Jump to content

Amânare propusă: Registrul agresorilor sexuali ar trebui să fie funcțional la jumătatea anului viitor


.Aku
 Share

Recommended Posts

Registrul național automatizat cu privire la persoanele care au comis infracțiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor va fi implementat până la sfârșitul lunii iunie 2021, potrivit unui proiect de ordonanță aflat în dezbatere la Ministerul Afacerilor Interne (MAI) și prin care se propune amânarea termenului inițial, care era sfârșitul acestui an. Registrul este organizat de MAI și ținut de unitățile de poliție, fiind separat de cazierul judiciar.

 

După cum apare în proiectul de ordonanță de urgență a Guvernului de la MAI, termenul până la care Registrul național automatizat cu privire la persoanele care au comis infracțiuni sexuale trebuie să funcționeze urmează să fie amânat până în data de 30 iunie 2021. Termenul actual, stabilit de Legea 118/2019, este 31 decembrie 2020.

 

Totodată, proiectul de OUG stabilește și un termen de tranziție în care să se facă înscrierea în registru a celor care au fost condamnați înainte de intrarea în vigoare a Legii 118/2019, respectiv înainte de 29 iunie 2019. Astfel, termenul propus pentru introducerea datelor acestora în registru este de un an de la aplicarea măsurilor cuprinse în proiect, el fiind necesar în condițiile în care există un număr mare de persoane deja condamnate pentru comiterea unor infracțiuni sexuale.

 

 

La începutul acestui an, printr-un comunicat publicat pe website-ul propriu, Poliția Română anunța că va implementa Registrul național automatizat cu privire la persoanele care au comis infracțiuni sexuale până la data de 31 decembrie 2020.

 

În acest registru vor fi înscriși cei care, potrivit actului normativ ce a stabilit apariția acestuia, respectiv Legea nr. 118/2019, au fost condamnați pentru trafic de persoane, trafic de minori, exploatarea cerșetoriei, prostituție infantilă, agresiune sexuală, viol, hărțuire sexuală, pornografie infantilă, incest și alte infracțiuni sexuale.

 

Totodată, în același registru vor fi înscriși și cei cu cetățenie română despre care autoritățile din alte state au transmis comunicări de luare în evidență pentru săvârșirea unei infracțiuni sexuale și cei născuți în străinătate despre care exista informații că ar fi săvârșit astfel de infracțiuni.

 

Până în ianuarie 2020, așa cum rezultă din comunicatul Poliției Române, fuseseră înscrise în Registrul agresorilor sexuali peste 45.000 de persoane ce se regăseau și în evidențele cazierului judiciar. Până în momentul în care registrul va fi funcțional și se vor putea emite certificate de integritate comportamentală, Poliția Română eliberează adeverințe din care rezultă dacă persoana verificată a săvârșit vreuna dintre infracțiunile conținute de Legea nr. 118/2019.

 

Potrivit datelor furnizate de Poliția Română, în perioada iulie - decembrie 2019 au fost eliberate peste 180.000 de astfel de adeverințe. Aceste documente le sunt necesare persoanelor care lucrează deja sau urmează să se angajeze în învățământ, sănătate, protecție socială sau în oricare altă entitate, publică sau privată, a cărei activitate presupune contactul direct cu copii, persoane în vârstă, persoane cu dizabilități sau alte categorii de persoane vulnerabile.

 

 

Sursa - avocatnet.ro

Data: marți, 3 noiembrie, anul 2020

Ora - 18:26

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.