Jump to content

Consultațiile la distanță, acordate, în continuare, fără să fie nevoie de card de sănătate sau bilet de trimitere


uS DeviL
 Share

Recommended Posts

Consultațiile la distanță, acordate, în continuare, fără să fie nevoie de card de sănătate sau bilet de trimitere

 

 

Ce spun furnizorii de servicii medicale private despre controalele MS si  MFP in urma suspiciunilor de decontari duble

 

 

Pentru consultațiile la distanță acordate de medicii de familie și de medicii specialiști din ambulatoriul clinic nu va fi necesară prezentarea cardului de sănătate sau a biletului de trimitere, cel puţin până în vară, potrivit unei ordonanţe de urgenţă a Guvernului oficializată recent, măsura fiind luată pentru a reduce numărul drumurilor pe care trebuie să le facă pacienţii la medic şi astfel pentru a reduce riscul de îmbolnăvire cu COVID-19.


OUG nr. 20/2021, publicată marţi în Monitorul Oficial, reglementează condițiile de acordare a serviciilor medicale în sistemul de sănătate în trimestrul II al anului 2021, “urmând ca până la data de 1 iulie 2021 să fie elaborate și aprobate actele normative necesare pentru punerea în aplicare a unor noi reglementări”, după cum apare într-un comunicat de luni al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

 

Mai exact, “(...) consultaţiile medicale la distanţă acordate în asistenţa medicală primară şi ambulatoriul de specialitate pentru specialităţile clinice, inclusiv pentru specialitatea medicină fizică şi de reabilitare, se acordă şi se validează fără a fi necesară utilizarea cardului naţional de asigurări sociale de sănătate sau a documentelor înlocuitoare ale acestuia (...)”, scrie, printre altele, în actul normativ oficializat.

 

În plus, consultațiile la distanță din ambulatoriul de specialitate pentru specialitățile clinice, inclusiv pentru medicină fizică și de reabilitare, precum și cele de îngrijiri paliative în ambulatoriu se vor acorda fără a fi necesară prezentarea biletului de trimitere.

 

 Atenție!  Excepțiile de la validarea cardului de sănătate și de la obligația prezentării unui bilet de trimitere se aplică doar în cazul consultațiilor medicale la distanță. Pentru toate celelalte servicii medicale sau consultații este necesară validarea cu cardul de sănătate sau prezentarea unui bilet de trimitere.

 

Important! CNAS a anunţat, marţi, că unele bilete de trimitere vor trebui să fie înnoite de la 1 aprilie 2021, în situaţia în care valabilitatea acestora a fost prelungită de mai multe ori pe durata stării de alertă. Mai multe detalii regăsiţi aici.

 

De asemenea, medicii de familie vor putea emite, în continuare, prescripții medicale pacienților cu boli cronice cu schemă terapeutică stabilă în baza documentelor medicale care au fost emise acestora de către medicul specialist. Vorbim aici despre documente precum scrisori medicale și/sau confirmări ale înregistrării formularului specific de prescriere.

 

Prelungirea aplicării măsurilor a fost propusă, așa cum apare și în preambulul proiectului, “având în vedere necesitatea continuării acordării consultaţiilor medicale la distanţă, precum şi necesitatea decontării la nivelul realizat a serviciilor din cadrul programelor naţionale de sănătate curative şi, de asemenea, a investigaţiilor paraclinice efectuate în regim ambulatoriu, necesare monitorizării pacienţilor diagnosticaţi cu COVID-19 în timpul bolii și după boală, precum şi a pacienţilor diagnosticaţi cu boli oncologice, diabet, afecţiuni rare, boli cardiovasculare, boli cerebrovasculare, boli neurologice”.

 

Până la începutul lunii octombrie 2020, și pacienții care mergeau la medic au fost scutiți, în contextul pandemiei de coronavirus, de prezentarea cardului de sănătate. Totuși, în toamna trecută s-a decis reintroducerea utilizării cardului de sănătate în toate situațiile în care pacientul se deplasează fizic la spital sau policlinică pentru a primi servicii medicale, deoarece, astfel, autoritățile din sănătate au o evidență mai exactă și pot gestiona mai eficient fondurile din sistem.

 

 

Sursa: avocatnet.ro

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.