Jump to content

Adeverință vechime muncă 2021: Cum obții actul cu care dovedești perioadele muncite legal


uS DeviL
 Share

Recommended Posts

Adeverință vechime muncă 2021: Cum obții actul cu care dovedești perioadele muncite legal 

 

Adeverința vechime în muncă în 2020 | Avocat Cluj Napoca

 

 

Evidența muncii se face în format electronic de mai mulți ani, prin intermediul Registrului general de evidență a salariaților (Revisal), astfel că nu mai există carnete de muncă de ceva timp. Atunci când au nevoie, angajații pot dovedi cât au lucrat de-a lungul anilor cu ajutorul adeverinței de vechime în muncă. Din acest motiv, în articolul de față punem la dispoziție un model de adeverință pentru bugetari și un model de adeverință pentru salariații din mediul privat, ambele valabile în anul 2021.

 

Există două situații în care se poate obține adeverința de vechime în muncă (ale cărei modele, pentru stat și privat, sunt anexate la articolul de față), după cum reiese din Hotărârea Guvernului nr. 905/2017 privind registrul general de evidență a salariaților.

 

1. Eliberarea automată de către angajator. Angajatorii sunt obligați să elibereze automat, la încetarea contractului individual de muncă, o adeverință de vechime în muncă, se arată în actul normativ. Concret, salariatului trebuie să i se dea o adeverință care să ateste activitatea desfășurată, durata activității, salariul, vechimea în muncă și în specialitate, dar și un extras din Revisal.

 

2. Eliberarea la cerere de către angajator. Totodată, orice actual sau fost salariat poate cere oricând, de la angajatorul său, o adeverință care să ateste activitatea desfășurată, durata activității, salariul, vechimea în muncă și în specialitate (după cum rezultă din Revisal și din dosarul personal) ori un extras din Revisal (datat și certificat pentru conformitate). Documentul trebuie emis de către angajator în cel mult 15 zile de la data solicitării.

 

Însă mai există și varianta obținerii unui extras din Revisal de la inspectoratele teritoriale de muncă. Mai precis, se poate apela la această variantă atunci când salariatul cere angajatorului un extras, iar acesta nu-l poate elibera. Astfel, inspectoratele eliberează extrasul din Revisal, din care să rezulte activitatea desfășurată la angajator, în calitate de salariat, în cel mult 15 zile de la data solicitării.

 

Pentru salariații din mediul privat, nu avem un model oficial al adeverinței de vechime în muncă, însă acesta ar trebui să conțină informații precum cele de mai jos:

  • datele de identificare ale salariatului;
  • datele de identificare ale contractului individual de muncă pe baza căruia se atestă vechimea (numărul și data încheierii);
  • durata activității;
  • funcția/funcțiile ocupate;
  • schimbările suferite de contractul individual de muncă (încheiere, modificare, suspendare, încetare);
  • valoarea salariului de baza, inclusiv sporurile care intră în calculul punctajului mediu anual;
  • vechimea în muncă, în meserie și în specialitate;
  • perioadele de concediu fără plată;
  • absențele nemotivate de la serviciu.

 

Pentru bugetari, modelul adeverinței de vechime în muncă este stabilit prin Hotărârea Guvernului nr. 611/2008. Cele două modele sunt anexate la articol și pot fi descărcate gratuit (unul este extras din hotărârea amintită, iar al doilea este preluat de la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Dolj).

 

Atenție! Autoritățile au atras atenția anul trecut că adeverința de vechime este necesară în continuare la solicitarea drepturilor legale, chiar dacă casele de pensii au acces direct la Revisal.

 

 

Sursa: avocatnet.ro

Edited by uS DeviL
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.