Jump to content

Eliminarea gratuității studenților la călătoria cu trenurile: Regulile călătoriilor la tariful redus cu 50%, în dezbatere publică


uS DeviL
 Share

Recommended Posts

Eliminarea gratuității studenților la călătoria cu trenurile: Regulile călătoriilor la tariful redus cu 50%, în dezbatere publică

 

 

Cazare studenti Bucuresti | Hello Hotels Gara de Nord

 

 

Pentru a stabili detaliile acordării reducerii de 50% pentru transportul pe calea ferată a studenților, Ministerul Transporturilor a pus marți în dezbatere publică un proiect de hotărâre ce vizează modificarea normelor metodologice pentru acordarea facilităţilor de transport intern feroviar pentru elevi şi studenţi. Acest proiect apare în contextul în care, acum câteva zile, Guvernul a decis eliminarea gratuității studenților la călătoria cu trenurile și revenirea la tariful redus cu 50%.


Prin acest proiect de HG este propusă modificarea reglementărilor de lucru utilizate la casele de bilete și în tren pentru acordarea reducerii de 50% pentru transportul pe calea ferată a studenților. Modificarea reglementărilor este necesară după ce, odată cu apariția OUG 8/2021, în februarie, a fost eliminată gratuitatea de care beneficiau studenții la transportul pe calea ferată.

 

În documentul pus acum în dezbatere scrie că studenții vor beneficia de “tarif redus cu 50% la transportul feroviar intern la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, în tot cursul anului calendaristic, indiferent de distanţă sau rutele călătoriilor”.

 

Asta înseamnă că operatorii de transporturi feroviare vor trebui să elibereze studenţilor legitimații de călătorie cu tarif redus 50% (50% din tariful de transport și 50% din tariful de rezervare) și abonamente lunare cu număr nelimitat de călătorii cu reducere 50% la transportul la clasa a II-a cu trenurile regio și interregio.

 

Proiectul stabilește și cine va putea beneficia de reducerile la călătoriile pe calea ferată. Este vorba, mai exact, despre studenţii români sau străini cu vârsta de până la 26 de ani.

 

Pe de altă parte, studenţii orfani sau proveniţi din casele de copii beneficiază de gratuitate pentru transportul feroviar intern la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a.

 

Astfel, după ce acest proiect va intra în vigoare (nu mai târziu de 15 martie 2021, potrivit OUG 8/2021), vor exista două categorii de studenți ce vor beneficia de facilități la transportul pe calea ferată:
studenții beneficiari de tarif redus 50%;
studenții orfani sau care sunt proveniți de la casele de copii beneficiari de gratuitate.


Biletele sau abonamentele cu preț redus se vor putea cumpăra de la casele de bilete ale operatorilor de transport şi de la personalul de tren, în baza legitimaţiei de student pentru reducere/ gratuitate la transport vizată pentru anul universitar în curs, care va conţine obligatoriu fotografia posesorului şi codul numeric personal, respectiv seria şi numărul paşaportului (în cazul studenților străini).

 

Studenții orfani sau proveniți din casele de copii vor trebui să prezinte în plus și o adeverință care atestă dreptul la gratuitate, ce va fi eliberată pentru fiecare an universitar în parte de către universitatea la care sunt studenți.

 

Atunci când se verifică biletele sau abonamentele în tren, studenții vor trebui să arate atât biletul cumpărat, cât și legitimaţia de student pentru reducere/gratuitate la transport vizată pentru anul universitar în curs.

 

Atenție! Proiectul de HG nu se aplică acum. Acesta trebuie să fie adoptat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial pentru a se putea aplica.

 

 

Sursa: avocatnet.ro

Edited by uS DeviL
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.