Jump to content

Clienţii casnici vor putea semna contracte pe piaţa concurenţială până la sfârșitul lunii iunie


.Aku
 Share

Recommended Posts

495dd947c2bf700dddbb910feb2167b5.jpg

 

De la 1 ianuarie 2021, preţul energiei electrice nu mai este reglementat de Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE). În acest context, printr-un proiect de ordin aflat în dezbatere publică, ANRE vrea să modifice termenul actual până la care consumatorii casnici pot semna un nou contract de furnizare de electricitate, și anume 1 februarie 2021, și să-l prelungească până la sfârșitul lunii iunie.

Așa cum spuneam, proiectul de ordin de la ANRE prevede prelungirea, cu cinci luni, a termenului până la care pot fi încheiate contracte la energie pe piața concurențială. Adică consumatorii vor avea timp până la jumătatea anului pentru a se informa și a decide cu ce furnizor semnează contractul la energie electrică.

"Consumatorul trebuie să fie în centrul liberalizării, NU furnizorul, așa încât furnizorii trebuie să dea prețuri mai bune și să se bată pe acesta", a scris pe pagina personală de Facebook Virgil Popescu, ministrul energiei, după ce ANRE a propus, prin noul proiect, prelungirea termenului până la care se pot semna contractele la energie.

Totodată, ministrul subliniază faptul că, pe lângă prelungirea termenului până la care se pot semna contractele, mai apare o modificare, respectiv "se trece toată lumea în piața serviciului universal, dar furnizorii pot acorda discount la prețul concurențial, adică factura să fie mai mică lună de lună, indiferent dacă clientul încheie contract cu el, se mută sau nu".

"Eu sunt ușor nemulțumit, că mi-aș fi dorit ca în [proiectul de] ordin să scrie că furnizorii au obligația să ofere prețul concurențial cel mai mic clientului din portofoliul său. Că putea să fie prețul cel mai mic oferit cu obligație de preț de serviciu universal cu discount obligatoriu, ca să ajungem la prețul concurențial, sau prețul concurențial, ar fi fost mai explicit", a mai adăugat ministrul.

Dacă la sfârșitul perioadei în care se pot decide (30 iunie 2021) nu aleg să treacă în piața concurențială, consumatorii vor pierde reducerea aplicată până atunci. De asemenea, faptul că nu s-au decis înseamnă că doresc serviciul universal, care, de principiu, e mai scump.

După cum apare în proiect, furnizorii vor avea obligația de a-și informa lunar (până la sfârșitul anului 2021) clienții casnici beneficiari de serviciu universal cu privire la ofertele concurenṭiale proprii aplicabile ṣi la dreptul de a încheia un contract pe piaṭa concurenṭială cu orice furnizor licenṭiat.

În prezent, Ordinul ANRE nr. 241/2020, publicat în Monitorul Oficial în 24 decembrie 2020, prevede posibilitatea clienţilor casnici de a alege oferta de furnizare a electricităţii inclusiv în cursul lunii ianuarie 2021.

De asemenea, furnizorii de electricitate pot transmite clienţilor casnici, odată cu oferta pentru serviciul universal, care o înlocuiește pe cea la preţ reglementat, şi cel puţin o ofertă concurenţială, în toată luna ianuarie 2021.

Clienţii au acum ocazia să aleagă oferta cea mai convenabilă. Pentru a putea compara ofertele furnizorilor, consumatorii pot accesa comparatorul de oferte de pe portalul ANRE.

Toţi clienţii casnici au dreptul să îşi schimbe oricând furnizorul de energie electrică, cu respectarea condiţiilor contractuale, în termen de 21 de zile de la data solicitării, mai prevede ordinul ANRE.

Conform ordinului ANRE, furnizorii de energie electrică nu trebuie să utilizeze practici comerciale incorecte sau înşelătoare în relaţia cu clientul final, nerespectarea acestor obligaţii fiind sancţionată cu amendă între 5% şi 10% din cifra de afaceri anuală.

 

Pentru a înţelege mai bine ce s-a schimbat de la începutul acestui an, ANRE a emis o serie de recomandări pentru clienţii casnici care nu şi-au ales încă un furnizor concurenţial.

Dacă nu semnează un nou contract, consumatorii nu rămân fără electricitate, ci vor primi energie electrică din partea aceluiaşi furnizor, până la semnarea unui contract de furnizare în regim de serviciu universal sau în regim concurenţial.

Conform ghidului ANRE, deoarece preţul furnizării de electricitate nu mai este reglementat, acesta poate fi negociat cu furnizorul. Asta înseamnă că, în cazul unor contracte, preţul plătit poate rămâne la fel, în timp ce alte contracte vor permite variaţii ale preţului printr-o clauză contractuală.

Autoritatea mai precizează că în cazul schimbării furnizorului nu există niciun risc de deconectare, deoarece instalaţia de alimentare rămâne aceeaşi. Totodată, trecerea de la un furnizor de ultimă instanţă la un alt furnizor nu implică costuri suplimentare. Procesul de schimbare a furnizorului este simplu şi gratuit, fiind interzisă perceperea oricăror taxe sau tarife.

De asemenea, ANRE recomandă tuturor clienţilor să solicite furnizorului condiţiile de modificare a preţului electricităţii înainte de a semna un contract.

 

Sursa: avocatnet.ro

Data: 20 ianuarie, anul 2021

Ora: 11:19

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.