Jump to content
Hostul a fost schimbat. Daca vedeti serverul offline readaugati rpg.b-zone.ro sau 141.95.124.78:7777 in clientul de sa-mp ×

Andreea Moldovan, despre orele de educație fizică fără măști: Este păcat ca pentru o oră de sport să compromiți tot efortul din școală


Alucard ToV
 Share

Recommended Posts

sala de sport educatie fizica elevi

 

După mai multe dezbateri în ceea ce privește purtarea măștilor de protecție de către elevi în timpul orelor de educație fizică, ministerul Sănătății a ajuns la concluzia că ele sunt necesare și astfel, au devenit obligatorii în incinta sălilor de sport, chiar și în timpul exercițiilor. Secretarul de stat în ministerul Sănătății, Andreea Moldovan, invitată în platoul Digi24, a adus mai multe argumente pentru a susține importanța măștii de protecție în acest caz, invocând atât studii cât și necesitatea susținerii eforturilor făcute la nivelul instituțiilor de învățământ pentru combaterea infectărilor cu Covid-19. 

 

 

Potrivit acesteia, ar fi păcat ca pentru o oră de educație fizică în care copiii să nu poarte masca de protecție, să fie compromis tot efortul depus de școală până la acel moment.

 

Păstrăm masca în clasă, pe coridoare, în toate spațiile interioare, ceea ce înseamnă că elevii, dacă poartă cum trebuie masca, teoretic sunt protejați. În schimb mergem la ora de sport și o dăm jos. Dacă la ora de sport sau ulterior se identifică un copil bolnav, toți colegii care au stat în preajma lui fără mască sunt automat contacți direcți și automat merg în izolare. Este efectiv păcat, ca pentru o oră de educație fizică pe care poți să o faci în mod protejat, să compromiți tot efortul din restul școlii”, a susținut Andreea Moldovan.

 

Studiile arată că în timpul exercițiilor fizice crește riscul de infectare

Secretarul de stat în ministerul Sănătății a mai afirmat faptul că nu există niciun studiu care să arate un nivel de oxigen mai scăzut în timpul activității fizice, însă există numeroase studii care ne arată că măștile nu sunt atât de etanșe încât să nu permită o oxigenare corectă.

 

De asemenea, potrivit acesteia, există multe țări care au ales să nu țină deloc orele de sport sau țări care au ales să le desfășoare fără masca de protecție și care au avut o creștere suplimentară a numărului de cazuri. 

 

Conform unui alt studiu invocat de Andreea Moldovan, în timpul orelor de educație fizică elevii fac efort și expiră prelungit, ceea ce face ca și cantitatea de virus să fie mai bogată decât în mod obișnuit.

 

De altfel, un alt studiu indică faptul că atunci când se merge în șir indian, răspândirea virusului este pe o distanță mai mare decât cea indicată, de unul, respectiv doi metri și astfel, crește riscul de infectare.

 

Un alt argument invocat de Andreea Moldovan pentru purtarea măștilor inclusiv la orele de sport este prezența tulpinii britanice, care are o rată de transmisibilitate mai mare în cazul copiilor, ceea ce îi face pe aceștia să fie mai vulnerabili în fața infecție cu coronavirus.

 

De ce elevii pot mânca în clase dar nu pot face sport în sală fără măști

Chiar dacă pe parcursul orelor în clasă și a orelor de educație fizică din sălile de sport copiii poartă măștile de protecție, ajung ca la un moment dat să fie nevoiți să scoată masca pentru a mânca sau pentru a bea apă.

 

În cazul în care acest lucru se face în sălile de clasă unde sunt toți copiii, în mod evident apare riscul de infecție și astfel, apare și întrebarea: de ce nu se pot ține orele de sport fără măști, respectând distanțarea, dacă oricum în clase elevii își dau masca jos pentru câteva minute, cât să mănânce.

 

În această situație, secretarul de stat susține faptul că intervalele de timp în cele două cazuri diferă, și riscul este mai mic în timpul mesei de prânz, decât în timpul orei de sport.

 

Metodologia de lucru ne spune că suntem contacți direcți dacă stăm peste 15 minute la sub un metru fără mască. Practic, un interval de timp scurt ar fi oarecum protector. Bineînțeles că nu putem să atingem o perfecțiune în ceea ce privește transmiterea virusului. Sunt niște marje de eroare pe care le putem înțelege. Dar unde putem interveni, trebuie să o facem”, a mai adăugat Andreea Moldovan.

 

Sursa: digi24

Data: 09.03.2021

Ora: 22:45

 

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.