Jump to content
Hostul a fost schimbat. Daca vedeti serverul offline readaugati rpg.b-zone.ro sau 141.95.124.78:7777 in clientul de sa-mp ×

Cât de des trebuie să pornești motorul mașinii pentru a nu rămâne fără baterie


Claude.
 Share

Recommended Posts

 

 

Cât de des trebuie să pornești motorul mașinii pentru a nu rămâne fără baterie

 

 

In perioada pandemiei, mulți au lucrat de acasă sau nu au mai lucrat deloc, astfel că multe mașini au rămas în parcare, nefolosite. Acest scenariu nu este unul favorabil pe termen lung, dar ce poți face? Mulți încearcă să suplinească o utilizare normală prin pornirea periodică a motorului. Dar cât de des trebuie să pornești motorul mașinii pentru a nu rămâne fără baterie?

 

Înainte de a răspunde la întrebarea din titlu trebuie să vorbim puțin despre cum funcționează sistemul de încărcare al bateriei. Alternatorul este antrenat de motor prin intermediul curelei de accesorii, acesta generând curentul necesar funcționării echipamentelor electrice ale mașinii, dar și încărcării bateriei. Pentru a genera suficient curent, alternatorul are nevoie de o anumită turație. În cazul funcționării la relanti a motorului mașinii, curentul generat este mai mic și abia poate acoperi consumatorii esențial ai mașinii – sistemul de aprindere și unitatea de management a motorului.

 

Dacă avem printre consumatori lumini, instalația de climatizare, radio etc, este foarte posibil ca funcționarea motorului la relanti să nu permită alternatorului generarea unui curent suficient pentru a încărcare și bateria. De aceea, pentru mașinile care sunt rulate pe distanțe scurte cu consumatori mari porniți – dezaburire lunetă, ventilație, dezghețare oglinzi etc – bateria va ceda destul de repede. De altfel, se știe, bateria este componenta care se defectează cel mai frecvent în sezonul rece.

 

De ce nu trebuie să pornești motorul mașinii pentru a nu rămâne fără baterie

 

Dacă bateria este grija principală, există metode mai eficiente de protejare a acesteia decât pornirea motorului „din când în când”. Cea mai potrivită este încărcare acesteia periodică folosind un redresor de calitate. Acesta ar trebui să prevină, pe lângă descărcare, și sulfatarea plăcilor de plumb ale bateriei.

În afară de asta, rămâne problema mașinii, care trebuie condusă periodic, indiferent dacă avem nevoie să plecăm undeva sau nu. Cel puțin o dată pe lună mașina trebuie rulată la viteze de croazieră pentru circa jumătate de oră. În caz contrar discurile se vor rugini, anvelopele se vor deforma și, în general, componentele interne vor intra într-un proces rapid de degradare. În plus, filtrele de particule, în cazul mașinilor dotate cu așa ceva, vor avea de suferit.

 

Dacă vă pregătiți să lăsați mașina nefolosită pentru o perioadă îndelungată, respectați sfaturile de conservare a acesteia pe termen lung. Dacă mașina a stat nemișcată o perioadă îndelungată, am explicat ce trebuie să faci înainte de a o porni pentru prima oară.

 

Sursa

 

 

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.