Jump to content

Proiect adoptat de Guvern: Desființarea SIIJ și autorizări prealabile pentru urmărirea penală și trimiterea în judecată a magistraților


uS DeviL
 Share

Recommended Posts

Proiect adoptat de Guvern: Desființarea SIIJ și autorizări prealabile pentru urmărirea penală și trimiterea în judecată a magistraților

 

Imagini pentru magistrati

 

 

Desființarea secției speciale care investighează infracțiunile din justiție (SIIJ), înființată în 2018, este cuprinsă într-un proiect de lege propus de Ministerul Justiției și adoptat aseară de Guvern, în ședință. Măsura desființării SIIJ a mai fost propusă, însă, în trecut, și respinsă în Parlament.

 

Proiectul de lege privind desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul justiției a fost adoptat de Guvern în ședința din 18 februarie. Acesta prevede, în primul rând, desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiției, înființată prin lege în 2018.

 

Desființarea secției speciale a mai fost încercată printr-un proiect legislativ în Parlament, însă acesta a fost respins definitiv.

 

Dacă proiectul adoptat de Guvern, care va ajunge și în Parlament, va fi adoptat și va intra în vigoare, atunci cauzele în curs aflate în competența secției speciale vor trece la parchetele competente. În susținerea măsurii de desființare a SIIJ, Ministerul Justiției a reamintit pozițiile unor organisme europene care și-au exprimat îngrijorarea cu privire la existența acestei secții (GRECO, Comisia de la Veneția și  Comisia Europeană). Pe lângă asta, magistrații au răspuns afirmativ față de desființarea acestei secții.

 

"De asemenea, în data de 25 noiembrie 2019 Ministerul Justiției a solicitat instanțelor judecătorești, parchetelor de pe lângă acestea, precum și asociațiilor magistraților puncte de vedere în legătură cu unele modificări legislative preconizate cu referire la legile justiției, inclusiv cu privire la Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție. În urma centralizării punctelor de vedere ale instanțelor și parchetelor, a rezultat faptul că 85,47% din procurorii respondenți și 72,22%  din judecătorii respondenți au opinat în sensul abrogării prevederilor privind Secția", scrie în expunerea de motive a proiectului adoptat de Executiv.

 

Inițial, proiectul conținea anumite garanții care vizau trimiterea în judecată și punerea în mișcare a acțiunii penale față de un magistrat. Ministerul propusese, aici, introducerea unor autorizări necesare pentru a putea dispune astfel de măsuri față de magistrați, autorizări care nu există acum în lege:

  • autorizarea prealabilă a procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casați și Justiție pentru punerea în mișcare a acțiunii penale față de un procuror/judecător;
  • încuviințare din partea secțiilor pentru procurori/judecători ale Consiliului Superior al Magistraturii pentru trimiterea în judecată a procurorilor/judecătorilor.

 

Ministerul a calificat aceste autorizări ca fiind "garanții procesuale solide pentru protejarea independenței magistraților față de orice erori judiciare sau eventuale abuzuri".

 

"Mecanismele propuse contribuie la sporirea garanțiilor de independență recunoscute magistraților, ţinând seama de faptul că judecătorul trebuie să își exercite funcția judiciară în mod independent, pe baza propriei aprecieri a faptelor şi în concordanţă cu spiritul legii, fără influențe externe, sugestii, presiuni, amenințări şi fără vreun amestec, direct sau indirect, indiferent de la cine ar proveni şi sub ce motiv, aspecte subliniate pregnant și în documentele internaționale; totodată, reglementările legale trebuie să asigure independența și autonomia efectivă a procurorilor și să stabilească garanții adecvate în acest sens, procurorii având îndatorirea de a acționa în mod echitabil, imparțial și obiectiv", scrie în expunerea de motive.

În forma adoptată de Guvern, însă, aceste prevederi nu au mai fost păstrate.

Atenție! Măsurile cuprinse în proiectul de lege NU se aplică momentan. Acestea trebuie aprobate de Parlament, promulgate și publicate în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare.

 

 

Sursa: avocatnet.ro

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.