Jump to content

Guvernul va rezolva problema concediilor medicale neacordate în perioada de vid legislativ


uS DeviL
 Share

Recommended Posts

Guvernul va rezolva problema concediilor medicale neacordate în perioada de vid legislativ

 

Ședința de guvern, reluată luni seara

 

 

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat că Guvernul lucrează la un proiect de hotărâre prin care să soluționeze problema concediilor medicale ce nu au fost date în timpul pandemiei persoanelor care nu au fost în spital sau s-au externat la cerere, din cauza existenței unei perioade de două săptămâni de vid legislativ - în care nu era reglementată situația concediilor medicale date pentru problemele apărute în contextul coronavirus.

 

„Se pregăteşte o hotărâre de guvern în acest sens. [Casa Națională de Asigurări de Sănătate] a efectuat o evaluare a acelor cazuri care, în perioada de vid legislativ, nu au fost în spital sau s-au externat la cerere şi atunci când au mers la lucru nu au primit concediu medical. Reevaluarea acestora pentru a le putea da concediu medical revine medicului specialist, medicului infecţionist, care va da o recomandare către medicul de familie”, a declarat Ministrul Sănătății, citat de Agerpres.

 

În concret, perioada de vid legislativ se referă la cele două săptămâni aflate între momentul cenzurii constituționale (2 iulie) a vechiului cadru legislativ aplicabil în privința carantinării și a izolării (care era format, în principal, din acte normative inferioare legii) și momentul adoptării și aplicării unei legi (21 iulie) care să remedieze problemele identificate de Curtea Constituțională. 

 

Legea respectivă (nr. 136/2020) prevede și anumite aspecte cu privire la concediile medicale necesare a fi date în cazul carantinării sau izolării obligatorii.

 

Trebuie precizat, însă, că, deși acea lege stabilește anumite chestiuni cu privire la acordarea concediului medical pentru carantină și izolare, modalitatea concretă de acordare a acestuia a fost stabilită printr-un alt act normativ, respectiv Ordonanța de urgență nr. 126/2020, aplicabilă din august.

 

Între timp, au mai apărut și alte modificări la cadrul legislativ aplicabil concediilor medicale, multe pentru a reflecta necesitățile actuale, apărute în timpul pandemiei. De exemplu, modificarea certificatelor de concediu medical, pentru a reflecta și măsura izolării, ori posibilitatea de acordare a concediilor medicale bolnavilor izolați, dar fără spitalizare.

 

Atenție! Situația perioadei de vid legislativ va fi clarificată doar dacă Guvernul adoptă o hotărâre în acest sens, hotărâre care, ulterior, va apărea și în Monitorul Oficial.

 

 

Sursa: avocatnet.ro

Edited by uS DeviL
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.