Jump to content

Decontarea combustibilului pentru mașina personală și alte noutăți importante în 2021 pentru persoanele cu handicap


uS DeviL
 Share

Recommended Posts

Decontarea combustibilului pentru mașina personală și alte noutăți importante în 2021 pentru persoanele cu handicap

 

Vești bune pentru persoanele cu handicap

 

 

În 2020, au apărut anumite modificări în cadrul legislației pentru apărarea drepturilor și intereselor persoanelor cu handicap. O parte din acestea, precum decontarea carburantului folosit de aceste persoane, până într-o anumită sumă, îi vizează direct pe cei protejați. O altă parte, în schimb, li se adresează altor persoane - fie șoferilor care parchează ilegal pe locuri speciale pentru cei cu handicap, fie angajatorilor, care au anumite obligații față de cei cu dizabilități.

 

 

1. Persoanele cu dizabilități pot obține decontarea combustibilului, dacă renunță la gratuitățile pentru transport public. Din 2020, a fost introdusă o facilitate suplimentară pentru persoanele cu dizabilități, în ceea ce privește subvenționarea transportului acestora. Mai exact, ele pot să obțină decontarea carburantului, cu până la 1.500 lei, anual (mai multe detalii despre cum vor cere cei interesați decontarea costurilor cu carburantul pot fi găsite aici). Condiția, însă, e să renunțe la gratuitățile pentru transportul public. 


Și chiar și în privința acestuia au apărut modificări substanțiale - în primul rând, a fost dublat numărul de călătorii gratuite pe care le pot efectua cei cu dizabilități, într-un an de zile - de la 12 la 24. În al doilea rând, a devenit mai ușoară folosirea cupoanelor de transport gratuit - fie la dus, fie la întors, indiferent de ordinea efectuării călătoriei. Modificarea a avut loc în mai 2020, iar, până atunci, asemenea cupoane puteau fi folosite doar dacă un set dus-întors viza aceeași călătorie.



2. Pentru a se evita ocuparea locurilor speciale pentru cei cu handicap, a crescut considerabil amenda pentru cei ce parchează, ilegal, acolo. Mai exact, cine parchează astfel riscă, acum, o amendă între 2.000 și 10.000 lei, dar și ridicarea mașinii. Schimbarea a avut loc în iulie 2020, iar creșterea sancțiunii este foarte mare - până atunci, pe lângă ridicarea mașinii, se dădea o amendă de cel mult 2.000 lei.

Pe lângă modificările care îi vizează pe cei cu dizabilități sau care au un impact imediat asupra lor, au apărut și anumite schimbări în ceea ce îi privește pe angajatori. Bineînțeles, și în acest caz discutăm de măsuri gândite să aibă un impact pozitiv asupra celor apărați, dar esența e că ele li se adresează angajatorilor.



3. Noi obligații pentru salariații cu handicap, precum și amenzi mai mari pentru angajatori. În esență, discutăm de două obligații ce vizează adaptarea locului de muncă pentru salariații cu handicap. Pe de o parte, e vorba de cerințe pentru angajatori de a le asigura salariaților cu handicap locuri de muncă adaptate situației lor și potențialului lor. Pe de altă parte, discutăm de o obligație de adaptare a programului de lucru la situațiile specifice ale salariaților cu dizabilități. Angajatorii care nu iau măsuri în acest sens riscă amenzi între 10.000 și 25.000 lei.



4. Jumătate din contribuția obligatorie pentru fondul de handicap poate fi folosită și pentru achiziționarea anumitor tipuri de produse sau servicii. Firmele care sunt obligate să achite această contribuție pot să cumpere bunuri produse de persoane cu dizabilități sau servicii prestate de aceștia, în valoare de jumătate din totalul contribuației care trebuie plătită pentru fondul de handicap.

De asemenea, odată cu majorarea salariului minim, pentru 2021, a crescut și cuantumul contribuției la fondul pentru handicap.

 

 

Sursa: avocatnet.ro

Edited by uS DeviL
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.