Jump to content

Cioloş susţine traseismul în USR-PLUS


BIS aka OldNab
 Share

Recommended Posts

Cioloş, despre traseiştii din USR PLUS: Au venit cu idei, vor să schimbe lucrurile. Dacă venea primarul PSD din Ciugud? Să aruncăm la coş astfel de oameni?

 

 

 

Dacian Cioloş a susţinut, la Adevărul Live, că Alianţa USR-PLUS nu a racolat primari cu arcanul, după modelul PNL şi PSD, ci a acceptat candidaţi care au mai făcut politică în alte partide, dar care nu s-au mai regăsit în formaţiunile respective. Dacian Cioloş susţine că obiectivul USR-PLUS la locale e să facă ”breşă” în Consiliile Locale şi Judeţene, dominate de partidele tradiţionale în ultmii 30 de ani.

 

Vorbiţi despre oameni care sar dintr-o barcă în alta. Ori dacă ne uităm acum la campania electorală vedem că e marcată de traseism politic. PNL a racolat vreo 150 de primari de la PSD, PSD a luat la rândul lui vreo câteva zeci de primari de la PNL. Însă în această ecuaţie intră şi USR-PLUS, care s-a dedat totuşi la transferuri politice. De ce un partid nou are nevoie de oameni vechi şi foloseşte metehne vechi?
Să clarificăm lucrurile. Traseismul e atunci când vrei să-ţi păstrezi o sinecură politică şi nu ai nicio problemă ca să-ţi păstrezi funcţia şi să-ţi păstrezi susţinerea politică, să rămâi acolo pe funcţia politică în care eşti de 2-3-4-5 mandate, în unele cazuri, nu ai nicio problemă la fiecare patru ani să rămâi primar, să rămâi consilier, să sari de la un partid la altul. Şi nu e vorba de câteva zeci, e vorba de câteva sute de primari. Primari care sunt aleşi pe lista unui partid. Primari în funcţie fiind acum la sfârşit de mandat, nu au nicio problemă să sară în barca altuia. Nu veţi găsi primari în funcţie, nu veţi găsi consilieri în funcţie care au trecut de la alte partide la USR-PLUS. Sunt oameni care în urmă cu 5-10-15 ani au fost în alte partide, au încercat şi acolo să-şi pună în valoare competenţele, valorile, şi-au dat seaama că lucrurile merg pe sinecuri politice şi că nu se pot exprima acolo, au ieşit din partidele respective, şi când s-a constituit PLUS-ul, când s-a constituit USR-ul, au decis să vină în partidele astea. Dar când noi vorbim de traseism, noi nu vorbim de zeci, de sute de primari care acum 2-3 ani au fost la PNL, după care au trecut la PSD, iar acum au trecut la PNL. S-au plimbat de la PNL la ALDE, la PSD, iar la ALDE, iar acum la PNL. Dar să ne înţelegem, fiind primari în funcţie. Şi foarte probabil o să vedem şi deputaţi din ăştia. Acum sunt într-un partid şi îi vom regăsi pe listele altui partid ca să-şi menţină sinecura politică în Parlament. 

 

Teoretic aveţi dreptate. Însă prin decizia de a accepta în USR-PLUS un fost membru PSD se bate cap în cap tocmai cu mesajul partidului, acela de a promova oameni noi.
Să vă pun o întrebare atunci. Ce-aţi fi spus dacă ar fi venit la noi primarul de la Ciugud? Care e primar pesedist. Aţi văzut ce-a făcut acolo. Toată lumea îl dă ca exemplu. Un om integru, un om vertical. Să aruncăm la coş astfel de oameni care chiar fac nişte lucruri şi nu-şi caută sinecuri politice, nu au nevoie de un partid ca să-i aleagă oamenii ci dimpotrivă ei sunt cei care trag în sus un partid pentru că oamenii ştiu ce să facă şi comparăm cu oameni care au asfaltat o jumătate de trotuar şi după patru ani de zile ca să rămână în funcţie trec la alt partid numai ca să rămână acolo?

 

Dar mă îndoiesc că toţi cei 20 de candidaţi la primării din Timiş pe care i-aţi luat din Timiş sunt de nivelul primarului din Ciugud.
Eu şi la Timiş chiar am verificat cu colegii, sunt acolo pe lista aia inclusiv nume care sunt greşit scrise, sunt oameni de care se spune că au fost membri PSD, oamenii respectivi nu au avut niciodată carnet de partid, nu au fost membri la niciun partid. Avem oameni care au fost în urmă cu câţiva ani de zile în alte partide, au ieşit de acolo pentru că nu s-au regăsit. Sunt în mediul rural mai ales una ai probabil într-o comună cu o 1000 - 2000 de oameni, poate ai câteva zeci de oameni care chiar sunt activi implicaţi în viaţa comunităţii acolo. Unii dintre ei au încercat să facă lucruri pentru comuna lor de mai mulţi ani de zile, nu ne-au aşteptat pe noi. Sunt oameni care au venit cu idei, să schimbe lucrurile în comună, să modernizeze nişte lucruri acolo. N-au putut să o facă , au încercat în partidele care i-au invitat, au plecat de acolo şi acum au venit şi s-au înscris la noi în partid. Ca să fie lucrurile foarte clare, uitaţi-vă în statutele USR şi PLUS şi veţi vedea foarte clar criteriile şi condiţiile pentru care oamenii sunt primiţi în partid. Indiferent că au mai făcut parte dintr-un partid sau nu au mai făcut parte dintr-un partid. Noi nu luăm cu arcanul oameni ca să obţinem susţinere politică în anumite locuri aşa cum fac alte partide, nu luăm primari „hai la noi” ca să câştig eu în comunc cutare. Avem analize de CV-uri, interviuri cu oamenii respectivi, le cerem anumite date, ne interesăm în comunitatea respectivă despre cine e vorba şi abia după un astfel de proces oamenii au venit în partid. Cu fiecare caz în parte cu cei care au fost membri ai altor partide au fost astfel de discuţii. Niciunul nu a scăpat. La PLUS noi am avut încă de la început un filtru. Cred că din câteva sute, o mie şi ceva de oameni care au fost membri ai altor partide şi au vrut să intre la noi, eu am avut inclusiv situaţii în care eu preşedinte de partid au venit la mine oameni de la alte partide, din PMP, ALDE, PNL, care au zis domnul Cioloş, eu vin la dvs şi vă aduc în spate 100-200 de oameni din comuna respectivă, din filiala respectivă. O parte din filială nu ne mai regăsim în partidul respectiv, dar mă puneţi la alegeri candidat la primărie. Cu oamenii ăia nici nu am vrut să discutăm, pentru că am zis nu negociaţi cu preşedintele partidului intrarea în partid. Mergeţi la filială, avem nişte criterii, discutaţi cu colegii de acolo, ei vor face o analiză, stau de vorba cu dvs şi dacă vă acceptă bine, dacă nu, nu.

 

La Iaşi Alianţa USR-PLUS îl susţine pe Bodea, omul lui Relu Fenechiu?
Ştiu că şi acolo colegii din USR au avut o discuţie exact pe temele astea. A fost o analiză în interiorul USR. Sunt convins că colegii mei care şi-au asumat candidatura au analizat-o şi atât timp cât au acceptat asta...Am încredere în colegi. Ştiu că au fost discuţii, au explicat de ce l-au luat. Ştiu că a plecat pentru că la PNL a venit Chirica. Omul a plecat pentru că a vrut să facă lucruri pentru Iaşi.

 

 

SURSĂ: Adevărul.

Edited by BIS aka OldNab
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.