Jump to content
Hostul a fost schimbat. Daca vedeti serverul offline readaugati rpg.b-zone.ro sau 141.95.124.78:7777 in clientul de sa-mp ×

Urmează votul decisiv: TVA-ul de 5% o să se aplice și la locuințe mai scumpe


uS DeviL
 Share

Recommended Posts

Urmează votul decisiv: TVA-ul de 5% o să se aplice și la locuințe mai scumpe

 

sfaturi vanzare locuinta | Imobiliar.org

 

 

Prevederile legale actuale privind aplicarea cotei de taxă pe valoarea adăugată (TVA) de 5% la vânzarea de locuințe ar urma să se schimbe, potrivit unui proiect de act normativ ce va ajunge la votul decisiv al deputaților cu propunere de adoptare, în sensul majorării plafonului până la care se aplică această cotă redusă. Schimbarea conținută de proiect ar putea însemna cea de-a doua majorare a acestui plafon de la momentul introducerii cotei reduse de TVA la vânzarea de locuințe, în 2008.

 

Concret, după cum apare în proiectul de lege ce mai are nevoie de votul deputaților pentru a trece de Parlament, plafonul până la care se aplică TVA de 5% ar urma să crească de la 450.000 de lei, cât este în prezent, la echivalentul în lei a sumei de 140.000 de euro.

 

O schimbare importantă apărută odată cu raportul Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci din Camera Deputaților vizează moneda în care este stabilită limita pentru aplicarea TVA-ului de 5% la livrarea de locuințe. Astfel, dacă în varianta inițială a proiectului acest prag era exprimat în lei (750.000 lei), acum, după apariția unor amendamente la proiect, pragul este exprimat în euro și stabilit la 140.000.

 

Această majorare de plafon ar însemna, așa cum subliniază atât Iulia Bică, Manager Taxe Indirecte, cât și Cezara Dumitrescu, Consultant Senior Taxe Indirecte, Deloitte România, “o reducere semnificativă de preț la achiziționarea unei locuințe (...)”. Asta ar însemna că TVA-ul de 5% s-ar putea aplica și locuințelor mai scumpe, de până la 140.000 de euro.

 

După cum ne-au transmis reprezentantele Deloitte România, “dacă această modificare va fi adoptată prin lege, se va aplica tranzacțiilor care vor fi încheiate după intrarea în vigoare a noului act normativ, dar și în cazul celor demarate anterior,  pentru care locuința se livrează către client după intrarea în vigoare a noului plafon. Astfel, clienții care au încheiat o promisiune de vânzare-cumpărare pentru achiziția unei locuințe cu cotă standard de TVA, dar care vor recepționa locuința după modificarea legislației, vor beneficia, în urma regularizării cotei de TVA de către vânzător, de o reducere de 14% a prețului total (diferența dintre cota standard de TVA - 19% și cea redusă - 5% - n. red.)”.

 

Pe de altă parte, inițiatorii proiectului susțin că necesitatea aceastei schimbări apare din devalorizarea leului în raport cu moneda euro, din creșterea permanentă a prețurilor din imobiliare și din “noile realităţi economico-sociale actuale”, inclusiv efectele economice ale epidemiei de coronavirus.

 

Măsura majorării plafonului până la care se aplică TVA de 5% la locuințe reprezintă, potrivit specialistelor Deloitte, “cu siguranță, o facilitate pentru cumpărători și un impuls pentru piața imobiliară rezidențială, în special în contextul economic dominat de incertitudine. Pe de altă parte, însă, extinderea facilității va diminua încasările la bugetul de stat, aspect dificil de gestionat în prezent și în perioada următoare”.

 

Cota redusă de TVA, de 5%, reprezintă o excepție de la cota standard a acestei taxe (19%) și se aplică locuințelor care, în momentul vânzării, pot fi locuite ca atare și cu o suprafață utilă de maximum 120 m2, exclusiv anexele gospodărești. Suprafață utilă este, conform Legii 114/1996 privind locuințele, suprafața desfășurată, mai puțin cea aferentă pereților.

 

Schimbarea propusă în proiect ar reprezenta, dacă ar intra în vigoare, cea de-a doua modificare a plafonului pentru aplicarea de TVA de 5% pentru locuințe din 2008 până în prezent, prima având loc în 2016, atunci când plafonul a fost majorat de la 380.000 de lei la actuala valoare, respectiv 450.000 de lei.

 

Atenție! Proiectul de lege NU se aplică încă. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie să treacă de Camera Deputaților, să fie promulgat de președintele țării și publicat în Monitorul Oficial.

 

 

Sursa: avocatnet.ro

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.