Jump to content
Hostul a fost schimbat. Daca vedeti serverul offline readaugati rpg.b-zone.ro sau 141.95.124.78:7777 in clientul de sa-mp ×

Regulile oficiale pentru desfășurarea mitingurilor și protestelor


.Aku
 Share

Recommended Posts

5b971fd11978b96d15022834e543905c.jpg

 

În condițiile în care, de astăzi, s-a prelungit starea de alertă cu încă 30 de zile, Hotărârea de Guvern (HG) nr. 856/2020 (oficializată aseară) stabilește, printre altele, condițiile în care pot să se desfășoare mitingurile și protestele. Acestea nu sunt interzise complet, însă există anumite limitări.

 

Potrivit articolului 1(17) din Anexa nr. 3 a HG nr. 856/2020, mitingurile pot fi organizate și pe perioada stării de alertă, însă cu cel mult 100 de participanți. De asemenea, trebuie respectate următoarele măsuri, în timpul unor astfel de adunări:

 

 

➡️ purtarea măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura, de către toţi participanţii; 

➡️ dezinfectarea obligatorie a mâinilor, pentru toate persoanele care sosesc în spaţiul în care se desfăşoară mitingul;  

➡️ menţinerea distanţei fizice de minimum un metru între participanţi şi asigurarea unei suprafeţe de minimum patru mp/persoană, acolo unde este posibil;

➡️ dezinfectarea mâinilor persoanelor care distribuie eventuale materialele pe perioada desfăşurării mitingului;

➡️ aplicarea regulilor de igienă colectivă şi individuală pentru prevenirea contaminării şi limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2.

 

În privința adunărilor, regulile de mai sus nu reprezintă ceva nou. Exact aceleași limitări existau și până acum, după cum se poate vedea din Hotărârea Guvernului nr. 782/2020, care a stabilit măsurile pentru perioada de stare de alertă ce tocmai a expirat.

Dincolo de limitările existente, cei care vor să participe la mitinguri trebuie, oricum, să respecte condițiile impuse de Legea nr. 60/1991. Principala condiție e că, pentru a fi autorizate, mitingurile trebuie 
anunțate în prealabil primarului localității în care se va desfășura adunarea publică. 

Adunările nu pot fi interzise decât 
în mod excepțional, atunci când primarul:

 

➡️ deține date de la organele specializate, din care rezultă că desfășurarea acestora ar duce la încălcarea prevederilor art. 2, din Legea nr. 60/1991 (care stabilesc, printre altele, că orice adunare publică trebuie să se desfășoare în mod pașnic, fără să degenereze în acțiuni turbulente de natură a pune în primejdie ordinea și liniștea publică, siguranța persoanelor, integritatea corporală, viața sau bunurile acestora ori ale domeniului public);

➡️ în perioada, locul și pe traseele unde adunările ar urma să se desfășoare se execută lucrări edilitar-gospodărești de amploare. 

 

În schimb, există anumite tipuri de manifestări care sunt absolut interzise, dacă acestea vizează:

 

 ➡️propagarea ideilor totalitare de natură fascistă, comunistă, rasistă, șovină sau ale oricăror organizații terorist-diversioniste;

 ➡️defăimarea țării și a națiunii, îndemnul la ură națională sau religioasă;

 ➡️incitarea la discriminare, la violență publică și la manifestări obscene, contrare bunelor moravuri;

 ➡️organizarea unei lovituri de stat sau altei acțiuni contrare siguranței naționale;

 ➡️încălcarea ordinii, siguranței sau moralității publice, a drepturilor și libertăților cetățenilor ori punerea în pericol a sănătății acestora.

 

De asemenea, ar putea fi modificate, pentru motive justificate, planurile inițiale ale manifestanților (care apar în declarația acestora). De exemplu, schimbarea traseului.

Prin urmare, nimeni nu poate interzice
manifestații pentru motive abstracte, cum e existența pandemiei, de exemplu. În afara de excepțiile conținute în Legea nr. 60/1991 și prezentate mai sus, cei interesați sunt liberi să organizeze mitinguri, atât timp cât respectă măsurile de igienă și se limitează la 100 de persoane.

 

 

Sursa: avocatnet.ro

Data: joi, 15 octombrie, anul 2020

Ora: 21:53

 

 

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.