Jump to content

A fost dezvelit bustul primului rector al Academiei Teologice din Arad.


Kevin
 Share

Recommended Posts

an-universitar-2020-Arad.jpg

 

Episcopul vicar Emilian Crişanul a binecuvântat luni, 5 octombrie, bustul restaurat al părintelui Teodor Botiș, primul rector al Academiei Teologice din Arad. Statuia a fost amplasată în holul în holul facultății, în fața Sălii festive.

 

Ceremonialul s-a desfăşurat, cu prilejul începerii noului an universitar, în prezenţa oficialităţilor şi a cadrelor didactice de la Facultatea de Teologie „Ilarion V. Felea” din Arad.

În omilie, ierarhul a subliniat importanța reabilitării memoriei istorice a personalității preotului și profesorului Teodor Botiș şi a transmis mesajul Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului.

 

Decanul instituţiei, Prof. Dr. Cristinel Ioja, a reiterat activitatea teologică și publicistică a primului rector al Academiei Teologice din Arad, considerând evenimentul „o propedeutică a momentului împlinirii a 200 de ani de la înființarea Institutului Teologic din Arad (1822-2022)”.

Bustul a fost restaurat de sculptorul arădean Dumitru Paina, fiind opera cunoscutei sculptorițe Ina Popescu din Timișoara.

 

PR. TEODOR BOTIŞ

Pr. Dr. Teodor Botiș (1873-1940) a fost cel mai longeviv profesor din istoria învățământului teologic arădean, pe care l-a slujit 38 de ani.

A fost primul rector al Academiei Teologice din Arad (1927-1938). A participat ca delegat oficial la Adunarea Națională de la Alba Iulia, 1 Decembrie 1918. A scris prima istorie a Institutului Teologic-Pedagogic din Arad.

 

A susținut activitatea politică și națională prin nenumărate articole în presa vremii pledând pentru drepturile românilor. A fost premiat în două rânduri de către Academia Română pentru cele două monografii de excepție privind istoria Institutului Teologic-Pedagogic din Arad și istoria familie Mocioni.

 

 

 

Sursa

Edited by Ramses
Link to comment
Share on other sites

  • Kevin locked this topic
Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.