Jump to content

ROG Flow X13: singurul laptop de care ai putea avea nevoie


Recommended Posts

(P) ROG Flow X13: singurul laptop de care ai putea avea nevoie

 

Particula „de gaming” care defineşte unele dintre modelele de laptopuri înseamnă doar că în configuraţia respectivă există o placă video dedicată, ce poate fi folosită pentru rularea de jocuri video de ultimă generaţie. Dar nu înseamnă că acesta este singurul scenariu de utilizare pentru o astfel de maşină, ale cărei performanţe, design şi funcţionalitate sunt perfect potrivite pentru rularea de aplicaţii de business, dar şi pentru divertisment.

Design versatil şi funcţional

ROG Flow X13, primul laptop de gaming ultrasubţire 2-în-1 de 13 inchi de la ASUS, este pe cât de performant pe atât de versatil, putând fi singurul laptop de care ai nevoie, indiferent ce vrei să rulezi cu el. Cu o greutate de doar 1,3 kg şi o grosime de 15,8 mm, X13 a fost proiectat să arate cât mai discret cu putinţă şi oferă o portabilitate excelentă.

Designul lui Flow X13 se remarcă prin liniile texturate de pe suprafaţa carcasei din aliaj de magneziu, care este finisată prin sablare, ceea ce adaugă mai multă aderenţă pentru o transportare mai uşoară. Designul de tip „undă gravitaţională” este aplicat pe întreaga carcasă ultra-subţire şi îi conferă lui Flow X13 un aspect unic şi elegant, care este potrivit atât pentru lucrul la birou, cât şi pentru divertisment.

Configuraţie robustă, care poate rula orice sarcini

Spre deosebire de alte laptopuri similare care vin cu procesoare din seria U, X13 este dotat cu un procesor de generaţia următoare AMD, din seria Ryzen 5000, urmând ca din al doilea trimestru al anului să fie dotat şi cu o placă video dedicată NVIDIA GeForce GTX 1650. În rest, poate avea până la 32 GB de memorie LPDDR4X de înaltă eficienţă la 4.266 MHz, iar stocarea poate merge până la 1 TB pe PCIe.

De asemenea, poţi alege între un ecran de înaltă rezoluţie 4K sau unul Full HD cu rată de reîmprospătare de 120 Hz, pentru jocuri redate extrem de fluid, ambele fiind dotate cu suport pentru  for sincronizare adaptivă. Ecranele sunt şi validate Pantone, pentru o excelentă acurateţe a culorilor şi au un raport de aspect 16:10, care include mai mult spaţiu pe verticală pentru o productivitate sporită. Ambele ecrane disponibile sunt tactile şi au sticlă rezistentă la zgârieturi Corning Gorilla Glass pentru mai multă fiabilitate şi funcţionalitate.

Scenarii de utilizare variate

ROG Flow X13 are o ingenioasă  balama de 360 de grade care asigură o multitudine de configuraţii diferite pentru vizualizare. Poţi folosi laptopul în modul normal pentru lucrul şi jocurile de fiecare zi  sau îl poţi pune în modul stand pentru a partaja cu uşurinţă ecranul în spaţii mici. De asemenea, îl poţi folosi în modul cort pentru o răcire mai bună în timpul jocurilor sau poţi rabata complet ecranul pentru a transforma laptopul într-o tabletă cu touchscreen şi suport pentru stilou.

În principiu, imaginaţia este limita când vine vorba de modul în care poţi folosi acest laptop. De la rularea de sarcini de tip office, care îi solicită doar minimal puterea de calcul şi până la cele mai sofisticate jocuri video ale momentului, acest laptop va livra exact performanţa de care ai nevoie. Dar dacă te-ai întrebat oare de ce se numeşte de gaming când configuraţiile cu placa video dedicată vor veni abia în trimestrul 2, mai jos vei obţine şi răspunsul

Performanţă bună în jocuri

La un laptop cu acest format compact, un spor considerabil de performanţă poate fi atins prin conectarea unui GPU extern, iar modelul ROG XG Mobile, creat special pentru acest laptop, este o soluţie performantă şi versatilă, pe care o poţi folosi doar atunci când ai nevoie. ASUS a vrut să se asigure că utilizatorii obţin maximum de performanţă atunci când conectează un GPU extern, care oferă toată lăţime de bandă necesară pentru ecranele externe, porturi USB şi altele, motiv pentru care inginerii lor au creat o interfaţă proprie, care oferă o lăţime de bandă dedicată şi mai mare pentru orice scenariu de utilizare. Soluţia ASUS XG Mobile eGPU utilizează o interfaţă exclusivă PCIe cu 8 benzi, care oferă 7,88 GB/s de lăţime de bandă dedicată pentru GPU, precum şi o conexiune USB dedicată pentru un hub I/O.

