Jump to content

Cum influențează majorarea salariului minim contractele pentru cumpărarea vechimii în muncă


uS DeviL
 Share

Recommended Posts

Cum influențează majorarea salariului minim contractele pentru cumpărarea vechimii în muncă

 

Află din ce este compus salariu și în ce cazuri angajatorul poate face  rețineri din acesta.

 

 

Valoarea salariului minim s-a majorat în această lună, dar, așa cum subliniază, într-un comunicat de presă, Casa Națională de Pensii Publice (CNPP), acest lucru nu are vreun efect asupra contractelor pentru cumpărarea de vechime în muncă semnate deja de persoanele fizice care vor să-și completeze astfel stagiul de cotizare.

 
În prezent, așa cum stabilește OUG 163/2020, persoanele fizice care vor să acopere perioade în care nu au cotizat la sistemul de pensii o pot face prin semnarea unui contract de asigurare socială cu casa de pensii, ce poate acoperi șase ani, și prin plata unor sume către aceasta.

Potrivit mecanismului ce se va aplica până la sfârșitul lunii august, venitul asigurat în sistemul public de pensii se calculează pe baza salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată și a cotei de contribuție de asigurări sociale (CAS), valorile luate în calcul fiind cele de la data semnării contractului cu casa de pensii.

Ținând cont de faptul că, pe 13 ianuarie 2021, a apărut HG 4/2021, ce aduce majorarea la 2.300 de lei a salariului minim brut, atunci când vine vorba despre contracte de asigurare socială încheiate în baza OUG 163/2020, vom avea, așa cum transmite și CNPP, două situații:
  • contracte încheiate începând cu data de 13 ianuarie 2021 - se va utiliza salariul minim brut pe țară garantat în plată de 2.300 lei;
  • contracte încheiate până la data de 13 ianuarie 2021 - noua valoare de 2.300 lei nu are implicații asupra acestora.

 

De altfel, după cum spuneam și în acest material, dacă se întâmplă ca, pe parcursul aplicării mecanismului stabilit de OUG 163/2020, salariul minim și CAS-ul să se modifice, contractele de asigurare aflate în derulare nu sunt afectate.

“În cazul asiguraților care au încheiat contracte de asigurare socială conform Legii nr. 263/2010 (actuala Lege a pensiilor - n. red.), cu modificările și completările ulterioare, baza lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale o constituie venitul lunar asigurat înscris în contractul de asigurare socială, dar nu mai puțin decât valoarea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată”, spune, pe de altă parte, CNPP.

Asta înseamnă că, începând cu 13 ianuarie 2021, nivelul minim al venitului lunar asigurat înscris în contractul de asigurare socială încheiat în baza Legii 263/2010 este de 2.300 lei.

„Totodată, vă aducem la cunoștință faptul că, din inițiativa casei teritoriale de pensii, toate veniturile asigurate înscrise în contractele de asigurare socială al căror nivel se situează sub nivelul minim de 2.300 lei se vor modifica, prin notificarea asiguratului”, mai transmite CNPP.

Condiții stabilite de OUG 163/2020 pentru cumpărarea vechimii pentru pensie se vor aplica doar până la 31 august 2021, deoarece, de la 1 septembrie 2021, actuala Lege a pensiilor, care este Legea 263/2010, va fi înlocuită de Legea 127/2019, care conține deja această măsură.

 

 

Sursa: avocatnet.ro

Edited by uS DeviL
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.