Jump to content

Cum va funcţiona, mai nou, şcoala în scenariul roşu: Toţi elevii şi preşcolarii trec în online doar dacă localitatea este carantinată


uS DeviL
 Share

Recommended Posts

Cum va funcţiona, mai nou, şcoala în scenariul roşu: Toţi elevii şi preşcolarii trec în online doar dacă localitatea este carantinată

 

 

Cómo afrontar y superar la crisis del Covid-19 desde la industria

 

 

Prevederile scenariului roşu (3) de funcţionare a unităţilor de învăţământ şi a celor antepreşcolare au fost modificate, din nou, astfel că preşcolarii, elevii din învăţământul primar, precum şi cei din clasele terminale de gimnaziu sau de liceu, în limita a jumătate de elevi dintr-o clasă, vor putea merge fizic la cursuri/activităţi didactice cât timp localitatea nu se află în carantină.


Ordinul comun al Ministerului Educaţiei şi al Ministerului Sănătăţii nr. 3.515/393/2021, publicat marţi în Monitorul Oficial, modifică prevederile legate de funcţionarea creşelor, grădiniţelor, şcolilor, liceelor şi postlicealelor în situaţia în care incidenţa cumulată a îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 14 zile depăseşte valoare de 3 la mia de locuitori. De-acum, elevii din categoriile menţionate anterior vor putea să participe fizic la cursuri cât timp nu se declară carantină în localitatea unităţii de învăţământ, indiferent cu cât se depăşeşte valoare de trei a ratei de incidenţă.

 

Anterior, ordinul comun nr. 3.459/280/2021 al celor două ministere menţiona că elevii din clasele a VIII-a, a XII-a, a XIII-a şi cei din anii terminali din învăţământul profesional şi postliceal vor putea participa fizic la cursurile didactice, în limita a jumătate din numărul de elevi dintr-o clasă, alături de preşcolari şi elevii din învăţământul primar cât timp incidenţa cumulată se află între trei la mia de locuitori şi nu depăşeşte şase la mia de locuitori.

 

Ceilalţi elevi vor participa la cursuri în sistem online în scenariul roşu.

 

De asemenea, vor fi organizate simulări ale examenelor naţionale, evaluări nationale şi examene pentru anii terminali, cu prezenţă fizică, în unităţile de învăţământ din localităţile în care nu este declarată stare de carantină, cu condiţia respectării distanţării corecte, igienizării mâinilor şi purtarea obligatorie a măştii.

Actualul comun permite organizarea orelor remediale, cu prezenţă fizică, în unităţile de învăţământ în care incidenţa cumulată în ultimele 14 zile este mai mică de 6 la mia de locuitori.

 

În localităţile în care s-a instituit carantina zonală, toţi preşcolarii şi elevii, fără excepţie, vor face cursuri online.

 

Faţă de regulile care au stat la baza reluării cursurilor fizice din trimestrul al doilea, ordinul comun anterior, nr. 3.459/280/2021, a stabilit ca dacă într-o grupă de creşă/grădiniţă sau într-o clasă primară va apărea un caz confirmat de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2, preşcolarii şi colegii bolnavului vor fi şi ei testaţi, pe lângă prevederile deja existente, respectiv suspendarea cursurilor şi stabilirea, în urma anchetei epidemiologie, a persoanelor care vor fi carantinate.

 

În cazul apariţiei un caz de confirmat de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-o clasă de învăţământ gimnazial, liceal, profesional şi postliceal s-a stabilit că şi cadrele didactice vor fi testate, pe lângă toţi colegii bolnavului. În ordinul comun care a stat la baza revenirii elevilor în bănci din acest semestru, se specifica faptul că doar contacţii direcţi ai elevului bolnav trebuiau testaţi.

 

De asemenea, în situaţia apariţiei a două cazuri confirmate într-o clasă de învăţământ gimnazial, liceal, profesional şi postliceal ancheta epidemiologică va stabili care sunt persoanele care vor fi testate şi carantinate. Cei care au fost declaraţi contacţi direcţi ai unor cazuri confirmate şi care nu au simptome, în situaţia în care refuză testarea, nu vor fi primiţi în unitatea/instituţia de învăţământ minimum 14 zile şi vor continua învăţarea în sistem online.


Ordinul comun nr. 3.459/280 a mai stabilit că masca de protecţie NU este obligatorie în timpul tuturor orelor de educaţie fizică desfăşurate în spaţii exterioare.

De asemenea, masca de protecţie nu este obligatorie în cazul preşcolarilor, indiferent de vârstă. Astfel, dacă un copil cu vârsta împlinită de cinci ani sau peste trebuie să poarte mască când se află în spaţiile publice deschise sau închise, cât timp se află la grădiniţă, indiferent că se află în interior sau în curte, nu este obligat să aibă mască.

 

La orele de specialitate din învăţământul vocaţional este obligatorie purtarea măştii de protecţie, cu excepţia orelor de studiu ale instrumentelor de suflat, unde va fi necesară asigurarea de spaţii individuale pentru exersare.

 

În cazul elevilor care prezintă simptome specifice infectării cu virusul SARS-CoV-2 (febră, tuse, dureri de cap, dureri de gât, dificultăţi de respiraţie, vărsături) în timpul orelor, dar în cadrul unităţii de învăţământ nu există un cabinet medical pentru a fi efectuată testarea rapidă sau în situaţia în care părintele respectivului preşcolar sau elev nu îşi dă acordul pentru testare, copil va reveni în colectivitate după un repaus de 14 zile.

 

 

Sursa: avocatnet.ro

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.