Jump to content

Viitorul plafon în funcție de care se va aplica TVA-ul de 5% va fi valabil și la tranzacțiile nefinalizate


.Aku
 Share

Recommended Posts

Parlamentul a adoptat, marți, un proiect de lege prin care a ridicat plafonul până la care taxa pe valoarea adăugată (TVA) de 5% se va aplica vânzării de locuințe la 140.000 euro. Dincolo de faptul că această schimbare va viza toate tranzacțiile încheiate după data intrării în vigoare a modificării (incertă, la acest moment), ea se va aplica și tranzacțiilor demarate înainte de intrarea în vigoare a noii legi, însă cu privire la care livrarea are loc abia ulterior, precizează specialiștii Deloitte România.

 

Creșterea plafonului până la care se aplică TVA de 5% la vânzarea de locuințe, după cum am arătat și aici, va avea loc cu un cuantum foarte mare - de la 450.000 lei la 140.000 euro (la cursul valutar al BNR, de marți, ar fi vorba de aproximativ 683.000 lei).
 


Astfel, prezintă relevanță foarte mare tranzacțiile cu privire la care se va aplica noul plafon, pentru că putem vorbi și de vânzări cu 200.000 lei mai mari decât în prezent, care vor intra în sfera de aplicare a TVA redus (bineînțeles, odată ce va intra în vigoare legea, după ce proiectul va fi promulgat de președintele țării și va apărea în Monitorul Oficial).

Dacă această modificare va fi adoptată prin lege, se va aplica tranzacțiilor care vor fi încheiate după intrarea în vigoare a noului act normativ, dar și în cazul celor demarate anterior,  pentru care locuința se livrează către client după intrarea în vigoare a noului plafon. Astfel, clienții care au încheiat o promisiune de vânzare-cumpărare pentru achiziția unei locuințe cu cotă standard de TVA, dar care vor recepționa locuința după modificarea legislației, vor beneficia, în urma regularizării cotei de TVA de către vânzător, de o reducere de 14% a prețului total (diferența dintre cota standard de TVA - 19% și cea redusă - 5% - n. red.)”, au precizat Iulia Bică, Manager Taxe Indirecte, cât și Cezara Dumitrescu, Consultant Senior Taxe Indirecte, Deloitte România.

 

 

Sursa - avocatnet.ro

Data: miercuri, 21 octombrie, anul 2020

Ora: 13:04

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.