ca șoferii să poată "scăpa" la controalele din trafic și arătând polița RCA în format electronic (pe telefon), adică nu neapărat cu un document scris. Mai mult, cei care ne controlează trebuie să poată verifica existența asigurării în bazele de date la care au acces. 

 

Toate acestea sunt valabile însă pe teritorul țării noastre. Șoferii trebuie să se asigure, când se apropie de graniță pentru a merge într-un alt stat, că au documentele de asigurare pe hârtie. Ce le trebuie șoferilor, în fapt, când ies din țară, este asigurarea Carte Verde, primită automat odată cu polița RCA. 

 

"Conform legislației europene în materie, fiecare stat membru al Spațiului Economic European poate verifica documentele de asigurare Carte Verde pentru vehiculele din alte state membre care circulă pe teritoriul său in condițiile prevăzute de legislația sa. Având în vedere acest aspect și ținând seama de faptul că prevederile legislațiilor din celelalte state membre în privința modalității în care se face dovada existenței asigurării pot fi diferite, este recomandat ca atunci când circulați cu autovehiculul într-un alt stat din Spațiul Economic European, sa aveti asupra dumneavoastra documentul de asigurare Carte Verde emis pe suport hartie de asiguratorii RCA direct sau prin distribuitorii de asigurări.  

 

Atunci când circulați cu autovehiculul într-un stat care nu este membru al Spațiului Economic European (stat terț) pentru care documentul de asigurare Carte Verde are valabilitate, sunteți obligati să aveți asupra dumneavoastră documentul respectiv în original pe suport hârtie. În caz contrar vi se poate interzice accesul în statul respectiv până nu veți încheia o asigurare RCA emisă de un asigurător autorizat în acel stat", transmite Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR) într-un comunicat recent.

 

Notă: Spațiul Economic European cuprinde toate statele membre ale Uniunii Europene, precum și Islanda, Liechtenstein și Norvegia.

 

Cartea verde și-a schimbat culoarea

Acest document primit la pachet când cumpărăm RCA-ul a fost o perioadă bună emis pe hârtie de culoare verde. Din 1 august 2020 însă, polițele de asigurare Carte Verde se emit însă pe hârtie albă. Desigur, asta nu afectează cu nimic polițele de acest fel emise deja și care încă erau în termen de valabilitate la 1 august, în sensul că nu trebuie preschimbate.

 

De asemenea, mai informează BAAR, pentru mașinile înmatriculate și asigurate în alte state membre ale Sistemului Carte Verde, de la 1 august, sunt valabile deopotrivă și polițele verzi, și cele albe.

 

"Recomandăm deținătorilor de vehicule ca înainte de plecarea într-o călătorie în afara României să verifice perioada de valabilitate a asigurării Carte Verde pentru ca această perioadă să acopere toată durata deplasării și de asemenea să verifice ca polița să fie valabilă în toate țările traversate/vizitate, respectiv simbolurile acestor tări indicate pe poliță să nu fie barate", atrage atenția BAAR.  

 

 

Sursa: avocatnet.ro

Edited by uS DeviL
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.