Jump to content
Hostul a fost schimbat. Daca vedeti serverul offline readaugati rpg.b-zone.ro sau 141.95.124.78:7777 in clientul de sa-mp ×

Cum recunoaștem depresia la adolescenți?


D a n n
 Share

Recommended Posts

Cum recunoaștem depresia la adolescenți?

 

 

 

Adolescența este o perioadă tumultoasă, marcată de schimbări fizice, emoționale, psihologice și sociale. Este perioada în care adolescenții încep să se întrebe despre rolul și rostul lor, se întreabă cine sunt și unde vor să ajungă. Tot acum adolescenții încep să resimtă foarte puternic presiunea din partea celor din jur, încep să se confrunte cu tot felul de așteptări din partea părinților, profesorilor, prietenilor, colegilor. Iar aceste așteptări pot cântări greu pe umerii adolescenților și pot declanșa sentimente de respingere și dezamăgire atunci când ei nu reușesc să se ridice la înălțimea acestora.

 

Adolescența este și o perioadă de formare: adolescentele învață cum să fie și cum să se poarte în calitate de fiice, surori, prietene, colege, iar adolescenții învață cum să fie fii, frați, prieteni, colegi. Nu este de mirare, astfel, că tinerii au nevoie de tot sprijinul și toată îndrumarea în a înțelege schimbările fizice prin care trec, precum și sentimentele pe care le dezvoltă.

 

În plus, tinerii au tendința să vadă lucrurile în alb și negru. Pot vedea anumite situații de moment ca fiind definitive, ireversibile. Iar această modalitate de a vedea lucrurile îi poate destabiliza ușor.

 

 

Cum recunoaștem, astfel, depresia adolescenților?

În primul rând, să îi cunoaștem, să le știm frământările, bucuriile, visurile, gândurile.  Să încercăm să le cunoaștem structura interioară. De ce? Pentru a putea sesiza schimbările atunci când acestea apar. Să putem, astfel, sesiza atunci când structura lor interioară dă semne de disfuncționalitate. Adolescentul depresiv are tendința să se retragă față de lume. Sau nu mai face lucrurile care altădată îi plăceau ori îi aduceau bucurie. În cazul altora, apare lipsa poftei de mâncare, nivel scăzut de energie, probleme cu somnul, note proaste, dificultatea de a se concentra. Toate aceste semnale, mai mult sau mai puțin subtile, ne indică unde se situează adolescentul pe scala sănătății emoționale. De asemenea, este important să observăm de cât timp au apărut aceste simptome și cu ce intensitate.

 

Depresia se manifestă diferit de la un adolescent la altul. Astfel că este important să vedem ce schimbări au apărut la nivel de comportament, la felul în care se raportează la sine și la cei din jur.

 

 

Simptomele depresiei la adolescenți:

– tristețe prelungită și sentiment de neputință

– iritabilitate, furie, nervozitate

– stare de plâns

– închidere în sine, retragere din cercul apropiat de prieteni

– pierderea interesului și a bucuriei față de activitățile altădată plăcute

– sensibilitate la critică

– performanță academică slabă/scăzută

– lipsa poftei de mâncare, tulburări ale somnului

– neliniște și agitație

– sentimente de vină și rușine

– lipsă de motivație și entuziasm

– lipsa energiei, astenie, oboseală

– dificultăți de concentrare

– dureri de cap sau stomac (fără un fundament medical)

– discuții, gânduri despre suicid sau moarte

 

 

 

Nu în ultimul rând, să îi luăm în serios!

Chiar dacă nouă, ca adulți, problemele cu care se confruntă adolescenții ne pot părea puerile sau iraționale, pentru ei reprezintă totul. Este important să fim deschiși dialogului cu ei, să îi facem să se simtă respectați și să încercăm să vedem situația prin ochii lor. Faptul că ne lasă să fim părtași la durerea lor este un pas critic în procesul însănătoșirii lor, iar reacția noastră, ca adulți, de asemenea.

 

sursa

Link to comment
Share on other sites

Salut, @D a n n! Observ că topicul postat de tine nu are o imagine. Citez din regulament: 

2. Este obligatorie adăugarea unei imagini reprezentative la începutul topicului, centrată, şi a unui link către articolul-sursă la finalul topicului. Încălcarea regulii duce la primirea unui avertisment verbal şi închiderea topicului.

 

Link to comment
Share on other sites

  • .Aku locked this topic
Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.