Jump to content

Şi discriminarea pe baza culorii, a cetăţeniei sau a genului ar putea fi pedepsită de lege


.Aku
 Share

Recommended Posts

c26262d3a7abe85071056dc544c2770a.jpg

 

 

Discriminarea pe baza culorii, a cetăţeniei sau a genului ar putea fi inclusă în legislația antidiscriminare de la noi, după ce un proiect legislativ depus la Senat urmăreşte completarea acestui cadru legislativ cu noi termeni, dar şi cu o serie de amenzi privind circumstanţele agravante şi multiple în acţiunile de discriminare.

 

Astfel, în OG nr. 137/2000 privind prevenirea si combaterea tuturor formelor de discriminare se doreşte introducerea termenilor referitori la cetăţenie, culoare, dizabilitate (în locul termenului de handicap, n.red.), gen şi statutul de refugiat ori azilant în definirea tipurilor de discriminări.

 

 

Potrivit legislaţiei actuale, “prin discriminare se înțelege orice deosebire, excludere, restricție sau preferință, pe bază de rasă, naționalitate, etnie, limbă, religie, categorie socială, convingeri, sex, orientare sexuală, vârstă, handicap, boală cronică necontagioasă, infectare HIV, apartenență la o categorie defavorizată, precum și orice alt criteriu care are ca scop sau efect restrângerea, înlăturarea recunoașterii, folosinței sau exercitării, în condiții de egalitate, a drepturilor omului și a libertăților fundamentale sau a drepturilor recunoscute de lege, în domeniul politic, economic, social și cultural sau în orice alte domenii ale vieții publice”.

 

Mai mult, proiectul de lege va introduce şi termenul de “discriminare prin asociere” a persoanelor care sunt asociate sau prezumate a fi asociate categoriilor de persoane incluse în legislaţia antidiscriminare, iar acest tip de discriminare se sancţionează contravenţional.

 

În plus, termenii referitori la cetăţenie, culoare, gen şi statul de refugiat ori azilant se introduc şi în situaţiile de hărţuire, de refuz la angajare sau de plată diferenţiată a salariului, interzicerea participării la o activitate economică sau alegerii unei profesii, precum şi modificări apărute în rapoartele de muncă între salariat şi angajator. De asemenea, noile prevederi se aplică şi în cazul alungării dintr-un imobil sau cartier, interzicerea aflării în locuri publice sau acţiuni care vizează crearea unei atmosfere de intimidare sau degradante pentru una sau mai multe persoane care ar putea fi discriminate.

 

Proiectul va introduce şi termenul juridic de “discriminare multiplă” care are la bază două sau mai multe criterii prevăzute în legislaţia antidiscriminare, precum şi a termenului de segregare în aceleaşi condiţii, aceste acţiuni fiind considerate circumstanţe agravante.

Amenzile pentru circumstanţele agravante vor fi cuprinse între 10.000 lei şi 60.000 lei, dacă discriminarea vizează o persoană fizică, sau între 20.000 lei şi 200.000 lei dacă discriminarea vizează un grup de persoane sau o comunitate. În cazul în care o persoană fizică sau juridică a săvârşit, în acelaşi timp, mai multe contravenţii, suma amenzii date va fi la valoarea dublă a sancţiunii anterioare.

 

 

Sursa: joi, 22 octombrie, anul 2020

Ora|: 12:52

Sursa: avocatnet.ro

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.