Jump to content

Lider sindical: Angajații nu ar trebui să semneze pentru clauzele de conciliere, care le-ar îngreuna accesul la instanțe


.Aku
 Share

Recommended Posts

Recent introdusă în Codul muncii, procedura concilierii a ridicat mai multe nemulțumiri în rândul celor care reprezintă interesele angajaților. Pe de o parte, pentru că e adus în discuție un specialist nereglementat de lege, dar, mai ales, pentru că dă impresia existenței unui impediment în accesul la justiție.

 

Într-un răspuns pentru avocatnet.ro pe tema mecanismului concilierii, așa cum a fost adus recent în Codul muncii de Legea nr. 213/2020, Dumitru Costin, președintele Blocului Național Sindical (BNS), a criticat modul în care acesta a fost adoptat (critici susținute, de altfel, și cu ocazia dezbaterilor de la comisia de specialitate de la deputați).

 

O primă critică vizează inexistența la nivel legislativ a profesiei de expert în legislația muncii: "Cât privește aspectele reglementate de Legea nr. 213/2020 considerăm că acest act normativ a fost făcut cu dedicație pentru crearea unei piețe pentru așa-zișii consultanți specializați în legislația muncii.

 

Proiectul a fost adoptat cu toate că în avizul dat de Consiliul Legislativ se atrăgea atenția că «expertul în legislația muncii» nu reprezintă o profesie reglementată în România".

 

Ce rol are acest expert în privința concilierii? Potrivit Codului, "prin conciliere, în sensul prezentei legi, se înțelege modalitatea de soluționare amiabilă a conflictelor individuale de muncă, cu ajutorul unui consultant extern specializat în legislația muncii, în condiții de neutralitate, imparțialitate, confidențialitate și având liberul consimțământ al părților", iar consultantul extern "poate fi un avocat, un expert în legislația muncii sau, după caz, un mediator specializat în legislația muncii, care, prin rolul său activ, va stărui ca părțile să acționeze responsabil pentru stingerea conflictului, cu respectarea drepturilor salariaților recunoscute de lege sau stabilite prin contractele de muncă. Onorariul consultantului extern va fi suportat de către părți conform înțelegerii acestora".

 

Practic, expertul în legislația muncii este una dintre opțiunile pe care părțile le au la dispoziție pentru conciliere, putând însă la fel de bine să fie un avocat sau un mediator.

 

Liderul sindical vorbește însă de existența unui impediment în accesul la justiție, adică, mai simplu spus, din cauza acestei concilieri recent intrate în Codul muncii, salariații nu mai pot ajunge așa repede la un judecător. Dumitru Costin aseamănă mecanismul concilierii cu o prevedere care a existat o vreme în legea mediatorilor cu privire la obligația de a trece pe la unul înainte de a merge în instanță.

 

Sursa: avocatnet.ro

Data: luni, 19 octombrie, anul 2020

Ora: 20:36

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.