Jump to content

Insulele Canare, noua destinație a refugiaților. Localnicii se tem că își vor pierde turiștii.


Kevin
 Share

Recommended Posts

968378818_Jmg9NDQwJmhhc2g9NTg0YTk1MDNhMzI0NTdiZWU0Y2I4ZmUwNTAwNGM2OTg.thumb.jpg.2e607803a015b2547f1b036ea28b7ee3.jpg

 

Tot mai mulți africani pornesc într-o călătorie periculoasă prin Atlantic spre Insulele Canare. Unii nu mai ajung niciodată la țărm. Paza de Coastă le mai găsește doar bărcile pneumatice. Refugiații își părăsesc locurile natale din vestul Africii pentru că nu au nicio șansă la o viață mai bună. Nu există locuri de muncă, nu au ce mânca, trăiesc în teroare. Insula Gran Canaria e copleșită. Locuitorii se tem că insula, o importantă atracție turistică, s-ar putea transforma în noua destinație europeană pentru refugiați. 

 

Aproape zilnic, zeci, chiar sute de migranți sunt salvați în largul coastei de sud a Insulei Gran Canaria și sunt aduși în siguranță în portul Arguinegín. Mulți provin din Senegal, Mali și Maroc.

 

Odată ajunși pe uscat, sunt plasați în carantină. Lespezile de beton de pe țărm devin supraaglomerate.

 

Ricardo Ortega este pescar și lucrează în port din tinerețe. De câteva luni, Ricardo și colegii săi privesc cum numărul migranților ajunși pe insulă tot crește.

 

  • De multe ori au cadavre în barcă

 

„Când ne întâlnim la o bere sau la pescuit, nu mai avem alt subiect de discuție. Cu toții ne întrebăm: când se va sfârși? Cineva trebuie să ia atitudine”, spune Ricardo Ortega.

 

Pentru a ajunge în Gran Canaria, migranții călătoresc chiar și două săptămâni în apele Atlanticului înghesuiți în bărci nepotrivite chiar și pentru o plimbare pe lac.

 

Mulți fac hipotermie din cauza nopților reci de pe mare și sunt deshidratați. Chiar și echipajele veterane de salvare sunt șocate să vadă ce suferințe îndură.

„Ne afectează chiar și pe noi. E cumplit să vezi ce îndură acești oameni - și fizic, și mental. Sunt pe mare de zile întregi. De multe ori au cadavre în barcă”, spune  Jose Antonio Rodriguez, de la Crucea Roșie spaniolă.

 

Traversarea Atlanticului pentru a ajunge în Insulele Canare este considerată o călătorie extrem de periculoasă.

 

  • Nimic nu-i descurajează să vină în Europa

 

Un tânăr senegalez, pe nume Ba, a supraviețuit drumului. Dar mulți alții nu au fost atât de norocoși, așa cum demonstrează această o înregistrare. Ba spune că fumul provine de la o barcă în flăcări. 90 de persoane au murit în acel incident, inclusiv prieteni de-ai săi. Toată lumea știe că traversarea Atlanticului este periculoasă, dar nimic nu-i descurajează să ajungă în Europa.

 

„Viața în Senegal este foarte grea. Nu există nicio modalitate de a câștiga bani. De aceea, întreaga mea familie speră că voi ajunge în Europa.”, mărturisește Ba.

Autoritățile spaniole sunt copleșite de fluxul de migranți. Noii sosiți au început să fie cazați și în hotelurile goale din cauza pandemiei.

 

Aproape toată lumea de aici vrea să continue drumul spre Europa - la fel și Moha, un marocan de 18 ani. Cu o aplicație de traducere de pe telefonul mobil ne întreabă cum poate ajunge pe continent. Când îl întrebăm de ce ar vrea să meargă acolo, ne spune că mama sa a murit, iar tatăl său locuiește în Barcelona.

 

Deocamdată, Moha și prietenii lui sunt blocați aici, pe o insulă considerată una dintre cele mai populare destinații de vacanță. Adesea împart plaja cu turiștii, un lucru cu care localnicii nu sunt de acord. Se tem că vizitatorii, care contribuie enorm la economia insulelor, se vor speria și vor evita să mai vină.

 

  • Insula noastră e transformată într-un fel de temniță!

 

Situația din port a devenit o problemă politică urgentă aici. Un post de radio local transmite în direct din tabăra de refugiați. Este intervievat președintele Gran Canaria, Antonio Morales, care spune că Europa i-a abandonat.

 

„Cred că este o strategie a Uniunii Europene și a guvernului spaniol. Insula noastră, ca multe altele, este transformată într-un fel de temniță pentru a-i împiedica pe migranți să ajungă în Europa continentală”,  se plânge Antonio Morales, președintele Gran Canaria.

Antonio Morales consideră că Europa ar trebui să primească o parte dintre migranți. Pentru el, este o chestiune de principii.

 

  • Nu avem ce să le oferim

 

Pescarii din port sunt de acord. Din cauza pandemiei de coronavirus, Ricardo Ortega a câștigat a câștigat mai puțin anul acesta. Localnicii au deja o mulțime de alte probleme de înfruntat, spune el.

 

„Acești oameni sunt păcăliți, înșelați. I-au cazat la hotel, le-au oferit condiții, dar nu există niciun loc de muncă. La un moment dat, își vor da seama că totul este o minciună. Nu avem ce să le oferim”, spune pescaraul.

 

Ricardo Ortega a văzut la știri haosul de pe alte insule precum Lampedusa și Lesbos. Gran Canaria nu ar putea rezista unor condiții similare, spune el, autoritățile nu pot permite să se ajungă acolo.

 

Până la finalul anului, Spania vrea să amenajeze în Insulele Canare facilități de cazare pentru șapte mii de migranți. Mesajul e destul de clar: nu vor fi mutați pe continent.

 

 

 

 

sursa:digi24.ro

Link to comment
Share on other sites

  • Kevin locked this topic
Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.