Jump to content
Hostul a fost schimbat. Daca vedeti serverul offline readaugati rpg.b-zone.ro sau 141.95.124.78:7777 in clientul de sa-mp ×

Cei ce lucrează în serviciile de ambulanță vor putea ieși mai repede la pensie


uS DeviL
 Share

Recommended Posts

Cei ce lucrează în serviciile de ambulanță vor putea ieși mai repede la pensie

 

Cum ajungi voluntar pe ambulanta in Bucuresti – lungul drum pana departe

 

 

Personalul profesionist operativ de intervenţie, fie că vorbim despre medici, asistenți medicali, ambulanțieri sau despre salvatori montani, va putea ieși la pensie la vârsta de 57 de ani, potrivit unei legi care se va aplica de joi. Pe de altă parte, dacă starea de sănătate le permite, aceștia vor putea cere să lucreze în continuare. Însă noua lege prevede și alte beneficii pentru aceste persoane.

 
Concret, Legea nr. 5/2021, care a apărut aseară în Monitorul Oficial și care va intra joi în vigoare, prevede că personalul profesionist operativ va beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare, fără penalizare, dacă va îndeplini cumulativ următoarele condiţii:
  • are vârsta minimă de 57 de ani (în mod normal, vârsta standard de pensionare este de 65 de ani);
  • are un stagiu de cotizare de cel puţin 30 de ani, din care cel puţin 20 de ani de activitate ca personal profesionist operativ.

 

Personalul profesionist operativ de intervenţie este reprezentat de către angajații serviciilor de ambulanţă și de către cei de la Salvamont și Salvaspeo.

Totuși, dacă “starea de sănătate îi permite exercitarea atribuţiilor ce îi revin potrivit fişei postului, cu acordul anual al angajatorului, în urma certificării stării de sănătate de către medicul de medicina muncii”, personalul profesionist operativ poate fi menţinut în activitate, la cerere, și după împlinirea vârstei de 57 de ani.

Apoi, documentul prevede că, în cazul nefericit în care li se întâmplă ceva, soţul supravieţuitor, copiii minori, precum şi copiii majori până la terminarea studiilor (nu mai mult de 26 de ani) ai acestora beneficiază de pensie de urmaş. Așa cum scrie în noua lege, pensiile de urmaş vor fi actualizate, din oficiu, în fiecare an, odată cu modificarea valorii punctului de pensie.

 

Asigurare de risc profesional, consiliere psihologică și concediu suplimentar

Totodată, cei ce fac parte din personalul profesionist operativ “se asigură de drept, de către angajator, pentru risc profesional şi pentru cazurile de producere a unor accidente urmate de deces, invaliditate totală sau parţială, cât şi pentru pierderea, temporară sau permanentă, a capacităţii/aptitudinii în muncă”.

De asemenea, cei amintiți mai sus vor fi examinați medical şi psihologic anual sau în urma unor accidente petrecute în timpul misiunii, cheltuielile fiind suportate de angajator. Dacă intervine un eveniment deosebit sau alte situaţii care pot afecta emoţional şi care pot duce la diminuarea capacităţii de intervenţie şi degradarea stării de sănătate, cei ce fac parte din personalul profesionist operativ vor beneficia de consiliere psihologică gratuită.

În cazul decesului unui astfel de angajat (atunci când este în exercitarea atribuţiilor de serviciu), familia acestuia va primi un ajutor financiar suplimentar egal cu de trei ori salariul de bază avut la data decesului.

Nu în ultimul rând, personalul profesionist operativ va beneficia de concediu de odihnă suplimentar de zece zile lucrătoare pe an, plătit de angajator. Acesta se acordă pentru prevenirea îmbolnăvirii profesionale, urmând a fi efectuat, la cerere, într-o staţiune balneoclimaterică şi de tratament pe teritoriul României. Angajatorul va asigura inclusiv transportul acestor salariați.

Apoi, personalului profesionist operativ i se va asigura, de către angajator, și asistenţă juridică pentru fapte săvârşite care sunt consecinţa exercitării atribuţiilor de serviciu.

Așa cum sunt stabiliți de Legea 95/2006, angajații serviciilor de ambulanţă sunt, de fapt, medici, asistenți medicali, ambulanțieri și operatori registratori de urgenţă/dispeceri. Ca angajați Salvamont și Salvaspeo sunt încadrați salvatorul montan și salvatorul din mediul subteran şi/sau subacvatic speologic.

 

 

Sursa: avocatnet.ro

Edited by uS DeviL
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.