Jump to content
Hostul a fost schimbat. Daca vedeti serverul offline readaugati rpg.b-zone.ro sau 141.95.124.78:7777 in clientul de sa-mp ×

Cine se poate pensiona anul acesta? Pensia pentru limită de vârstă în 2021


uS DeviL
 Share

Recommended Posts

Cine se poate pensiona anul acesta? Pensia pentru limită de vârstă în 2021

 

Fulgi de nea și contributivitatea ajustată legal - CursDeGuvernare.ro »  CursDeGuvernare.ro

 

 

Pensia pentru limită de vârstă poate fi obținută la atingerea vârstei-standard de pensionare (însă doar dacă este îndeplinit și stagiul minim de cotizare în sistemul public de pensii). De aceea, persoanele interesate pot să își dea seama dacă au atins vârsta standard de pensionare, în funcție de data nașterii lor.

 

Pensia pentru limită de vârstă este reglementată de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Cum spuneam, este posibilă identificarea persoanelor care se pot pensiona în 2021, datorită faptului că vârsta minimă de pensionare este raportată la data nașterii.

 

Astfel, dacă persoanele care ating în 2021 vârsta standard de pensionare îndeplinesc și celelalte condiții pot cere să se pensioneze (stagiul de cotizare - cel minim e de 15 ani, în timp ce acela complet este de 35 de ani).

 

Atenție! Vârsta standard de pensionare diferă pentru femei. Aceasta este de 63 de ani, însă va fi atinsă treptat, prin eșalonare (până în 2030). În 2021, de exemplu, femeile nu vor trebui să aștepte să ajungă la la 63 de ani pentru a se pensiona, ci vor putea să o facă la 61 de ani trecuți (în funcție de perioada anului, diferind puțin lunile, însă vom prezenta mai jos acest aspect).

 

Bine de menționat că, din 2020, Ministerul Muncii a decis să înceapă să anunțe angajatorii din timp cu privire la faptul că au salariați care ar putea să se pensioneze curând pentru limită de vârstă

 

Reamintim, în acest context, că salariații din România nu sunt obligați să iasă din câmpul muncii la pensie, dacă nu vor. Dacă aceștia vor să continue activitatea în firmă o pot face. Legislația pensiilor permite fără limită de valoare cumulul pensiei pentru limită de vârstă cu veniturile din salarii sau activități independente.

 

Util: Ar fi bine să verificăm anual situația CAS-ului la CNPP, astfel încât să ne asigurăm că nu avem pauze de contribuție

 

Bărbații care se pot pensiona pentru limită de vârstă în 2021

Pentru bărbați lucrurile sunt, în mare, la fel ca anul trecut. Cei care împlinesc 65 de ani în 2021 și care au îndeplinit condițiile minime de cotizare (cel puțin 15 ani munciți legal vor putea să se pensioneze în cursul prezentului an).

 

Bine de știut: Perioadele de grupă netrecute în cartea de muncă trebuie dovedite cu adeverințe.

 

Ianuarie-Martie 2021
Vârsta standard de pensionare împlinită 65 de ani
Stagiul minim de cotizare realizat 15 ani
Stagiul complet de cotizare realizat 35 de ani
Mai-Iulie 2021
Vârsta standard de pensionare împlinită 65 de ani
Stagiul minim de cotizare realizat 15 ani
Stagiul complet de cotizare realizat 35 de ani
Septembrie-Noiembrie 2021
Vârsta standard de pensionare împlinită 65 de ani
Stagiul minim de cotizare realizat 15 ani
Stagiul complet de cotizare realizat 35 de ani

 

Ce mai trebuie reținut e că există excepții la regulile de mai sus, pentru persoanele care au lucrat în condiții grele. Practic, astfel de persoane beneficiază de o reducere a vârstei standard de pensionare, proporțional cu perioada de timp lucrată în condiții grele.

 

Important! Din toamna asta, plata CAS-ului devine "vitală" pentru salariați. Doar plățile efective sunt cuantificate la stagiul de cotizare.

 

Femeile care se pot pensiona pentru limită de vârstă în 2021

Deși atât bărbații, cât și femeile trebuie să îndeplinească cerințele minime de vârsta și de cotizare minimă, perioadele propriu-zise diferă. În primul rând, vârsta standard de pensionare pentru femei este de 63 de ani. În al doilea rând, aceasta nu a fost atinsă, încă, astfel că discutăm de o vârstă minimă diferită, în 2021. Diferită este și perioada stagiului complet de cotizare, care, deși este tot de 35 de ani, în mod normal, el va fi atins prin eșalonare în următorii ani abia.

 

Ianuarie-Martie 2021
Vârsta standard de pensionare împlinită 61 de ani și șase luni
Stagiul minim de cotizare realizat 31 de ani și șase luni
Stagiul complet de cotizare realizat 15 ani
Mai-Iulie 2021
Vârsta standard de pensionare împlinită 61 de ani și șapte luni
Stagiul minim de cotizare realizat 31 de ani și șapte luni
Stagiul complet de cotizare realizat 15 ani
Septembrie-Noiembrie 2021
Vârsta standard de pensionare împlinită 61 de ani și opt luni
Stagiul minim de cotizare realizat 31 de ani și opt luni
Stagiul complet de cotizare realizat 15 ani

 

La fel ca în cazul bărbaților, și femeile pot beneficia de o reducere a vârstei standard de pensionare (cea din tabelul de mai sus), proporțional cu perioada de timp lucrată în condiții grele.

 

Important! Femeile au și opțiunea să aleagă să lucreze până la 65 de ani. 

 

Sursa: avocatnet.ro

Edited by uS DeviL
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.