Jump to content
Hostul a fost schimbat. Daca vedeti serverul offline readaugati rpg.b-zone.ro sau 141.95.124.78:7777 in clientul de sa-mp ×

Licențele Windows 10, care este diferența? | SLI


Recommended Posts

Windows Logo PNG Transparent Images | PNG All

 

Salut! Probabil mulți dintre voi v-ați confruntat cu problema activării noului sistem de operare. Fie că ați trecut la unul nou, fie că l-ați reinstalat pe cel vechi. Toți vă recomandă o licență de tip "OEM", "Retail" sau una originală direct de la producător. Probabil voi le cumărați dar nu știți ce cumpărați de fapt. Adică nu știți ce semnifică exact și de ce una costă aproximativ 200$ (Varianta PRO), respectiv celelalte două circa 5-20$.

În acest topic, vă voi explica care este mai exact "afacerea" cu aceste licențe.

 

Pentru început, haideți să vedem ce reprezintă mai exact fiecare tip de licență.

 

Licența "Retail"

 

Licența de tip "Retail" permite utilizatorului să o activeze pe orice calculator, dar cu o singură condiție, să nu fie activată pe 2 calculatoare simultan.

Această versiune de licență este considerată perfectă sau completă deoarece beneficiezi de suport din partea Microsoft, posibilitatea de a activa licența atât pe versiunea de 32 de biți, cât și pe cea de 64, desigur, nu simultan.

 

După modul de distribuire, aceste licențe pot fi de două feluri:

  1. FFP (Full Package Product) - atunci când licența vine în pachet complet (vine în pachet fizic împreună cu un stick / DVD de instalare, manual de instalare și codul licenței tipărit pe hârtie);
  2. Electronica - atunci când licența este distribuită prin mijloace electronice (mail, social media, etc.)

 

Licența "OEM" (Original Equipment Manufacturer)

 

Licența de tip "OEM" mai este cunoscută și sub denumirile de "DSP" sau "OEI" oferă un grad de accesibilitate utilizatorului relativ asemănător cu o licență de tip Retail, dar față de cea Retail, limitează utilizatorul la activarea acesteia pe un singur calculator. Această licență poate fi reactivată dar doar pe calculatorul mamă, pe care a fost activată prima dată. Pentru cei ce vor să "păcălească" sistemul, țin să precizez că puteți schimba orice componentă în calculator, înafară de componenta principală a oricărui calculator, placa de bază. În cazul în care schimbați placa de bază, licența dvs. OEM nu o să mai poată fi activată pe noua placă de bază.

 

Față de licențele de tip "Retail", licența "OEM" vine cu unele dezavantaje cum ar fi:

  • Nu beneficiază de suport din partea Microsoft;
  • Licența poate fi achiziționată doar pe o variantă de biți, nu poate fi achiziționată decât pe 32 de biți sau pe 64, nu pe ambele variante, ca la cea "Retail".

Desigur, principalul avantaj al licenței "OEM" este prețul care este mic, în comparație cu licența Retail.

 

Licența GGK (Get Genuine Kit)

Licența Windows 10 GGK permite intrarea în legalitate a Windows-ul în cazul în care acesta a fost instalat și activat de o sursă necunoscută sau dacă Windows-ul folosit este piratat. Este uzual folosită de utilizatori casnici, dar și de firmele mici și mijlocii, care achiziționează sisteme SH cu tot cu Windows (presupuse OEM), și doresc să se asigure că licențele folosite sunt valide.

 

Licența VUP (Version Upgrade License)

 

Licența cunoscută sub numele ei "Windows 10 Upgrade" este folosită pentru upgrade-ul la o nouă versiune a sistemului de operare pe baza unei licențe deja achiziționate. Mai pe scurt, reprezintă o extindere a licenței existente.

 

Alte tipuri de licențe:

  • Volume Licensing (VL) - Folosită pentru firmele ce au mai mult de 5 calculatoare pentru a primi o reducere. 
  • Microsoft Refurbished – sunt asemănătoare licențelor OEM, însă pot fi achiziționate doar pentru calculatoare recondiționate (refurbished) scoase la vânzare, pe care a existat Windows preinstalat, însă de o versiune mai veche decât cea instalată în mod curent.

 

Acum că cunoaștem detaliile esențiale despre licențele sistemului de operare Windows, apare întrebarea, ce licență să cumpăr?

Decizia vă aparține exclusiv vouă dar eu unul vă recomand o licență originală. Nu obligatoriu cea mai scumpă deoarece presupun că nu lucrați la o firmă. În orice caz, nu vă recomand licențele extrem de ieftine (câțiva euro / dolari) deoarece riscați să vă luați țeapă. Vă recomand licențele achiziționate din surse sigure, surse de încredere. 

 

 

 

snplearnit.png

Prin programul 'SNP-Learn-IT' doresc sa fac mai multe topicuri prin care sa va invat unele lucruri pe care nu le gasiti oriunde sau nu le gasiti explicate pe intelesul vostru. 

Pentru orice intrebare si nelamurire ma puteti contacta printr-un PM pe forum, un mail la adresa (snipi@b-zone.ro) sau un mesaj pe discord (Alexandru#8023)

-------------------------------

Through the 'SNP-Learn-IT' program I want to make more topics through which to teach you some things that you can't find anywhere or you can't find explained in your understanding.

For any questions and concerns you can contact me through a PM on the forum, an email at (snipi@b-zone.ro) or a message on disagreement (Alexandru # 8023)

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.