Un mare dezavantaj al soluţiilor tradiţionale eGPU este faptul că sunt extrem de mari şi de grele, ceea ce la face mai degrabă echipamente staţionare pentru utilizarea acasă. De asemenea, alimentarea unui eGPU necesită o sursă de alimentare grea. ASUS a vrut să rezolve problema şi să ofere o soluţie pe care să o poţi transporta oriunde. eGPU-ul mobil XG cântăreşte doar 1 kg şi are 155 mm adâncime, 208 mm lăţime şi 29 mm înălţime. Dar, în pofida acestor dimensiuni mici, graţie eficienţei răcirii prin cameră cu vapori, ASUS putut monta la interior o placă RTX 3080 de 150W şi un adaptor de alimentare de 280 W.

Combinate, Flow X13 şi XG Mobile eGPU cântăresc doar 2,3 kg şi sunt semnificativ mai mici decât orice alte opţiuni eGPU destinate jocurilor la nivel desktop sau chiar şi decât laptopurile de gaming de top de 17 inchi. Pe parcursul zilei, poţi deconecta XG Mobile eGPU şi poţi folosi doar X13, cu profilul sau extra-subţire, care îţi permite să lucrezi şi când te afli în deplasare, într-o bibliotecă, o cafenea sau oriunde altundeva.

Eficienţa energetică a lui ROG Flow 13 duce la o autonomie de până la 10 ore de redare video. Dacă ai nevoie să-i încarci bateria, adaptorul super compact inclus de 100 W USB-C cu Power Delivery va putea încărca laptopul de la 0 la 50 % în doar 30 de minute.

Acasă, poţi reintra în modul staţie de luptă prin reconectarea XG Mobile eGPU. Adaptorul încorporat de 280 W oferă tot: GPU, laptop, 4 porturi USB 3.2, HDMI 2.0, DisplayPort 1.4 şi Ethernet, ceea ce înseamnă că nu este doar un eGPU, ci un hub perfect dotat care se poate conecta la monitoare externe şi la o multitudine de accesorii.

Opţiuni puternice de conectivitate

Conectivitatea ultra-rapidă Wi-Fi 6 (802.11ax) îţi permite să te joci fără probleme, la viteze comparabile cu cele dintr-un LAN, oriunde sunt disponibile conexiuni compatibile. Wi-Fi 6 sporeşte viteza şi eficienţa reţelei wireless, oferind o conexiune mai bună la internet în medii wirlesss aglomerate. Mai mult, graţie mecanismului TWT (travelling-wave tube) al Wi-Fi 6 şi standardului de securitate WPA3, te vei putea bucura de o autonomie sporită a bateriei şi o securitate wireless consolidată.

Tastatură confortabilă pentru lucru

Nu doar performanţele hardware îl recomandă pe Flow X13 pentru utilizarea în mediile de afaceri. De fapt, din punct de vedere hardware, cam orice laptop, chiar şi unul foarte vechi, poate rula absolut decent aplicaţii folosite în  mod tipic de oamenii de afaceri.

Dar Flow X13 oferă şi o metodă de intrare a datelor extrem de comodă, care asigură o tastate mai confortabilă graţie unei tastaturi de 15 inchi care se întinde pe întreaga lăţime a acestui laptop de 13 inchi. Eliminarea blocului numeric al tastaturii a făcut posibilă instalarea unei tastaturi TKL (tenkeyless) cu o spaţiere comodă şi o dimensiune mare a tastelor. Fiecare tastă are o curbură care îţi poziţionează optim degetele şi ai la dispoziţie şi taste rapide separate pentru acces facil la funcţii vitale. Cursa de 1,7 mm a tastelor permite o tastare fără efort, care are potenţialul de a-ţi spori viteza de lucru. În plus, tastatura este iluminată cu alb, aşa că vei beneficia de vizibilitate excelent în orice ambient, indiferent de condiţiile iluminare.

În concluzie...

Fie că vei opta pentru o versiune curentă, cu cip gafic integrat, pe care o poţi folosi fără probleme la birou şi îi poţi adăuga drept upgrade eGPU-ul ROG XG Mobile, sau aştepţi versiunea cu placa grafică dedicată, pentru care upgrade-ul ROG XG Mobile este la fel de potrivit, te vei alege cu un laptop performant şi versatil, pe care îl poţi folosi oriunde te-ai afla şi pentru orice ai vrea să rulezi cu el. Combinaţia laptop – eGPU are un preţ care începe de la 15.999 lei, dar laptopul va fi disponibil şi separat, cu preţuri începând de la 5.999 de lei, în funcţie de configuraţie.

Sursa

Link to comment
Share on other sites

  • Tupi locked this topic
Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.