Jump to content

Poți să renunți la a fi membru în asociația de proprietari, dar te poate scuti asta de unele cheltuieli?


.Aku
 Share

Recommended Posts

Legea nu obligă la asociere - din contră, asocierea este o chestiune de opțiune, de preferință. Dar de multe ori, cu atât mai mult într-o structură cum este cea a unui condominiu (mai simplu, bloc), asocierea este benefică pentru că ne permite să contribuim la luarea deciziilor care ne privesc și pe noi. Am văzut că se pune adesea problema dacă există o legătură absolută între a fi proprietar al unui apartament și a fi membru al asociației de proprietar de la acel bloc. Mai mult ca orice, motivul invocat pentru ieșirea din asociație este scăparea de plata anumitor cheltuieli lunare. Numai că acestea trebuie plătite oricum ar fi.

 

Actuala reglementare a asociațiilor este Legea nr. 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor. Acolo este definit și proprietarul, și membru de asociație, și condominiul și sunt specificate toate obligațiile de plată a anumitor cheltuieli. Plata acestora din urmă nu revine însă doar celor din asociație, ci tuturor proprietarilor.

 

Acolo unde există măcar trei proprietăți individuale este necesară constituirea unei asociații, potrivit acestei legi, iar răspunderea pentru neconstituirea ei revine tuturor proprietarilor.  Legea nr. 196/2018 face referire când la "proprietarii din condominiu", când la "proprietarii membri ai asociației", când la "membrii asociației", de la caz la caz. Niciodată nu se impune proprietarului să devină membru al asociației însă.

 

Există chiar prevederi unde sunt amintiți expres cei care nu fac parte din asociație. Iar cele mai importante obligații de la bloc sunt atașate calității de proprietar, nu aceleia de membru în asociație.

 

De exemplu, la secțiunea de obligații pentru proprietarii din condominiu, prevede clar că toți proprietarii sunt obligați să respecte regulamentul de bloc, că proprietarii sunt obligați să ia măsuri pentru consolidarea blocului, pentru modernizarea sa ș.a.m.d.

 

Mai departe scrie că hotărârile adunării generale a asociației sunt obligatorii chiar și pentru proprietarii care nu sunt membri în asociație, iar plățile decise trebuie să fie achitate chiar și de aceștia din urmă (art. 48 din lege).

 

"Hotărârile adunării generale a asociației de proprietari sunt obligatorii de la data afișării acestora la loc vizibil, conform prevederilor prezentei legi, inclusiv pentru proprietarii din condominiu care nu au fost prezenți la adunarea generală, precum și pentru proprietarii care nu sunt membri ai asociației de proprietari. Hotărârile luate, în conformitate cu prevederile alin. (1) - (4), obligă toți proprietarii să participe, în proporțiile stabilite de adunarea generală, la plata lucrărilor, precum și la cheltuielile de funcționare, administrare, întreținere și de înlocuire a părților comune sau a elementelor transformate sau create".

 

Niciun proprietar din condominiu nu este exceptat de la obligația de a contribui la plata cheltuielilor comune, ca urmare a renunțării la folosirea unei părți din proprietatea comună, mai scrie în lege, la capitolul cheltuielilor asociației.

 

În definitiv, a renunța la calitatea de membru în asociație nu poate aduce avantajele sperate (scutirea de anumite cheltuieli, în principal), ba, din contră, face proprietarul renunțător să rămână cumva pe dinafară când sunt luate decizii care privesc traiul în comun în clădirea în care se află apartamentul său.

 

Sursa: avocatnet.ro

Data: 18 ianuarie, anul 2021

Ora: 11:25

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.