Jump to content

De ce votul prin corespondență ar trebui luat în considerare, ca opțiune, de românii din străinătate


uS DeviL
 Share

Recommended Posts

Alegeri parlamentare 2020: De ce votul prin corespondență ar trebui luat în considerare, ca opțiune, de românii din străinătate

 

Ce e votul electronic și cum ar putea fi folosit de România ca să nu mai

 

Chiar și românii care intenționează să voteze la urne, în străinătate, ar trebui să ia în considerare, la modul serios, alternativa de a vota prin corespondență, la alegerile parlamentare de anul acesta, din 6 septembrie. În esență, situația specifică generată de pandemie face incertă și imprecisă organizarea fizică a alegerilor, la urne, în străinătate. Există riscul serios ca, în funcție de cum evoluează situația, autoritățile din anumite locuri să nu permită organizarea alegerilor, ceea ce i-ar pune pe mulți cetățeni români în situația de a fi nevoiți să traverseze distanțe mari pentru a ajunge la cea mai apropiată secție de votare.

 

În teorie, românii din străinătate pot alege dacă vor să voteze, la alegerile parlamentare de anul acesta, la urne sau prin corespondență. În ipoteza în care preferă să voteze la urne, români au opțiunea (nu e obligatoriu, dar ajută autoritățile la organizarea secțiilor, în funcție de numărul de persoane înregistrate) să se înregistreze la Autoritatea Electorală Permanentă (la acest moment, mai sunt doar câteva ore în care cei interesați pot să o facă).

Dacă un număr suficient de cetățeni s-au înregistrat într-un anumit loc din străinătate, acolo ar trebui să se facă eforturi, de către autoritățile române, pentru organizarea de secții de votare.

 

În realitate, însă, s-ar putea ca, autoritățile din străinătate să nu permită organizarea de secții de votare în anumite locuri, din cauza efectelor pandemiei. Astfel, există riscul, pentru anumiți români, să aibă de mers o distanță mai lungă decât ar fi fost cazul, în mod normal, dacă vor dori să voteze la o secție de votare.

 

În acest context, înregistrarea pentru a vota prin corespondență devină o alternativă de ajutor, mai ales că termenul pentru înregistrarea în acest scop a fost extins, recent, până în 22 octombrie

 

Atenție! Înregistrarea pe site-ul Autorității Electorale Permanente este obligatorie pentru cei ce vor să voteze prin corespondență.

Alegerile parlamentare de anul acesta se desfășoară în data de 6 decembrie.

 

 

Sursa: avocatnet.ro

Edited by uS DeviL
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.