Jump to content
Hostul a fost schimbat. Daca vedeti serverul offline readaugati rpg.b-zone.ro sau 141.95.124.78:7777 in clientul de sa-mp ×

Unirea cu Basarabia nu se va face pe căi politice, ci prin înfrățire: Pastorația românilor din jurul granițelor


Tuser
 Share

Recommended Posts

27.jpg

 

Protoieria Sector IV București a organizat vineri, la Parohia Sf. Nicolae – Vlădica, întrunirea „Pastorația românilor din jurul granițelor țării”. Au participat episcopii Ungariei și Basarabiei de Sud. Ei au vorbit despre o datorie spirituală și de sânge a românilor din țară: să-i sprijine pe frații din jurul granițelor. Unirea nu se va face pe căi politice, ci prin înfrățirea dintre români, a spus Părintele Episcop Veniamin.

Evenimentul a fost deschis de Părintele Protoiereu Ion Armași. El a prezentat invitații și situația organizării religioase a românilor din jurul granițelor țării.

În continuare, Preasfințitul Părinte Siluan a prezentat istoricul Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, care a fost înființată odată cu numirea predecesorului său, Preasfințitul Sofronie Drincec (la 31 ianuarie 1999), în prezent Episcop al Oradiei.

 

Episcopul Ungariei a expus problematica pastorației creștin-ortodoxe într-o țară cu un puternic filon naționalist, unde, la fel ca și în spațiul ex-sovietic, există tendința de a asimila localnicii de alte naționalități. Aceasta face dificilă păstrarea specificului național și a identității de credință.

Cel mai clar semn al vechimii locuirii românilor pe actualul teritoriu al Ungariei vecine este faptul că aceștia au cele mai impunătoare biserici, a menționat ierarhul.

 

El a adăugat că dedicarea anului omagial 2021 pastorației românilor din diaspora este un real ajutor pentru comunitățile din afara granițelor, care au ocazia de a se cunoaște reciproc și de a se prezenta românilor în țară.

În continuare, Preasfințitul Părinte Veniamin a relatat pe larg istoricul vieții bisericești din zona de sud a Basarabiei, menționând activitatea păstorilor proeminenți, printre care Sfântul Ierarh Dionisie Erhan, Episcopul Cetății Albe – Ismail între 1934-1940.

Au fost rememorate momentele de început ale Mitropoliei Basarabiei, numirea în scaunul de mitropolit a IPS Petru și dificultățile întâmpinare de organizarea bisericească română din aceste ținuturi.

 

Începând din 2018, când au fost instalați noii episcopi din Basarabia, Preasfințitul Antonie de Orhei și Preasfințitul Veniamin, viața bisericească de peste Prut a cunoscut un reviriment. Au fost organizate parohii noi, au fost hirotoniți preoți tineri și au fost înmulțite vizitele arhierești.

Preasfințitul Veniamin a afirmat că principalele probleme cu care se confruntă în pastorația românilor sunt lipsa fondurilor și a personalului clerical bine pregătit. Pentru aceasta, a chemat parohiile din București să sprijine activitățile Episcopiei Basarabiei de Sud.

 

Unirea Basarabiei cu România nu se va realiza prin voință politică, ci prin înfrățirea dintre români, a spus Episcopul Basarabiei de Sud. Legăturile de rudenie, cetățenia, parteneriatele între parohii, vizitele reciproce, vorbirea aceleiași limbi și învățământul în limba română și cu manuale românești sunt esențiale în acest scop, a adăugat el.

Preasfințitul Părinte Veniamin a subliniat și importantul rol cultural al Bisericii.

Acolo unde lucrează un preot, avem de-a face cu cel mai important stâlp de românitate, pentru că și slujirea clericală este statornică, preotul desfășurând o activitate pastorală mulți ani de zile”, a afirmat Preasfinția Sa. „Clădirea noilor biserici, atât cele din suflete cât și cele din zid, sunt construcții care rămân și care nu pot fi zdruncinate ușor.

 

În încheiere, participanții și-au propus consolidarea legăturilor dintre comunitățile parohiale bucureștene și cele din jurul granițelor țării.

Cercul pastoral de vineri a fost al doilea dintr-o serie care a început în 8 februarie cu o întrunire la Parohia Sfântul Nicolae – Broșteni, unde preotul paroh, Pr. Gabriel-Alexandru Nicodim, a vorbit despre începuturile misiunii ortodoxe române din Japonia, la care a contribuit.

 

Sursa: Basilica

Data: 27 Februarie

Ora: 13:59

Edited by .Aku
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.